Защо не трябва да се махат сливиците на децата

Защо не трябва да се махат сливиците на децата

Все по-далеч от мен е времето, когато бях на 6 години. Но точно тогава бях изправен пред първото сериозно изпитание за моята възраст: операция за отстраняване на сливиците ми. По-късно родителите ми разказваха, че е имало разни перипетии, вместо две са рязали три сливици. Не помня подробности, но едно нещо трайно се е запечатало в паметта ми: никога преди това събитие, а и след него не бях ял толкова много сладолед!

По-късно майка ми разказваше, че е било горещо лято и лекарите и препоръчали да ми дава по-често от това любимо мое лакомство. Е, много пъти след това съм съжалявал, че имам толкова малко сливици…
Днес вече, когато съм един пораснал човек, който се стреми да контролира мерака си към сладоледа (и понякога успява да го направи) разбирам, че това е било грешка.

Не обилните количества сладолед, с които ме глезеха, а отстраняването на сливиците.
В продължение на десетилетия не само у нас, а почти навсякъде по света милиони деца са подлагани на това неприятно изпитание – изрязване на сливици. Природата не случайно ги е поставила в гърлото ни – те първи активират имунна реакция на нахлули в дихателните ни пътища патогени (това са лошите неща, които ни разболяват – бактерии, вируси, паразити и пр.). И в резултат на това те се възпаляват.


Повечето от лекарите са убедени, че човек спокойно може да си живее и без сливици. И за предпочитане е те да бъдат изрязани (тонзилектомия) – така децата ще бъдат спасени от постоянни болки в гърлото и инфекции в ушите, които си вървят с възпалените сливици.
Най-нови изследвания, обаче, определят този подход не просто като погрешен, но и като твърде опасен.

Екип от учени от Университета в Копенхаген (Дания) и Университета в Мелбърн (Австралия) са анализирали данни за един милион и 189 хиляди датски деца. Те са родени между 1979 и 1999 години. Учените са установили: тези от тях, на които са били отстранени сливици или аденоиди (трета сливица, струпване на тъкани в задната част на носа) до 9 годишна възраст, три пъти по-често са страдали от алергични или инфекциозни заболявания, включително астма, грип, пневмония.

Увеличавал се с около 20 на сто и риска от заболяване от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ – всяка година от нея умират над 3 милиона души в света, а след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт тя вече е третата водеща причина за умиранията сред населението), както и за конюнктивити (зачервявания и парене на очите).

А съществуват и проучвания, които сочат, че тези операции могат да увеличат също и вероятността от възникване на рак на гърдата и сърдечни пристъпи.
Новината в случая е, че това е първото изследване, което оценява дългосрочното въздействие на тонзилектомия и аденоидектомия върху множество заболявания. А фактът, че са анализирани данни за такъв огромен брой пациенти, прави изводите от това изследване особено важни.


Парадоксът е в това, че предимствата от отстраняване на сливици и аденоиди са повече от скромни – да се предотврати рецидивиращо възпаление на гърлото. Но скоро, след като те бъдат направени неприятните проблеми често се връщат при детето.
При това този ефект престава да действа, когато човек наближи 40-те си години.

За сметка на това, обаче, рязко нараства риска от много сериозни усложнения за здравето на всяко пето оперирано от сливици дете до края на живота му. Отстраняването на сливиците негативно се отразява на неговата имунна система и така открива пътя за бъдещи заболявания.
Или другояче казано подобни процедури в повечето случаи не е необходимо да се правят, защото те заплашват здравето на човека в бъдеще.

Затова учените препоръчват те да се избягват при наличие на алтернативни методи на лекуване. Ако други варианти все пак не са намерени, то лекарите да се опитат да отложат операцията, за да позволят на имунната система на детето да се развива. Сливиците и аденоидите имат ключово значение за нея.

Те са особено полезни и за изследване на патогени в детска възраст. Ако те се отстранят, това ще затруднява тяхното откриване и ще увеличава риска от късни респираторни и инфекциозни заболявания. Докато, ако бъдат запазени това ще способства за нормалното развитие на имунната система в детска възраст и чувствително ще намали шансовете да се развият други болести в по-късен етап на живота им.


Така, че ако има малки деца около вас и сливиците им периодично се възпаляват, то не бързайте да се съгласявате те да се подлагат на операция за отстраняването им. Потърсете по-добре алтернативни варианти за лечението им – храна, спорт, закаляване…
А сладолед нека си похапват, стига да го правят с чувство за мярка.