Какво има на пътя

Какво има на пътя

https://savagelawyer.com/wp-content/uploads/2015/06/7.9-420x281.jpg

На Леонардо да Винчи принадлежи определението: простотата е най-висшата форма на изтънченост. Написал е тези думи преди повече от пет века, но те съвсем не са загубили актуалността си. Напротив, днес простотата ни е много по-необходима, отколкото по времето на гениалният италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор, художник от епохата на Ренесанса. Светът, в който живеем става все по-сложен, събитията и процесите – все по-трудни за разбиране, ориентацията ни в тях – все по-проблематична.

Ние жадуваме за прости решения във всяка област на живота ни – от управлението на автомобил до работата с последния модел смартфон. Затова, ако вършим нещата просто, то ние правим безценна стъпка и към така жадувания успех.


Всяка година у нас загиват или биват осакатявани на пешеходни пътеки много хора. И една от основните причини за това е поведението на шофьорите – несъобразена скорост, отклоняване на внимание, проблеми със спирачките и пр.

Но не на последно място е и пропускане на конфликтната зона: среща с пешеходец на негов терен. Как да накараме шофьорите да спират щом забележат  човек, готвещ се да стъпи на пешеходната пътека?

Предлагат се всевъзможни подходи: от “полегнал полицай” до страховити санкции. Все сложни решения, които още повече объркват транспортната обстановка.

А в едно исландско градче – Исафьордур, постъпиха просто и затова ефективно: трииизмерна пешеходна пътека. Наближавайки я водача вижда препятствие – висящи бели траверси във въздуха. Естествено, рязко намалява скоростта и скача на спирачките, за да не се блъсне в тях.

Зебрата с 3D ефект радва пешеходците – те имат чувството, че вървят във въздуха. А шофьорите незабавно намаляват скоростта или спират, щом я видят.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 3D-pedestrian-crossing-island-7-59f0344c7f17e__880.jpg

Идеята да се нарисуват полосите на пешеходната пътека с 3D-техника, веднага доведе до намаляване на сблъсъците между пешеходци и шофьори. Сега човекът зад волана попада на оптична илюзия, че на пътя лежат големи бели блокове. И ще-неще трябва да спре, за да не се блъсне в тях.

А с това простичко и затова и невероятно ефективно решение, доскоро неизвестното рибарско градче Исафьордур стана световна знаменитост.

И е на път да се превърне в туристическа сензация. Видеоклипът за тяхното изобретение е видян досега от близо три милиона души!
А това освен безопасност за жителите на Исафьордур, обещава и повече приходи за общинската хазна.