За ползата да тренираме карате

За ползата да тренираме карате

Преди време прочетох нещо любопитно. Бизнесмени си задали въпроса дали родителите ще поискат децата им да тренират бойни изкуства. Те искали да вложат пари в този бизнес, но не били сигурни, че това ще им донесе печалба. Затова решили първо да открият един клуб в жилищен район и да следят, какво ще се получи.
Клубът заработил, треньорите били внимателно подбрани и скоро родители довели децата си в него. Изследователи, наети от бизнесмените, следяли развитието на клуба. И така забелязали, че особено силен интерес към новата услуга, предлагана в квартала, започнали да проявяват майки. Те си задали въпроса, защо всъщност майките искат децата им да тренират точно бойни изкуства. А не лека атлетика, баскетбол, фехтовка, гимнастика, футбол и много други спортове, предлагани от конкуренти. Предположили, че заради уменията, които ще придобият децата им да се самоотбраняват и оцеляват в една агресивна среда. Но за всеки случай решили да попитат самите майки, защо те са толкова ревностни поддръжници на новооткрития спортен клуб.

Оказало се, че майките изобщо не били впечатлени от възможността децата им да овладеят похвати за самозащита. Не ги пращали на тренировките за да запълват свободното им време или да станат по-силни. Истинската причина била, че само след няколко сеанса в клуба, децата започвали да отговарят на задаваните им въпроси със стегнато “да, мамо” или “слушам, мамо”. Те се прибирали в дома си навреме, учели много по-прилежно, отзовавали се незабавно на всичко, за което били помолени. Майките не плащали за уроци по бойни изкуства, а за уроци по дисциплина.
Сетих се за тази история, когато прочетох за най-ново изследване на учени. Те доказват, че точно заниманията с бойни изкуства, снемат агресията у децата и най-вече в тинейджърите. Всеки родител или учител е наясно, че в тази възраст децата искат да се самоутвърдят и нерядко това намира израз в физическо и емоционално насилие.
А тези от тях, които тренират източни бойни изкуства, се научават да уважават съперника си, да бъдат отговорни и дисциплинирани. Те добиват самочувствие, увереност в своите възможности и сили. На тях вече не им е необходимо да се доказват другаде, освен на татамито. Бойните изкуства формират у децата волеви качества и навици, които са от голямо значение и за бъдещата им социална и професионална реализация.

А да не забравяме, че живота е пълен с изненади. И като нищо можем да попаднем в ситуация, в която владеенето на бойно изкуство, може да спаси живота ни или този на близките ни.
Както това се случи с 70-годишния Хирохито Миягава от град Фуефуки, префектура Яманаши, Япония. Човекът отишъл до градината си, която била близо до гората, за да си набере малко японски хрян. И неочаквано го нападнала мечка.

-Почувствах нечие присъствие отзад – разказва пред журналисти Хирохито. – Обърнах се и видях мечката. Стоеше на задните лапи, на ръст беше около метър и шейсет и се готвеше да ме нападне.
Да ама мечока не е знаел с кого си има работа. Хирохито дълги години е тренирал карате, а сега е треньор и управител на зала за карате (додзе) в град Фуефуки.

-Първо го ударих с крак в корема – обяснява Хирохито, как се е справил с мечока. – Веднага след това му нанесах няколко удара в гърдите. Това подейства и мечката отпусна глава. Тогава я изритах още веднъж с крак. И тя избяга в гората.
Животното е успяло да одраска Хирохито, но раните му не са тежки.

Ей такива ми ти работи могат да се случат в големия свят. И затова никак няма да е зле, човек да е в отлична физическа форма. А още по-добре ще е от малък да започне да овладява и магията, дошла от Изтока – като карате, айкидо, таекуондо, джиу-джицу и много други спортове.
И тогава ще расте уверен в себе си, знаещ и можещ да овладява всяка ситуация, пред която го изправя съдбата.