Музика, която прави бебетата щастливи

Музика, която прави бебетата щастливи

Музиката е неотменна част от нашия свят. С нея сме и когато ни е добре, и когато имаме трудни мигове. Тя ни помага да релаксираме, да се усмихваме, да ни е хубаво… Особено полезна е за мозъка ни – музиката стимулира важни негови сектори, които отговарят за емоционалната ни памет, езика, двигателните ни функции. Като ражда настроения, емоции, тя повишава неговата пластичност, развива способността му да усвоява нова информация. И така непосредствено подхранва креативността ни.
Музиката е едно от чудесата на света, полезните въздействия на което се отнасят за всички възрасти. В това число и за най-малките – бебетата. Мозъкът им се развива, стимулира се психиката им, активира се потенциала на организма им.
Израелски специалисти са забелязали, че музиката на Моцарт например подпомага недоносени деца да достигнат по-бързо нужното им тегло и ръст. Отделно тя способства за увеличаване на тяхната интелигентност. Но и у нас има специалисти, които са оценили тази нейна роля. Преди време прочетох за експеримент в русенска болница – там в отделението по неонатология на недоносени деца пускат класическа музика. С нея бебетата спели безпроблемно, а и надавали по-бързо. Лекарите установили, че децата ставали по-спокойни, хранели се нормално, увеличавали теглото си.
Специалисти не случайно съветват родителите да включват на малките си деца класическа музика – тя способства за развитие и на речта им. Това доказват наблюдения на деветмесечни бебета. От 39 бебета били образувани две групи. От тях 20 слушали музика по 15 минути, а родителите тактували (пляскали с ръце) с музиката. Останалите бебета били изолирани от нея. На края на експеримента се оказало, че при бебетата от първата група активността на мозъка им била много по-висока отколкото на тези, които не са били в музикална среда.


И ако искаме да се докоснем до сетивата на детето, то най-добрият ни помощник в това ще е музиката. Британски специалисти установиха, че децата възприемат тона на гласа на майката, а не самите думи, които тя казва. Те са наблюдавали 84 деца на възраст между 14 и 18 месеца. Дори, когато майката се сърди на детето, но го прави в спокоен тон, то се усмихва – радва го ласкавостта в него. Препоръките на специалистите: ако не знаете за какво да говорите, просто казвайте нещо с мек, приятен тон. В общуването с детето е главна интонацията.
Музиката е особено важна за бъдещите успеха на невръстното хлапе. Ако то редовно е в подходяща музикална среда, то емоционалния му свят се обогатява, а в клетките на организма му се активират много полезни биохимични процеси. Музиката благотворно влияе на неговото въображение, подготвя го за свят, в който креативността е от решаващо значение.
Излиза, че хармоничната, плавна музика прави бебетата спокойни и радостни. И стигаме до най-важния въпрос: и все пак, коя точно музика обичат да слушат бебетата?


Точно тук има различни гледни точки. Едни изтъкват полезните ефекти за бебетата от слушане на произведения на италианския бароков композитор и цигулар Антонио Вивалди. Те имат способността да имитират биологическите ритми на човек и затова са полезни за успокояване, приспиване. Други са убедени, че бебетата ще са по-радостни с творби на австрийския композитор Волфганг Амадеус Моцарт и т.н.
В британската компания за детско хранене Cow & Gate решиха да помогнат на родителите в избора им на музика за малките им деца. Възможно е добре да са си направили сметката – ако бебетата се смеят, защото са радостни, а родителите свързват това с компанията, то и бизнеса и ще върви. Но може би просто са добри хора, които са узнали за благотворното влияние на музиката и са решили да помогнат в намиране отговора на кардиналния въпрос: всъщност каква музика обичат бебетата? Ако знаем това, то бързо може да успокоим или развлечем всяко малко човече.


Със задачата се заели Каспар Едиман – експерт по детско развитие и Лорен Стюарт – музикален психолог. Те събрали наличната информация за музикалните предпочитания на бебета. А после я анализирали, като търсели онова, което превръща една мелодия в любима за бебетата.
Така съумяли да създадат формула за вълшебна мелодия. За да я превърнат в реалност те се обърнали към двама композитора и вокалистката Имоджен Хийп от дуета Frou Frou. Самата тя е майка на малко дете. Така се появила идеалната песен за бебета, която отговаря на изискванията за тоналност и повтарящ се мотив. Темпото е бързо, за да е в синхрон с темпа на биенето на детското сърце (известно е, че неговата скорост е по-висока от тази на възрастен човек). Вокалът е женски – тембъра на жената се мени, когато около нея има деца.
Било организирано и проучване от Cow & Gate сред техни потребители. Така били намерени звуци, които радват бебетата най-много. А после Имоджен включила в песента много от тях – като “би-бип”, “уии” и др.
И се появила песента “Happy song”, която прави щастливи бебетата…