Каква е цената на авантюрата на САЩ и НАТО в Афганистан

Каква е цената на авантюрата на САЩ и НАТО в Афганистан

https://ianed.ru/wp-content/uploads/2021/08/66-1745884912_0_0_2752_1548_1920x0_80_0_0_5454736fc17c8c839a1d82499d50c9c1-1.jpg

Сега влиятелни личности и добре платени, обслужващи ги манипулатори, се надпреварват да ни уверяват, че целите на нахлуването на САЩ и НАТО в суверенен Афганистан, са постигнати. Нашата мисия в Афганистан се увенча с успех, заявява президента Джо Байдън. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също защитава влизането на войски на алианса в Афганистан. Като признава, че случващото се през последните седмици е наистина „военен и политически срив“, той твърди: единствена вина за него носи афганистанското ръководство!

Работата на политиците е същата, както и тази на рекламистите – да ни лъжат. Суровата истина, обаче е, че цялата тази авантюра в Афганистан си е пълна катастрофа. И както си се полага тя има своята цена.

А тя никак не е малка. Общо за две десетилетия  (2001-2021 г.) в Афганистан са загинали около 2500 американски военнослужещи и над  3800 изпълнители от САЩ. Убити са и 1144 души от военнослужещите на държави-съюзници на САЩ.

Жертвите сред талибаните се около 51000 души, около 50000 са убитите сред цивилното население на Афганистан. Над   66000 души са загубите сред въоръжените сили и полицията на тази страна.

Общата сума на военните разходи на САЩ за войните в Афганистан и Ирак до 2020 г., е около 2 трилиона долара. Но тъй като става дума за финансиране за сметка на държавен дълг, то с предполагаемите процентни разходи до 2050 г. тази цифра ще нарасне до 6.5 трилиона долара. САЩ ще трябва да платят разходи за здравеопазване, помощи за инвалидност, погребения и пр., на около 4 милиона ветерани от Афганистан и Ирак. Става дума за други над 2 трилиона долара.

Най-старият и влиятелен всекидневник, издаван в Израел – Haaretz („Страна“), публикува анализ на военните разходи на САЩ в Афганистан. Той се основава на доклади на Джон Сопко, специален генерален инспектор по възстановяването на Афганистан (SIGAR). Той е бил натоварен да следи как се харчат доларите на  американските данакоплатци за тази държава. Почти 83 милиарда долара са изразходвани за изграждане, оборудване, обучение и поддържане на националните сили за отбрана и сигурност на Афганистан (военните, националната полиция и елитните специални сили). Тази цифра обхваща широк спектър от елементи. Така САЩ похарчват близо 10 милиарда долара за превозни средства и самолети, а други 3,75 милиарда долара за гориво за афганистанската армия само между 2010-2020 г. Отделно, още 5,8 милиарда долара са дадени за икономическо и правителствено развитие и инфраструктура от 2001 г. насам, като целта е била да се спечели общественото мнение и да се намали подкрепата сред населението на талибаните.

Но истината е, отбелязва Haaretz, че огромна част от тези пари са били откраднати. Твърде голяма е корупцията не само сред афганистанци, но и сред чуждестранни изпълнители. В доклади на SIGAR се разкриват много примери за това. Така САЩ изхарчват 547 милиона долара за закупуване и обновяване на 20 военно-транспортни самолета G222 за афганистанските ВВС. Шестнадесет от тях по-късно са продадени като боклуци на афганистански дилъри на скрап за по 40 257 долара. Оказало се, че изпълнителите от Америка са доставили дефектни и опасни самолети. Пенсиониран генерал от ВВС на САЩ е поддържал връзки с фирмата, която е ремонтирала самолетите. От 7,8 милиарда долара, предоставени от 2008 г. на афганистанските граждански власти за сгради и превозни средства, само 1,2 милиарда долара са използвани по предназначение и т.н.

https://warfiles.ru/uploads/posts/2017-02/org_naff398.jpg

Авантюрата на САЩ се отрази осезаемо върху държавния бюджет на неговите съюзници от НАТО. Испанската медия Público съобщава, че президентът Джордж Буш е поискал от властите на Испания да заобиколят Закона за националната отбрана и да разширят обхвата си на действие в други райони на афганистанската територия, без да искат предварително разрешение от Конгреса. Испания е била принудена да увеличи участието си в така наречената „глобална борба срещу тероризма“ – термин, който Вашингтон измисли, за да оправдае намесата си в Афганистан. А и в различни последващи чуждестранни интервенции, като инвазията в Ирак, подчертава Público.

