Кой плаща за „правилното“ ни поведение на изборите?

Кой плаща за „правилното“ ни поведение на изборите?

https://static.360tv.ru/media/images/articles/cover/ac568d2a-44fe-4491-a1e5-67bac50c2e6f/1584691122_0029961685_1920x0_80_0_0_7782013ac11479569a7725f20407f9d4.jpg

Отново е време за избори. Но малцина си дават сметка, че за да бъдем доведени до избирателните пунктове и най-вече да вземем „правилното решение“ за  кого да гласуваме, се изискват немалко усилия. Става дума за сложен и много скъп процес, в който са ангажирани  хиляди хора, медии, напечатани са безброй нагледни материали, снимани са клипове… Немалки суми в пликове се предоставят дискретно на конкретни хора, които могат да влияят на другите (т.н. инфлуенсъри или лидери на мнения – блогъри, влогъри, журналисти, учени и др.). Постъпват маскирани под най-различни предлози  в сметките на  неправителствени организации – атлантически клубове, фондации,  борци за защита на сексуални и други малцинства, за опазване на природата и пр. Парите, които официално ни се представят като дадени по време на изборите след тяхното приключване, реално са много малка част от действително похарчените.

За това какви тайни операции се извършват за промиване на нашите мозъци ни информира седмичника  New Europe. Той е специализиран  по въпросите на Евросъюза, а седалището му е в Брюксел, Белгия. В него се появи публикация посветена на предстоящите предсрочни парламентарни избори в Молдова, които ще се проведат също като нашите на 11 юли. Тя е озаглавена  така: „Тайна операция за отстраняване на Русия от постсъветска държава на стойност 56 млн. евро“. Подзаглавието информира читателя, че става дума за строго секретна вътрешна информация,  която разкрива тъмните страни на управлението и администрацията на ЕС.

Ще припомня на читателя, че Република Молдова е бившата Молдовска СССР, която граничи с Румъния и Украйна. Населението и е към 2,7 милиона души. Тя е една от най-бедните държави в Европа, за която медиите рядко съобщават и то почти винаги в  негативен план – за трафик на хора, кражби, корупция и т.н. Но точно към нея сега е насочено вниманието на елити на САЩ и на ЕС.  New Europe пише, че през последните три десетилетия те са инвестирали над два милиарда евро в Молдова.

New Europe се е добрала до тайни документи на специалните служби на държава-член на ЕС, достоверността на които е проверена от друг независим източник и от осведомени политици вътре в самата Молдова. Те сочат, че Запада е вложил 56 милиона евро, за да осигури победа на парламентарните избори на 11 юли на основната евроатлантически ориентирана партия в Молдова – Партията за действие и солидарност („Partidul Acțiune Solidi Solidaritate ”- PAS). А причината за невероятно високия интерес на Запада към предстоящите избори в Молдова е, че той иска окончателно да отстрани тази държава от сферата на влияние на Русия. Запада вече успя да направи Мая Санду –  гражданин на Румъния, президент на Молдова на изборите през ноември 2020 г. Ще отбележа само, че за нейната невероятна кариера (тя е на 49 г., несемейна) най-голяма е ролята на Джордж Сорос. Той е платил за образованието и в Харвард, с негова  подкрепа тя е получила и длъжността съветник на изпълнителния директор на Световната банка във Вашингтон. Сега целта на Запада е да осигури тотално лидерство на нейната партия в парламента на Молдова.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е To-article_50-1-1068x1502.jpg

Основният координатор на секретната операция, наречена „Подкрепа за евроатлантическото бъдеще на Молдова“, е Германия. В секретните документи, с които разполага New Europe, се посочват редица конкретни действия за осигуряване победа на PAS на изборите на 11 юли. Партията е получила директно над 6.74 милиона евро – пари  кеш внесени в Молдова. С тях PAS плаща на печатни издания  (вестници, предизборни листовки), за производство на нагледни материали  (тениски, шапки, знамена, чанти, блокчета за писане, химикалки и др.), за заплати на сътрудници, наблюдатели и членове на изборни бюра.

