Забогатяха, защото съсипваха живота на милиони

Забогатяха, защото съсипваха живота на милиони

https://mtdata.ru/u9/photo6731/20808950976-0/original.jpg

За първи път на изложба за Наполеон, която ще бъде открита през април в Париж, ще бъдат показани и два оригинални документа от 1802 г., съобщава авторитетния френски вестник  Le Monde. Става дума за декрет-закон от 20 май 1802 г., който разрешава търговията с роби и робството в колониите на Франция. Авторът на публикацията – Антоан  Фландрин подчертава, че това решение е отказ от декрета за премахване на робството, приет на 4 февруари 1794 г. То е възстановено в републиката, тъй като Бонапарт е бил подложен на силен натиск от страна на робовладелското лоби. А и защото самият той е бил убеден, че робството в колониите,  е полезно за Франция – то осигурява нейния просперитет.

На изложбата ще бъде показан и още един документ, подписан от Бонапарт: законодателен декрет от 20 май 1802 г. Съгласно него робството се запазва там, където то не е отменено – на Мартиника, Мавриций, Реюнион и др. Резултатът от тези два декрета е, че стотици хиляди хора са били жестоко експлоатирани в робство от Франция до неговото премахване през 1848 г.

Днес все повече българи заминават на Запад, за да припечелят някое и друго евро, долар, лира… Вероятно немалка част от тях, срещайки там един доста по-висок от родния жизнен стандарт, са се запитвали понякога: абе как така се замогнаха тези хора? Още повече, че нито са по-умни, нито пък са по-работни от нас, българите.

Отговор на този ключов въпрос ни подсказват декретите на Бонапарт: чрез жестока експлоатация на други хора. Това е ставало не само от Франция, а от всички днешни богати западни държави без изключение. Парадоксът е в това, че сега техни политици, интелектуалци, журналисти и др., маскират тази истина с лъскави приказки за демокрация, социално равенство, човешки права и т.н.Независимо, че точно те имат най-малко морални основания да издигат подобни лозунги.

https://1.bp.blogspot.com/-9Rm3oiHl1J8/WXaX82Gq2-I/AAAAAAABYYM/3PjeiSRMlqctGgHn8KAu7za081ml6fM_ACLcBGAs/s1600/Lincoln01d.jpg

В своя статия в  медията Global Research лекаря и публицист Томаш Пиерсионек  разглежда как Британската империя устремена към забогатяване, е довела до милиони смъртни случаи в нейните колонии. Британците са демонстрирали невероятна жестокост и безпрецедентна алчност на огромна територия – от Индия и Африка до Близкия Изток. Западните историци, отбелязва автора, би трябвало да помнят, че изкуствено създаденият глад на индийския субконтинент в края на 19 век е убил до 29 милиона души! Но и  през 1943 г., по същата причина умират още три милиона души. А тези райони по това време са под британско управление. При това посочените цифри не включват  онези стотици хиляди души, избити от британски окупационни сили. Великобритания заедно с Америка, на която тя предава лидерството на капитализма след Втората световна война, е осъществявала нахлувания практически на всички континенти. И е ограбвала алчно националното богатство на своите колонии, оставяйки местното население в дълбока мизерия.

Томаш отбелязва, че днес под влияние на несекващата нито за миг манипулация, много хора по света са убедени: Британия и Запада като цяло притежават интелектуално превъзходство, което им дава право да играят роля на висш арбитър в световните дела и да са защитници на „правата на човека“ и „демокрацията“. Докато истината е, че зад тези омайни думи се крие стремеж да се забравят и оправдават векове на несправедливости и насилия.

Но старите навици не се забравят – робството не е изчезнало от „демократичния Запад“. Напротив – точно сега, в условията на пандемията от коронавирус, то набира ново темпо. Немската медия Die Welt пише, че в крупните градове на Западна Европа и Америка, където има постоянно безработни и непрекъснат поток от емигранти,  собственици принуждават хора да  се трудят по 18 часа на ден в ужасни хигиенни условия и за нищожно заплащане. Така в текстилната промишленост на Лестър чужденци са подложени на нечовешка експлоатация – там условията на  работа не са се променили  от викторианските времена. Припомням ви, че това е периода на управлението на кралица Виктория (1837-1901 г.), когато Британия невероятно богатее, защото граби безмилостно своите колонии. Както тогава, така и сега робите във фабриките в Лестър огъват гърбове зад шевните машини за мизерни пари. Работното им време  е неограничено, а ако се разболеят не получават обезщетения. Няма защита от коронавирус, затова е и много висок делът на заразените сред работниците. Die Welt цитира Луиз Гор – сътрудник на фондацията Йерихо, която казва: „Алчността е това, което прави възможно робството“. Значителна част от новите роби идват от бившите социалистически страни, включително и от България.

За съвременото робство в днешна Великобритания пише и Рабина Хан в британският всекидневник  The Independent. Тя припомня, че сега в света има поне 40.3 милиона роби.  По-голямата част от попадналите в робство търпят ужасяващи условия, заплахи за тяхната безопасност, ограничения на свободата им, твърди Рабина. Тя подчертава: пандемията само хвърли повече светлина върху робството, което винаги го е имало на Запад, а хората мълчат, защото се страхуват. Много от тях са привлечени в  Обединеното кралство с обещания за по-добър живот, пари, храна, отколкото имат в родината си. Сред тях има и хора, които са затънали в дългове, което ги прави послушни пред робовладелците им.

Рабина разказва историята на Ферда от Чехия. Когато пристига във Великобритания на нея и е казано, че трябва да върне разходите за пътуването си. В резултат на това по-голямата част от заплатата и се удържа независимо, че работи по 12 часа на ден, шест дни в седмицата. А след като се разболява и не е в състояние да се труди, тя е изгонена без пари на улицата. Според експерти, които Рабина цитира, сега заради пандемията от коронавирус броят на безработните непрекъснато расте.  И все повече хора са съгласни на робски труд, за да оцеляват. А най-шокиращото е, че една четвърт от робите на Запад сега са деца.

https://pic.rutube.ru/video/14/2d/142dbc5826b7486f26301de291bdc3b4.jpg

Днес Западна Европа  интензивно експлоатира най-новите си колонии – бившите социалистически страни от Източна Европа. Всяка година и хиляди нашенци – млади и по-възрастни, поемат към техните полета с ягоди, към заводите им от хранително-вкусовата промишленост, обслужващ персонал са към различни заведения и т.н. Много от тях са подложени на всевъзможни унижения, дискриминация, а отношението към тях е като към хора от „втора категория“. Никак не са малко и тези, които заплащат за престоя си на Запад със съсипано здраве, влошени семейни отношения, занемарени грижи към децата си и т.н.

Идеолозите на Запада имат най-малко основания да ни „учат“ на „демократични ценности“. Истината е, че ако свалим паравана, изтъкан от техните красиви фрази, ще видим, че този свят, който те ни сочат като еталон, единствено достоен за подражение, в същността си е останал непроменен. Както в колонизаторските времена, така и днес той си остава  изтъкан от алчност, коварство, лицемерие, високомерие…

Впрочем преди повече от две хиляди години много точно го е казал един велик китайски мъдрец – Лао Дзъ: богатите не са почтени, почтените не са богати!