Защо те живеят дълго и стареят незабележимо?

Защо те живеят дълго и стареят незабележимо?

https://4.bp.blogspot.com/-0pLuAUY82dE/W54ZxAv0EMI/AAAAAAAAHOw/RxaIMS8jNZAIiIoTZ6j0a6O6r3gCivZGgCLcBGAs/s400/blog_health-tips_More-Gracefully-Aging-Tips-For-Women_97419013-1024x768.jpg

Те са всепризнати дълголетници: средната продължителност на живота им е около 85 години, което е с близо десетилетие повече от тази у нас.  Но не само това – дори и надхвърлили почтена възраст, на тях е доста трудно да им се дадат годините.

Коя е тяхната тайна? Какво прави жителите на Страната на изгряващото слънце здрави и енергични, дори и след като са надхвърлили  90-те  години? Това вълнува все повече хора по света – та днес на планетата ни живеят над 600 милиона души, които са над 60 г., а след пет години се очаква броят им да се удвои. У нас една пета от населението (21 на сто) са навършили 65 години.

Секретите на японското дълголетие търсят и различни изследователи от университети, медицински институти, застрахователни и други организации. Ето и някои от установените от тях фактори на японският начин на живот, които могат да помогнат на всеки, заинтересован да бъде здрав и полезен на себе си и близките си още дълги години.

От изключително значение за японците е нормалният сън. Той е на първо място сред причините те да  имат крепко здраве и да живеят продължително. И тук те са напълно прави – ако качественият сън липсва или недостига на човека, то се появяват проблеми с неговото кръвообръщение, нарушава се  обмяната на веществата, в организма му се трупат токсини, следва срив на имунната му система. Той боледува, а вследствие на това и преждевременно си заминава от този свят.

На второ място сред факторите, обуславящи добро здраве и дълъг живот на японците, е храната им. Тя не само снабдява с енергия нашите клетки, но е в състояние да пази здравето ни, защитава ни от много заболявания, които  идват с възрастта – сърдечно-съдови, рак, артрит, остеопороза, затлъстяване и др.

Японците не прекаляват със сладкиши като европейците, избягват разхладителни и енергийни напитки – предпочитат зеленият чай. Ако хапват нещо сладко, то е в символични порции. Така, ако средностатистическият европеец консумира около 100 грама захар дневно, то японеца поема половината от това количество. Калориите, които той поглъща са далеч по-малко от тези, които ние консумираме. Характерно за японската трапеза са многото и разнообразни блюда, но според нашенските разбирания те са в твърде малки размери. Това  освен всичко друго ги задържа и за по-дълго на масата, което е много полезно за храносмилането.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1209300/pub_5b806a229dd01100aa7021b8_5b818701dff62a00aa6dfdb0/scale_1200

Японците предпочитат не мазна и пържена, а постна храна. В менюто им има много водорасли, които те добавят в хляба и сладкишите. Японците знаят – те  са богат източник на белтъчини, микроелементи, витамини и отлично средство против стареене. Хапват си и много сурова свежа риба, защото  при топлинната и обработка така необходимите за организма на човека омега-3 мастни киселини, се разрушават. Ядат и много соя, в която има особено полезните за по-възрастните жени изофлавони – фитоестрогени с мощно антиоксидантно въздействие.

Физически японците са много активни. Избягват да шофират коли, предпочитат общественият транспорт, ходенето пеша. Сутрин обикновено правят упражнения, което им помага да поддържат добра физическа форма. А това е от голямо значение за възрастните хора – ако те всекидневно се движат, то от организма им се извеждат отрови, постъпили там с храната и напитките, укрепва се имунната им система, подобрява се работата на мозъка им, а оттам и настроението им. У тях се изграждат защитни бариери срещу опасният стрес.

Окинава  е най-големият от островите Рюкю с население от около 1,3 милиона души, които са едни от най-дълго живеещите хора в света – 100 и повече години. Учени са установили, че сред възрастните жители на Окинава е най-ниската на планетата смъртност от хронични заболявания. Същевременно е най-висока продължителността на здрав живот. Основателно китайците наричат острова „земята на безсмъртните“.

А сред причините това да е така е и икигай – възглед, който се е появил точно в Окинава. Става дума за същността на живота, причината, поради която живееш. Японците се стремят да вършат това, което им доставя удоволствие, дава на живота им смисъл. Това не е непременно стремеж към успех, богатство, пазаруване… То по-скоро е нещо просто, достъпно, лесно, приятно – работа в градината, учене, рисуване, танцуване, занимания с музика, спорт, общуване с деца и внуци… Икигай е всичко онова, което ни доставя удоволствие, добро настроение, радост, прави ни самодостатъчни – не ни е необходимо някой друг да ни одобрява, ние просто сме  щастливи. Икигай блокира завистта, гнева, страха и други негативни емоции, които рушат организма ни. Усвояването на тази жизнена философия ни помага да се движим напред и да не губим ориентация в бъдещето, защото е отражение на нашата истинска човешка същност.

https://www.mononews.gr/wp-content/uploads/2016/05/o-OLDER-PEOPLE-EXERCISING-IN-JAPAN-facebook.jpg

Оказва се, че тайната на японското здраве и дълголетие не е кой знае колко необичайна. Тя е в изборът на начина на живот, който човек прави сам. Така през втората половина на миналият век милиони мъже и жени се пристрастяват към цигарите. Последицата от това е срив в здравето им, рак на белия дроб и други заболявания, които им носи тютюнопушенето, а с тях и ранна смърт. Никой не им е виновен за това, което им се е случвало – те сами са избрали да имат здравословни проблеми и да си заминат от този свят преждевременно.

На никой няма да навреди, ако се замисли за японската жизнена философия и практика. Но едно е сигурно – ако последваш техният начин на живот ще си осигуриш не само отлично здраве, но и дълъго присъствие в този прекрасен, макар и леко луднал свят.