Други 8,38 милиона евро са предвидена за „подкрепа на приятелски партии“  (три проевропейски и две проруски). Срещу тези пари те трябва да атакуват потенциалните конкуренти на PAS.

Над  810000 евро са предназначени за „стимулиране на лоялност на държавни служители на Молдова“. Други 470000 евро са предвидени за „привличане на кметове“ (ръководители на местни общности).

За осигуряване подкрепа на PAS от местни „инфлуенсъри“ се дават 73400 евро.

За „концерти и осигуряване на знаменити артисти“ (планирани са няколко големи концерта, на които хората да бъдат мобилизирани да гласуват за PAS) се предоставят 338000 евро.

Предвидени са пари за хоноруване на известни личности в Молдова (до 15000 евро на човек), само  за да заяват открито своята подкрепа за PAS.

Около 540000 евро са планирани за раздаване на професионални асоциации (фермери, малки и средни предприемачи, ИТ – сектор и др.). Над 320000 евро включва графа „Работна група“ – подробности в документите липсват какво точно се има предвид. Пак без детайли в раздел  „Източници“ са планирани други 35000 евро.

Над 4.3 милиона евро са разпределени за купуване на медии. При това голяма част от тях са маскирани под красиви лозунги – насърчаване на свободата на печата, подкрепа на свободните медии по време на избори, за стимулиране на правото на гласуване и др. Онова, което ги обединява е целта – да се мотивират медиите в подкрепа на PAS. Отделно за „международни медии“ се отпуска бюджет от 230 000 евро.

Много голяма роля се отделя на неправителствените организации (НПО) в Молдова – на тях  се дават 1,45 милиона евро. Същата категория включва пари за „група експерти, анализатори и т.н.“ Над 120 000 евро са предвидени за „тролинг и кампании в социалните медии – Facebook, Instagram, Tik tok, „Однокласники“ (социална медийна мрежа, популярна в постсъветското пространство). За „Телеграм канали“ са предвидени 20 000 евро, а за „Производство на карикатури“ – 58 500 евро.

Сега на Запад живеят около 800000 молдовани, които трябва да бъдат активирани да гласуват за  PAS. За тази цел в перото „Гласуване в чужбина“ са предоставени над 35 милиона евро. Задачата на тези пари е накарат поне 300000 молдовски граждани да гласуват в западните страни, от които поне две трети да подкрепят PAS.

Друга интересна категория е „Хонорари за членове на избирателните секции в чужбина“ – за тях  са предвидени 65 000 евро. Органите на Запад са инструктирани да не възпрепятстват движението и гласуването на молдовани, включително тези, които пребивават незаконно на тяхна територия (а те са значителен процент).

https://cdn2.img.sputnik.md/images/2791/62/27916249.jpg

За да се „убедят“ някои „колебливи“ или политически апатични молдовци, се планират „хонорари“, чийто размер варира в зависимост от страната  от 50 до 200 евро за глас. Всички, които се транспортират организирано или получават пари за гласуване, трябва да снимат бюлетината с помощта на мобилния си телефон, за да е сигурно, че гласуват за PAS. Парите ще им бъдат платени в брой чрез молдовски лидери на общността или молдовани, които правят бизнес в приемащите държави.

Такъв е модела, по който работи „демократичния“ Запад за да промива мозъците на молдованите за предстоящите избори на 11 юли, посочва New Europe. Оказва се, че прословутите „евроатлантически ценности“ са просто  красива опаковка на грозна картина: безогледна корупция на политици, чиновници,  медии, експерти, членове на избирателни комисии, избиратели… Тази порочна практика, която присъства неизбежно на  всички избори от 1990 г. насам у нас, съвсем не е наше откритие – то си е  масова практика открай време на Запад. А евролидери и евробюрократи скришом вършат неща, заради които в една наистина правова държава биха се оказали в пандиза.

Е, тогава защо да правим въобще избори? Та то се знае предварително, кой ще ги спечели – този, на който Запада и САЩ са дали най-много пари.