Има ли връзка между телевизора и коронавируса?

Има ли връзка между телевизора и коронавируса?

https://netstorage-nur.akamaized.net/images/9cdb0c8adbccf25c.jpg?imwidth=900

Едно от най-авторитетните медицински издания в света – списание The Lancet, публикува най-нови данни за заболели от китайският коронавирус 2019-nCoV. Анализирано е състоянието на хора, за които лабораторно е потвърдено, че са носители на вирусът от Ухан. Няма да навлизам в медицински подробности, тъй като познанията ми не стигат за това. Но онова, което ме впечатли в сериозната публикация в The Lancet , са изводите на експертите. Те са ги направили, след като са анализирали богата и разнообразна информация – данни за причините за възникването и разпространението на коронавируса, лабораторни резултати, материали от генетичен анализ и тяхната визуализация. Средната възраст на заболелите е 55.5 години, повечето са мъже. Половината от пациентите до заразяването им с коронавируса са имали вече хронични заболявания, предимно сърдечно-съдови или цереброваскуларни (състояния, при които е нарушено кръвоснабдяването на мозъка), както и диабет. По оценката на специалисти, след заразяване с коронавирус, в тежко състояние и с риск за живота се оказват точно тези пациенти, които са имали вече някакви заболявания и са с отслабен имунитет.

От тази лаконична информация, ако сме загрижени за здравето си и това на близките ни хора, може да  направим твърде важни изводи. Преди всичко наивно е да се надяваме, че коронавирусът или подобен на него утрешен болестотворен агент няма да достигне и до нашата гостоприемна Татковина –  със сигурност той ще се появи.

Погрешно е, обаче, да се надяваме, че родното здравеопазване ще е в състояние да се справи ефективно с възникнала криза. Основание за подобен скептицизъм ми дава публикуваният от Европейската комисия доклад за състоянието на българското здравеопазване: основният извод на експертите е, че то е  със сгрешена структура и твърде ниска ефективност. Това е и една от причините по прогнозна продължителност на живота ние да сме на последно място в Европа. В България е най-висока смъртността от инсулт, исхемична болест на сърцето и рак на белите дробове (заболявания, при които коронавирусът се оказва наистина смъртоносно опасен). На четвърто място сме в Европейския съюз по смъртност от предотвратими състояния и заболявания – много сигурно доказателство, че медицината ни не работи ефективно.

https://data1.ibtimes.co.in/en/full/575145/mers.jpg

А в интерес на истината коронавирусът едва ли ще намери другаде по-подходяща среда за развихряне! У нас се пуши най-много в Европа – чудесна и ефективна предпоставка за самосъсипване на имунната система. Към това трябва да добавим  нездравословното хранене на много наши съвременици, злоупотребата им с алкохол,  хроничният стрес, депресиите, недоспиването…

Повечето ни сънародници свързват спорта с излежаване и похапване пред телевизора и зяпане на едни други хора, които ритат топка, бягат, плуват, вдигат щанги, карат ски и т.н. За тях това е най-приятният начин да разтоварят напрежението, натрупано през деня. Те не се и замислят, че обездвижването и вървящото си с него затлъстяване, са най-доброто средство за появата на сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и пр. Отлични предпоставки за превръщане на коронавируса в истински убиец на организма.

Британската компания в областта на медицинското застраховане „Вира“, след като анализира данни от 60000 медицински процедури установи, че много млади хора днес всъщност са остарели – те страдат от заболявания, в миналото непознати за тяхната възраст. Хора на 25 години боледуват от разширени вени, имат проблеми с колената, болки в гърба, хемороиди… И причините за това са заложени във всекидневното им поведение: обездвижване, затлъстяване, тютюнопушене, нездравословно хранене… За това допринасят и новите технологии – те все повече време седят, а това ги превръща в млади старци.

Заради професията си имам удоволствието да общувам често с млади хора и знам, че изводите от това проучване напълно важат и за новите поколения у нас. Все повече млади българи се отнасят варварски към здравето си – хранят се с токсични храни като фаст фууд, полуфабрикати, колбаси, пушат, злоупотребяват с алкохол, с различни безалкохолни, енергийни и плодови напитки, спят все по-малко, физически не са достатъчно активни и т.н. Твърде многото време, което прекарват пред екрани и в социалните мрежи, допълнително съсипва нервната им система.

Учени от  Кеймбриджкият университет стигнаха до важен извод: дори хора, които не са били физически активни, но  след време са започнали да отделят до 150 минути в седмицата за упражнения, с една четвърт са намалили риска да умрат преждевременно. При тях с 30 на сто е спаднала опасността от смърт поради сърдечно-съдови заболявания и с 11 на сто от рак, в сравнение с малкоподвижни хора. Експертите подчертават, че всеки ще получи значителна полза за здравето си веднага щом стане физически активен, независимо дали преди това е бил такъв. Дори и когато съдбата ни е поднесла лош подарък, всекидневните физически натоварвания не само ще забавят и блокират развитието на болестта, но и ще ни помогнат да се справим с нея.

https://assets.metrolatam.com/cl/2015/07/28/coronavirus-contagio-644x362-1200x800.jpg

А техни колеги от Харвардският университет анализираха данни за 132000 души и предложиха рецептата за дълъг и здрав живот: храниш се здравословно, контролираш теглото си, спортуваш всеки ден, умерено пиеш алкохол, не пушиш и не си лягаш по-късно от 23 часа. Жените, които са следвали тези съвети, са увеличили продължителността на живота си с 14 години, а мъжете – с 12 години.  Но още по-важното е, че до края на дните си те не са се нуждаели от лекарства, защото  са били здрави. Заболявания на сърцето при тях са се срещали с 82 на сто по-малко, а равнището на заболеваемост от от рак е било с 65 на сто по-ниско в сравнение с връстниците им, които не са водили подобен начин на живот.

Коронавирусът удря онези, които сами са съсипали с начина си на живот своята имунна система – нашият, с нищо незаменим личен телохранител. Оказва се, че за немалко хора у нас не коронавирусът е опасен за здравето им  – най-голямата заплаха за него са те самите  с начинът си на живот. И колкото по-своевременно осъзнаят тази простичка истина, толкова по-големи са шансовете им да ги има още дълго в този прекрасен луд свят.

При това здрави, енергични и радостни. Полезни за себе си и за хората, които обичат.