Къде е по-безопасно: на Запад или в Сомалия?

Къде е по-безопасно: на Запад или в Сомалия?

https://4.bp.blogspot.com/-tfXse-5IFDQ/WNMvgP0yONI/AAAAAAAADyo/Zj5e67MPpjk6CEvGNpUqDM3hUxrwlqm7QCEw/s400/nintchdbpict0003107812161.jpg

За милиони хора у нас и по света най-богатите западни държави си остават райски кътчета. Подобно на мощен магнит те неистово ги привличат – мераклиите да  заживеят на тази обетована земя не намаляват.  Още повече, че за превъзнасянето им и изграждането на лъскави ореоли за тях, денонощно работят  безброй манипулатори – рекламисти, пиари, маркетолози, журналисти, интелектуалци…

Но както често се случва в живота едно нещо са представите, а съвсем друго е реалността. Швеция, която десетилетия водеше класациите за най-добро място за живеене, населено с най-щастливите хора, днес е зона на насилие, наркотици, безработица, сегрегация…

Проучване на института INSA в Германия, за което разказва тамошната медия Bild сочи: само една пета от немците вярват, че нещата в страната им ще се подобряват през 2020 г. Очакват задълбочаване на проблемите със сигурността 56 на сто, на влошаване на инфраструктурата – 54 на сто, срив в защитата на личните данни и гражданските права – 53 на сто. Убедени в това, че икономиката на страната ще продължава да затъва са 48 на сто от германците. Те все повече се тревожат от проблеми, свързани с мигрантите, от спад в жизненото равнище, от тероризъм, престъпност, жилищни затруднения и т.н. Германците не са оптимисти за новата година, обобщава Bild.

Не по-различна е ситуацията и в забогатялата от експлоатация на колониите си някогашна империя – Великобритания. Ако вярваме на нейни медии сега е къде по-безопасно човек да се намира в изтерзаната от гражданска война и пиратски набези Сомалия, отколкото в Лондон. Днес родители от сомалийски произход, които живеят в британската столица, връщат децата си-тинейджъри обратно в Източна Африка, за да съхранят живота им. Защото в Лондон се вихри истинска епидемия от престъпност и убийства. Амина – майка от Сомалия разказва, как 15-годишният и син е бил намушкан в Лондон четири пъти с нож, след като се е завърнал от пътуване до родината си. Увредени са пикочният му мехур, бъбреците, черният дроб – детето е станало инвалид. „Той беше 100 процента в безопасност в Сомалия, в сравнение с Лондон!“, споделя Амина. За сведение: британското външно министерство поставя тази  източно-африканска страна на 13-то място сред най-опасните в света, поради постоянната заплаха от тероризъм. И категорично предупреждава англичаните да се въздържат от пътувания там. Но две от всеки пет сомалийски семейства в Лондон сега изпращат децата си обратно в родината, за да осигурят живота им.

https://bt.bmcdn.dk/media/cache/resolve/image_1240/image/58/587659/7086073-britain-unrest-court-police-files.jpg

Разследване на американската медия CounterPunch стига до извода, че в Лондон е налице гангстерска нелегална култура, сътворена от бедност и дискриминация. Преди четири години полицията е установила, че в града действат около 3600 гангстера (средната им възраст е 21 г.), влизащи в състава на около 225 банди. Те извършват всевъзможни престъпления – въоръжени нападения, грабежи с насилие, контролират бизнеса с наркотици и т.н. В интерес на истината това се случва не само в Лондон, но и в много други райони на страната.

CNN цитира данни на британската полиция, според които през 2018 г. в страната са извършени 40577 престъпления с  използване на ножове или остри инструменти. Това е увеличение  с 10000 в сравнение с извършените престъпления през 2011 г. И ситуацията продължава да се влошава – тяхното количество бележи тенденция на растеж пета година подред.

Една от основните причини за случващото се днес в някогашната империя е растящата мизерия. Това посочи и проучване на университета Ланкастър. Според д-р Крис Гровър – ръководител на катедрата по социология в него, в страната се задълбочава неравенството и неправедливостта и се създава още повече бедност. В резултат на това хората се оказват „социално убити“ – принуждават се да вършат нископлатена работа. Расте и количеството на тези, които умират от недохранване, увеличава се броят на бездомните, умиращи на улицата или в общежития.

В своя публикация в The Wall Street Journal двама американски политолози – Роберто Стефан Фоа и Яша Маунк  стигат до извода, че т.н. “свободен свят“, който се идентифицира със Запада, все повече изостава от определяните от него  „авторитарни режими“. Според тях западната демокрация като модел и като обект на завист и стремежи на целият останал свят, сега губи надпреварата със  страни със силни лидери, като Русия, Китай, Турция и др. За политолозите техният държавен капитализъм показва невероятна гъвкавост и ефективност, умело съчетаване на автократично управление с пазарни институти.

https://jpgazeta.ru/wp-content/uploads/2017/05/fb73bd2084da4aece0a47e687679d6cc-1024x576.jpeg

Това, което се случва сега с елементарната сигурност на населението в най-богати западни държави поставя под съмнение нестихващите нито за миг пропагандни щампи за Запада като свят, който създава най-добри условия за живеене на хората.

В този дух се изказва и влиятелният британски The Guardian. Той озаглави своя публикация така:  „Путин е прав за колапса на либералните ценности“.

И най-вероятно британските журналисти също са точни в оценката си на случващото се. Защото, както вървят нещата, ако човек наистина търси сигурност, ще трябва да избере не Запада, а Сомалия…