За него възрастта е просто някаква си цифра

За него възрастта е просто някаква си цифра

Има хора, които определено не приличат на връстниците си. Различават се от тях с фигурата си, походката, с жизнената си философия. И ако не ги познаваме трудно ще отгатнем на колко години са.
Един от тях е Ван Дешун. Той е от хората, за които възрастта е просто някаква си цифра. За своите 83 години Ван е с прекрасна фигура и превъзходно здраве. Той няма нищо общо със стереотипа за човек на тази възраст – едва движещ се, немощен, болен, вглъбен единствено в хапчетата си пациент.
Роден е в Шънян, който е административен център на провинция Ляонин в Североизточен Китай, край река Хункъ. Като млад е обичал да пее и танцува, да свири на различни инструменти. В завода, в който работел, имало артистична група и той се присъединил към нея.

А когато станал на 49 години заминал за Пекин.
За да оцелява там работел като “жива скулптура”. За това било нужно да имаш красиво и гъвкаво тяло и Ван започнал упорито да се занимава със спорт. Световна слава му донася участието в Китайската седмица на модата през 2015 година.

Въпреки своите 83 години Ван не престава да спортува. Всеки ден той плува по 800 метра в басейн. Три часа прекарва в фитнес-салон, където се занимава с тежести. През зимата се пързаля и с кънки. Не спазва диети, похапва всичко, което му се прияде.

Ван е баща на две деца, има и внучка. Но никой не го възприема като остарял дядо. Самият той твърди, че един от начините да провериш дали вече си стар е да попиташ себе си: готов ли си да пробваш нещо, което никога не си правил по-рано? И следвайки жизнената си философия – да опознава неопознатото, да изпитва неизпитаното, той се подготвя за първия си скок с парашут.

Ван не се е предал пред многото натрупани десетилетия, а е разбрал, че живота продължава и след като се пенсионираш. И може да бъде прекрасен и изпълнен с нови открития, радост и щастие.

-Става дума за вашия ум – казва Ван. – Природата определя възрастта, но не определя неговото състояние. Просто повярвайте, че можете да разкриете своя потенциал. А ако ви навести мисълта, че вече е късно да се занимавате с нещо, веднага я изгонете! Не и позволявайте тя да стане оправдание, за да се откажете от живота. Никой не може да закрие пред вас пътя към успеха, освен самите вие.

И ще трябва да се съгласим с думите му – с несекващата си жизнена енергия той самият е най-убедителното доказателство за тяхната истинност.
Както и за секрета да бъдеш здрав и да имаш прекрасна фигура: просто трябва да си активен и да не преставаш да се радваш пълноценно на живота си.