Играй, ако искаш да успяваш

Играй, ако искаш да успяваш

http://ufocar.ru/media/k2/items/cache/5f9ec0b2e765a617089a13fe6f9b5c6d_M.jpg

В наскоро публикувания доклад за успешната трудова реализация на човека в бъдеще, изготвен от експерти на Световния икономически форум (WEF), като изключително необходимо качество се сочи креативността. Става дума за развита способност да се предлагат нови хрумвания, да се търсят и намират непознати перспективи и възможности. Днес над 80 на сто от нововъзникващите професии изискват подобно неординарно мислене. Затова занапред ще успява този, който е способен да бяга от рутината и непрестанно стимулира и развива собственото си въображение.


Едва ли ще се намери дете, което да не проявява интерес към играчките на LEGO – компанията, основана от датчанина Оле Кирк Кристиансен през 1932 г. А името и LEGO в буквален превод от датски означава „Играй добре“. През 1958 година е измислена и познатата стандартна LEGO “тухличка” 4 х 2. От тях всяко дете е в състояние да твори чудеса – просто защото децата са най-креативните създания на планетата. LEGO-тухличките позволяват да се строят автомобили, самолети, багери, космически кораби, животни, градове… Те са едно от най-добрите средства за развитие на детското въображение и децата трябва да имат възможност да си играят с тях.
Но те не са единствените фенове на LEGO – и все повече възрастни намират време, за да създават с тухличките всевъзможни модели. В този процес те не само релаксират, но и подхранват  своето въображение – главният “инструмент” на успеха в 21 век.


Пример за това е построеният с тухлички на LEGO автомобил Bugatti Chiron. Тези, които се интересуват от луксозни автомобили са осведомени, че цената на това бижу е само някакви си три милиона долара!
Уникално и в пълен размер негово копие бе построено от дизайнерите на компанията Lego Technic и инженери от нейния завод в Кладно (град в Чехия в Среднобохемски край, намира се на 25 км северозападно от столицата Прага). За тази цел им бяха необходими 13400 часа и около милион тухлички. Колата се оказа доста тежичка – 1500 кг.


Оригиналният Bugatti Chiron има двигател от 1479 к.с., развива скорост до 420 км/ч, като сто километра набира за по-малко от 2,5 секунди. Колата-Lego е негово копие, но това може да се разбере едва, когато човек се приближи на разстояние по-малко от 20 метра от нея. Тази играчка си е напълно работеща – това осигуряват 2304 моторчета Lego. Мощността им е 5,3 конски сили – достатъчна, за да се движи колата-играчка със скорост до 30 км/ч. Цялата електроника се захранва от две батерии. В колата-играчка има педал за спиране и скоростомер.


Изпитанието на Lego-автомобила бе проведено на площадката, където се тестират и оригиналните Bugatti Chiron. Шофираше самият Анди Уолас – официален тестови шофьор на Bugatti и бивш победител в 24-те часа на Льо Ман.
Историята с колата на Lego потвърждава това, което експертите на Световния икономически форум са извели като основна предпоставка за успеха: бъди креативен. Ще успееш, ако се откроиш от океана от послания и предложения. Ще те забележат, ако се отказваш от робуване на едни и същи подходи и откриваш дръзки, необичайни и работещи решения.
И тогава наистина ще управляваш бъдещето си.