Кои първи ще загубят работата си

Кои първи ще загубят работата си

 

Неотдавна бяха публикувани резултатите от интересно изследване. Основният извод от него е, че до пет години милиони работни места на планетата ще бъдат заети от роботи. С най-голяма вероятност първи да загубят работата си са хора, заети в обслужващата сфера, транспорта, логистиката, финансите, услуги за бита… Изкуственият интелект ще закрие професията счетоводител, например – тя ще изчезне така, както я няма вече професията машинописка. Безпилотни автомобили ще изземат занаята на шофьорите-професионалисти.

Умни огледала и браслети, приложения към мобилните телефони ще съкращават броя на личните лекари – от тях във всеки един момент ние ще получаваме пълна картина на здравословното си състояние и съвети, какво да правим.
И последният доклад на ООН за заетостта на планетата, рисува доста мрачна картина: роботите много скоро ще заменят огромна част от хората, които сега работят. А за поколенията, които тепърва ще излизат на трудовия пазар, ще е все по-трудно да си намерят работа. За немалко от тях – и невъзможно.


Роботите от поколение 2017 г., вече разбират нашето поведение, могат да се ориентират в нашите потребности, да четат емоциите ни… Още по-важното е, че зад тях тичат най-новите поколения андроиди, които ще могат да се възпроизвеждат без наша помощ и непрекъснато да се самообучават. Не случайно големи корпорации сега наемат екипи от цял свят, за да разработват алгоритми-решения за задаващата се епоха на глобални промени.
И за да не хване паяжина хладилника ни ние имаме един-единствен шанс: да бъдем креативни…