Енергия за хора, които искат да успяват: 2 част

Енергия за хора, които искат да успяват: 2 част

Мозъкът ни не е нищо друго, освен плът и кръв. И той изисква постоянни грижи, за да върши много важната работа – да осигурява нашата устойчива и динамична умствена сила и емоционална страст. Ако се грижим за него ние го зареждаме с енергия – помагаме му да създава и развива нови свои клетки, а това е пътя и за мощна мисловна дейност. Мрежите от свързващи се неврони осигуряват много по-добър достъп на постъпващата информация до опита и фактите, които с години трупаме в подсъзнанието си. Щом на биохимично равнище мозъка функционира успешно, ще се активира и креативността ни. Няма да се задоволяваме с рутината, умът ни ще е остър, духа – борбен и напорист, желанието ни да учим ще е в синхрон със способността ни да го направим, дните ни ще са пълни с радост и бодрост. Ние не само ще търсим, но и ще намираме нестандартни и ефективни решения на проблеми, пред които се изправяме.
Проучвания на експерти от световно известната университетска болница в Сент Етиен, Франция доказват, че ако редовно човек спортува, то той намалява риска за здравето си с около една пета. Спортът ни позволява да контролираме всевъзможни заплахи – от затлъстяване до депресии. Забелязано е, че хора, които спортуват се справят прекрасно и с творчески задачи – за разлика от хората, които физически не са активни. Дори обикновени разходки на свеж въздух повишават нашия интелект докато, ако дълго седим, ние затъпяваме: извод на учени от института “Макс Планк” в Германия (за вредата от седенето виж: “Не седи, ако искаш да си здрав” – 1 и 2 част). Физическите упражнения активират енергийни ресурси вътре в нас, които стимулират и мозъчната ни активност. Хора, които преди това водели заседнал начин на живот, ако започнат да спортуват забележимо подобряват мисловната си дейност.


Изследователи са установили, че неактивните хора са склонни към развитие на слабоумие. Спортът ни защитава от това – благодарение на енергията от него мозъка и когнитивните ни способности съхраняват висока пластичност. Аеробните тренировки (тичане, скачане на въже, гребане на тренажор, велоергометър, колоездене, бързо ходене и пр.) помагат да се съхрани обема на мозъка с напредване на годините. Проучвания сочат, че максимална активност (3434 изгорели калорий) дават допълнително 5 на сто концентрация на сиво вещество (колкото то е по-високо, толкова повече вещества има в определени зони на мозъка). Простичко казано рязко намалява опасността да ни дойде на гости болестта на Алцхаймер.
През октомври миналата година бяха публикувани резултати от интересно проучване, осъществено в Университета на Британска Колумбия. Това е един от най-известните университети в Канада със седалище в град Ванкувър, провинция Британска Колумбия. Според класацията на Academic Ranking of World Universities той е на 35-то място сред 1200 университета в света. Та там са забелязали, че аеробните упражнения буквално “зареждат” мозъка на възрастни хора. Доброволци, които редовно са се занимавали с тях много по-добре са се справяли с когнитивни тестове в сравнение с лениви техни връстници.


Впрочем, ако сме изпаднали в ситуация, когато не ни достига вдъхновение, то просто трябва да отидем в планината. А още по-добре е да си направим няколкодневен преход из нея. Със сигурност след него ни очакват високи резултати в това, с което се занимаваме. Изследователи, които са анализирали дневници на известни писатели, учени, музиканти са установили: забележителните хрумвания са идвали при повечето от тях, след като те са се движели.
И нещо много важно за нас, които търсим ресурси за да създаваме повече идеи: спорта ни помага да попълваме своя креативен капитал. А с него ще се чувстваме нормално дори, когато един ден остареем, въпреки нейродегенеративните изменения. Оптимизирането на кръвообръщението работи за дълголетието на мозъка.
И това са осъзнавали мъдрите хора още преди повече от пет века. Като френския философ, математик и физик Рене Декарт (1596-1650), който ни е завещал следния девиз:
– Грижете се за тялото си, ако искате вашият ум да работи правилно!
Добре е да помним: нашите възможности нямат граници. В това ни уверява и шаолинския майстор на кунг фу.