Могат да направят всичко, защото са убедени, че могат!

Могат да направят всичко, защото са убедени, че могат!

Всеки от нас ги е срещал, защото те са немалка част от съвремениците ни. Хора – здрави и прави, но които непрекъснато мрънкат: не им стига времето, малко са им парите, не им създават условия, за да се реализират пълноценно… Станали възрастни хора те все още не са разбрали великата истина: този свят не дължи нищо на никого! Ако престанеш да се усъвършенстваш, губиш конкурентоспособността си. И ще бъдеш буквално издухан от другите – тези, които нито за миг не спират да се развиват. От хората, за които древноримският поет Вергилий (70-19 пр.н.е.) е казал: те могат да направят всичко, защото са убедени, че могат!

Но за щастие има и други хора, които будят основателно възхищението ни. Съдбата определено не е била благосклонна към някои от тях, но те не са се предали. Упорити и настойчиви, те вярват в себе си, знаят, че ще се справят и ще постигнат мечтите си.
Сред тях е и японката Манами Ито. По професия е медицинска сестра, но от 2015 година е пенсионерка. През 2004 година попада в пътно-транспортно произшествие и така загубва дясната си ръка. Дълги години професионално се е занимавала с плуване. След като отрязват ръката и тя два пъти участва в Параолимпийски игри – през 2008 г. в Пекин и през 2012 г. в Лондон. Сега преподава на хора, които се готвят да се грижат за деца.

Манами винаги се е увличала от музиката. Владее цигулката, но след произшествието е изправена пред още един сериозен проблем: ще трябва да се откаже от любимия си инструмент.
Освен здраве спортът изгражда и силен характер у човека. Манами решава да преоткрие цигулката с помощта на специална протеза, към която се прикрепва и лъка за нея.
Сега, ако човек слуша музиката и, но не е виждал изпълнителят, едва ли би допуснал, че той е без една ръка. Преди да започне да свири Манами прави малка загрявка. Конструкцията изглежда доста странно, но това което постига с нея тази дама, е невероятно. Изпълненията и са потресаващи – Манами е истински виртуоз на цигулката!

Японка с одной рукой виртуозно играет на скрипке протезом в мире, люди, музыка, протез, скрипк, удивительно, японка


Конфуций (551-479 пр.н.е.) приживе е признат като „учител на 10 000 поколения“. Той ни е оставил и следното послание:
– Величието не е в това никога да не паднеш, а да се изправиш всеки път, когато паднеш!
Историята на Манами ни убеждава, колко е прав китайският мъдрец…