Как да спечелиш няколко милиарда долара

Как да спечелиш няколко милиарда долара

Китайката Чжан Ин е една от най-състоятелните жени на планетата: в 2015 г., когато тя е на 58 години, богатството и надхвърли 5 милиарда долара! Достойно за уважение е най-вече това, че дамата сама си е заработила тази колосална сума.
А съдбата определено не е била благосклонна към нея – поне в първите три десетилетия от живота и. Чжан е осмото, най-голямо дете, в семейството на обикновен китайски военнослужещ. Учила е само да четвърти клас, няма нито пари, нито връзки. А на всичко отгоре е и жена. И едва свързва двата края.
През 1985 г., тя е на 28 години, когато решава да се опита да промени съдбата си. Заминава за село Шенчжен, близо до Хонконг, където се създавала първата в Китай особена икономическа зона. Първоначално работи като счетоводител в тамошна фирма – нямала образование, но можела да смята. Дълго не се задържала на работното си място – фирмата фалирала.
Познат бизнесмен и дал назаем около 4000 долара, с които Чжан купила една почти умираща фирма за производство на хартия и картон. И започнала бизнеса си с изработване на салфетки и тоалетна хартия от вторични суровини. Но като креативна личност дамата не се отказвала от мечтата си – да постигне своята финансова независимост.
Започнала да се самообразова, да чете, да се интересува от перспективите на пазарите. И така осъзнала, че търговията между Китай и САЩ само ще нараства. Точно така се и оказало – скоро Китай се превърнал във втория след Европа икономически партньор на Северна Америка. А това означавало, че милиони китайски стоки – текстил, битова техника, електроника и пр., трябвало да пътуват към САЩ. И за да стигнат в добро състояние те се опаковали в картонени кутии. Ставало дума за над 30 милиона тона картон всяка година, което е близо една пета от потребностите на планетата от този продукт.


Едва ли ще се намери човек, който да не знае, че хартията се произвежда най-вече от дървета. За това те трябва да се отсекат – още една причина, горите на планетата непрекъснато да намаляват. Вярно, на място на отсечените дървета често се садят нови фиданки, но докато израснат е нужно много време. Това означава, че цената на хартията ще продължава да расте.
Но има още едно решение: да се произвежда нова хартия от отпадъчна, вече използвана хартия. Тя пълни кофите за боклук и сметища във всяка една страна. Отпадъци, които почти на никого не са нужни.
Кораби стоварвали всевъзможни китайски стоки на американска територия, а после картонените опаковки се захвърляли на сметища. А какво ще стане, ако корабите пътуват обратно за Китай не полупразни, каквато била обичайната практика, а напълнени с хартиени отпадъци от тази голяма страна? Та нали за новите стоки също ще е нужен картон, за да бъдат опаковани?
И се появила идеята на Чжан: да създаде един непрекъснат цикъл – хартия, отпадъци, преработка, нова хартия. Тя осъзнала, че след като най-много китайски стоки пътуват за САЩ опаковани в картонени кутии, то в тази страна би следвало да има огромни купища от хартиени отпадъци.
Решила да провери дали това е така. Със съпруга си заминала за САЩ. В тази страна най-многочислена е китайската диаспора и за една делова китайка не било проблем да си намери нужните и сътрудници сред сънародниците. Там купили един автомобил Dodge Caravan на старо и с него започнали да кръстосват страната. Чжан се интересувала само от едно – от забравени, изоставени сметища с много хартия. Щом ги откриела предлагала да ги закупи и изчисти. За тази цел си създала компанията America Chung Nam Inc. и започнала да изкупува американския боклук на символична цена. После той се товарел на наети от нея търговски кораби, пътуващи за Китай и те заминавали директно за нейната фабрика. Още в 2005 г. America Chung Nam Inc. става лидер сред износителите на хартиени отпадъци от тази страна.

Днес поделения на нейната компания работят на цялата територия на САЩ. Те събират и изпращат хартиени отпадъци за Китай. А там хартиения боклук се преработва във вид на картонени кутии за опаковане, които различни производители изпращат обратно в САЩ с китайски стоки. Те се купуват от американците, които ги разопаковат, после изхвърлят картонените опаковки и те поемат обратния път за Китай.
Чжан създава в родината си своята семейна компания “Хартията на деветте дракона” (Nine Dragons Paper). Тя става председател на съвета на директорите. Съпругът си назначава за президент на компанията, а по-малкия си брат – за вицепрезидент. На сина си, който е завършил Колумбийския университет, възлага отговорността да се грижи за морските превози на отпадъците от САЩ за Китай.
След излизането на Nine Dragons Paper на борсата в Хонконг се оказа, че пазарната цена на компанията с персонал от 5300 души, е достигнала 5 милиарда долара!
Тенденцията е ясно очертана: потребността от картон само ще расте. Това естествено вдига цената му – от около сто долара за тон през 90-те години на миналия век, до около 200 долара сега.
И затова Чжан продължава разширява империята си. Тя притежава фабрики за производство на картон в градовете Тянцзин, Донгтаун, Тайчинг, Чунцин, Куанчжо… Неотдавна заработи най-новата и фабрика в провинция Фуджиан, Югоизточен Китай. Общо годишно Nine Dragons Paper произвежда около 10 милиона тона картон.
Когато я питат за нейната бизнес-философия, Чжан отговаря:
– Аз не търся трудности. Аз търся хора, способни да ме уважават.
А точно в това някогашното мизерстващо девойче, превърнало се в днешната енергична и креативна дама, може да не се съмнява. В навечерието на своя 60-годишен юбилей тя се ползва с почит и респект не само в Китай, но и в света.