Едни я търсят, други се чудят как да се отърват от нея

Едни я търсят, други се чудят как да се отърват от нея

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е depositphotos_16802253-Ponte-dei-salti-in-lavertezzo.jpg

Светът, в който имаме късмета да сме попаднали, е доста странен. Факт е, че в него има безброй красиви села и градове. Немалко от техните управляващи са установили, че ако популяризират наличните им хубости ще привличат туристи и парите им. Те наемат рекламисти, маркетолози, пиари, обгрижват известни журналисти, за да популяризират селището си. Но невинаги тези усилия довеждат до желаните резултати – наплив от гости в жадуваното количество, така и няма.
Същевременно има райони, които без да полагат особени грижи, се оказват в центъра на вниманието на хиляди хора. И настава истинско стълпотворение – всевъзможни превозни средства започват да стоварват туристи при тях. Стига се дотам, че местното население вместо да изпада във възторг и умиление от предпочелите ги пред звездни курорти търсачи на екзотични усещания, изпада в истински ужас.

Точно това се случи с живеещите в село Лаваретццо на юг в Швейцария. То се е появило преди около шест века и наистина е много красиво. Разположено е в долината на река Верзаска с нейната кристално чиста вода. Там се намира и главната забележителност на селото – построения през XVII век живописен мост, наречен Ponte dei Salti. Той е с две арки с височина от по 14 метра, като под моста дълбочината на водата достига до 20 метра. Парапетът му е до коленете на човека – така е било направено, за да има достатъчно място за товара, който са превозвали с магарета по моста. В Лаваретццо има и църква – Santa Maria degli Angeli, построена през XVIII в стил бароко. Тук живеят около хиляда души. Било е тихо и много спокойно, докато не са нахлули туристите.

А всичко започнало с това, че един италианец – Марко Капедри, поставил клип на страницата си във Фейсбук. Той попаднал случайно в Лаваретццо и бил омагьосан от живописните гледки, които срещнал там. Марко нарекъл селото “Миланските Малдиви” – Лаваретццо се намира на около час път от Милано. Буквално за броени дни над 2,7 милиона души видяли клипа.
И започнала туристическата истерия – хиляди хора се устремили към Лаваретццо. Това предизвикало вълна от възмущение сред местните хора. Те били недоволни от поведението на неканените гости – спели по колите си, ходели полуголи по улиците, правели боклук…
Кметът на селото Роберто Бачиарини все пак благодари на Марко за това, че е направил селото му изключително популярно. Но заедно с това му препоръча да помоли туристите да не нарушават местните правила.
В интерес на истината това не е единствения случай, когато хора изразяват недоволство от появата на тълпи туристи в района, където живеят. Жители на село Кинерма – едно от най-красивите руски селища, поискаха от властите да ги опазят от туристи. Кинерма е построена през XVIII век и се намира в република Карелия.

Жители на град Барселона, Североизточна Испания, който е и столица на автономната област Каталония и административен център на провинция Барселона, също протестираха против нашествието на туристи. По тяхно мнение това влошава живота на гражданите, растат и спекулациите с недвижими имоти.
И жителите на друг испански град – Палма де Майорка, пристанище на остров Майорка и столица на испанската автономна област Балеарски острови, поискаха да се избавят от потоците туристи. Заради тях има проблеми с питейната вода, замърсява се околната среда.
Във Венеция хиляди хора протестираха срещу влизането на кораби в непосредствена близост от центъра на града. Според тях вълните, които вдигат огромните туристически лайнери подриват основите на сгради, неекологични са, загрозяват облика на града, защото закриват хоризонта.
Ей такива неща се случват по белия свят: едни мечтаят да забогатеят от хиляди туристи, други се чудят как да се отърват от тях…
И с нетърпение чакат да дойде зимата…