Енергия за хора, които искат да успяват: 1 част

Енергия за хора, които искат да успяват: 1 част

Успешен е здравия, т.е. енергичния човек. Пациентът няма как да ражда свежи идеи, защото цялото му внимание е съсредоточено върху това, как да оцелее до понеделник. Енергията ни помага да сме позитивни, да усещаме радост от живота и да сме пълни  със сила и оптимизъм. Тогава ще сме в състояние и да намираме свежи решения, да обръщаме внимание на становища, които на пръв поглед изглеждат съвсем нелогични, но затова пък са невероятно ефективни.
Но откъде да си купим така необходимата ни в нашия доста шеметен свят енергия? За съжаление, тя не се продава – нито по тукашните магазини, нито можем да си я доставим онлайн от Кения например. Тя е скрита вътре в нас, просто трябва да я разбудим и включим в действие. А ключа за това се нарича спорт.
Проучвания са установили, че за формиране на нови неврони много по-полезни са физическите упражнения, отколкото решаването на кръстословици или шахмат. Редовните тренировки се отразяват не само на мускулите, но и на развитието на мозъка – те предизвикват в него благотворни органични изменения. Физическите упражнения помагат за появата на нови нервни клетки – процес, без който креативността е трудно осъществима.


Спортът подобрява работата на мозъка ни. Благодарение на него той получава повече кислород и работи далеч по-ефективно – до този извод стигнаха група учени от Университета на Монреал (световно известен изследователски университет във втория по големина град в Канада). Когато спортуваме мускулите ни освобождават съдържащите се във всяка клетка митохондрии – биологичния стимулатор на клетъчната дейност: колкото повече са те, толкова по-жизнеспособни са клетките и мускулите ни. Спортът повишава количеството на митохондриите в клетките на мускулите – те отговарят за изработването на енергия. Това обяснява, защо като спортуваме се увеличава силата и издръжливостта ни. Но се оказва, че спорта води и до увеличение на митохондриите в клетките на мозъка ни.
Още през 2006 г. учени от Университета на Алберта в Едмънтън, Канада установиха, че спорта укрепва интелекта, а не само мускулите на тялото ни. Обяснението за това е в увеличения приток на кислород в мозъка и раждането на нови клетки в него. На следващата година и изследователи от медицинския център на Колумбийския университет съобщиха за свое проучване, което потвърждава това – физическите упражнения са полезни не само за тялото, но и за мозъка. Те повишават работоспособността на главния мозък, а повишеното кръвоснабдяване на даден отдел на мозъка сочи, че под действието на физическите натоварвания у него се образуват нови нервни клетки.
Дори обикновената разходка на чист въздух ни позволява да поддържаме не само физическата си форма, но и да повишаваме интелекта си. Учени от университета в Илинойс са забелязали тази пряка зависимост между интелектуалното равнище и минимум трите разходки седмично по 40 минути. При това ритъмът не е от принципно значение – важното е да се движим. Ефектът на разходката се изразява в това, че при нея се активира цялата структура на главния мозък – на човек му се налага да реагира на многобройни външни дразнители.


Отказът от редовно спортуване в продължение на 10 дни намалява притока на кръв към главния мозък и съответно намалява неговия обем. Това е причината възрастни хора да имат проблеми с паметта и повишен риск към деменция. Но ако те активно спортуват, то се предотвратява това намаление, а паметта им се подобрява. Или има пряка връзка между физическата активност и обема на мозъка: ако човек мързелува и не спортува, то мозъка му почва ускорено да старее и да намалява.
Всеки наблюдателен учител е забелязъл, че физически активните деца са и с високи резултати в училище. Техният мозък се развива по-бързо от този на пасивните деца. Изследователи потърсиха причината и затова я намериха: “виновни” са физическите упражнения – те повишават скоростта и количеството на междуневронните връзки в детския мозък. Физически дейните деца имат по-голям обем бяло вещество в сравнение с по-малко активните си връстници (бялото вещество в главния мозък отговаря за вниманието и паметта и за образуването на връзки между различните области на мозъка). Оказва се, че физическите упражнения са изключително благоприятни за когнитивните способности на спортуващите деца.