В резултат на това в Афганистан загиват 102 испански войници. Общата сума на испанската намеса в Афганистан и струва 3.821 милиарда евро. Огромните военни разходи, довели до западната намеса в Афганистан, са 400 пъти по-големи от бруто-вътрешния продукт на (БВП) на страната за 2001 г. (годината, в която започна военната операция) и то  само, ако се вземат предвид разходите на САЩ, пише Público.

А Максимилиан Кивел в своя публикация в немския Bild пита: заслужаваше ли си участието ни в Афганистан? Около 160000 германски войници са били изпратени там, загиват 58 от тях. Цената на тази операция струва на държавния бюджет на Германия над 12 милиарда евро!

Отговор на неговия въпрос дава самият Хамид Карзай – президент на Афганистан от 2001 до 2014 г. Той определя военната кампания на САЩ и НАТО в Афганистан като пълен провал! Нещо повече – в свое интервю за британския вестник The Times той заяви: точно тяхното нахлуване в страната е допринесло за разцвета на екстремизма и тероризма в нея. САЩ и НАТО „трябваше да се погрижат да има мир в Афганистан, преди да си тръгнат. Но те не го направиха“, обобщава Хамид Карзай.

Пиарите на Пентагона измислиха през 2001 г. израза „Несъкрушима свобода“ – с него нарекоха нахлуването в Афганистан, което се превърна в най-продължителната военна кампания в историята на САЩ. Привличаните съюзници от НАТО в тази авантюра бяха пищно наречени Международни сили за подпомагане на сигурността (ISAF). Съвместните действия на алианса в Афганистан  получиха привлекателното определение  „Решителна мисия за подкрепа“.

https://inlight.news/wp-content/uploads/2021/08/konflikt-afghanistan.jpg

Реалността обаче се оказа далеч по груба от омайващите наименования. Майкъл Маккинли е американски дипломат, който е работил и като старши съветник на държавния секретар Майк Помпео. Той отлично познава ситуацията в Афганистан – бил е посланик на Америка и в тази страна. В своя публикация в авторитетната медия Foreign Affairs, той е категоричен: присъствието ни в Афганистан са две десетилетия на погрешна изчисления и провалена политика, провеждана от три предишни администрации на САЩ. „Ние се провалихме в подхода си към борбата с бунтовниците, към афганистанската политика и към „изграждането на нацията“. Подценихме устойчивостта на талибаните. И ние грешно разбрахме геополитическите реалности в региона“, пише изтъкнатият американски дипломат. И обобщава: Америка е виновна за това, което случва в Афганистан.

Виждането на истината и готовността да се носи социална отговорност прави чест на хора, като Майкъл Маккинли. Неприятното е, че грешки, като тази с нахлуването на САЩ и НАТО в Афганистан,  струват живота на десетки хиляди души, правят други стотици хиляди инвалиди, а милиони – бежанци. Безсмислено са хвърлят трилиони долари, които биха могли да отидат за подобряване на образованието, здравеопазването, за изграждане на паркове и детски градини, за по-висок жизнен стандарт на увеличаващия се дял от  бедстващи, както в самата Америка, така и по света и у нас. За съжаление,  социалната система, в която ни изпратиха,  няма да  допусне това да се случи – просто за нея същинска ценност не са хората, а парите. А те се правят най-много по време на война.

Затова да не се изненадваме, когато скоро ни съобщят за нова „Несъкрушима свобода“, „Решителна мисия за подкрепа“ или друг красив израз, измислен от манипулаторите, работещи за военно-промишлените комплекси и обслужващите ги политици. Зад него със сигурност ще се крие поредна война, започната някъде по света от  Америка и НАТО.