Невежи и безотговорни лидери ни готвят ядрен апокалипсис

Невежи и безотговорни лидери ни готвят ядрен апокалипсис

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/42056/pub_5d6808f3a660d700ae1af1df_5d6808fa9515ee00ac77fbaa/scale_1200

Все повече са експертите, за които конфликтът между Украйна и Русия изглежда неизбежен. Украинските власти, независимо от напудрените си приказки за мир, се готвят за военни действия в Донбас. А не крият и намеренията си да атакуват руския Крим. Същевременно САЩ и ЕС отказват да признаят законните интереси на Москва да защити населението на територията на самопровъзгласилите се  Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), голяма част от които са и с руски паспорти.

Истината е, че днешна Украйна е една дълбоко корумпирана държава,  изцяло контролирана от САЩ. Страна, която е въвела жестока цензура, горят се книги, закриват се независими медии, преследват се журналисти, политици, интелектуалци, осмелили се да изразят различно от това на властващите, мнение. Украйна всячески толерира агресивността на ултранационалистически и неонацистки групировки. Вече седем години тя нарушава човешките права на около 6 милиона души, живеещи в ДНР и ЛНР.  Украйна днес блокира и водата към Крим и така поставя под реална заплаха живота на около 2,5 милиона души там.

Същевременно американската и натовска пропаганда продължават да разпространяват митове за руска агресия и изразяват своята готовност да подкрепят Украйна срещу Русия  с оръжия и дори с въоръжени сили. Не е трудно да се досетим, че ако се стигне до там, то на бойното поле ще бъдат изпратени военни не от Западна, а от Източна Европа. А това означава, че и българи ще трябва да  воюват с руснаци.

Но доколко са верни представите на политици и военни от САЩ и НАТО, за бойния потенциал на Украйна и Русия?  В медията The American Conservative се появи интересна публикация на Дъглас Макгрегор. А той е човек, който определено разбира от подобни кризи –  полковник е от запаса, има боен опит, бивш съветник е бил на министъра на отбраната в администрацията на Доналд Тръмп, автор е и на пет книги. Според полковник Макгрегор, гаранцията на президента Байдън и вицепрезидента Харис за подкрепа на украинските власти за връщане на Донбас, е напълно безсмислена. Лесно е да се морализира, когато Украйна е на хиляди мили от американските граници и не се пролива американска кръв. Но, за съжаление, това състояние няма да продължи – битката в Източна Украйна ще доведе до големи жертви, пише полковник Макгрегор.

https://img-fotki.yandex.ru/get/196121/248139019.63/0_150b78_bd7e17ab_XXXL.jpg

Той не се съмнява, че заради своята подготвеност, боен дух и модерно въоръжение, резултатът от военен сблъсък между Русия и Украйна, ще е пълна руска победа. Несъмнено тогава Москва ще насочи силите си за да освободи и територията на Украйна на изток от река Днепър. А това ще направи нещата още по-лоши за Киев. Ще се наложи да се изпълни даденото обещание от Байдън и американски или обединени натовски войски да се намесят, за да спасят киевския режим от пълно поражение.

Но в Европа сухопътните войски на САЩ са много слаби, за да се включат във война, дори и да бъдат усилени с бронетанкови бригади. А и нито едно сухопътно подразделение на НАТО не е готово да се справи само с руските ракетно-артилерийски полкове например, въоръжени със системи за залпов огън. Ракетите, пуснати само от пет установки тип „Смерч“, за броени минути превръщат в пустиня площ с размери от около 8 кв.км.

Тона означава, че ако силите на САЩ или техните съюзници се включат в тази война, то те ще трябва да го направят най-вече с авиация. Но най-новите руски системи, като комплексите С-500, са толкова ефективни, че с лекота свалят и най-модерни самолети като F-22, F-35 и B-2.  Не трябва да се забравя също, че на практика всички военни обекти на САЩ и съюзниците му – от Естония до Испания, са достижими от руските крилати ракети „Калибър“. Те са снабдени с неядрени бойни глави с висока експлозивност от 1000 килограма.

Руска употреба на ядрено оръжие е много малко вероятна, освен ако американските сили не използват  тактическо ядрено оръжие. Това ще предизвика и Русия да прибегне до него. САЩ ще отговорят със стратегическото  ядрено оръжие, Русия незабавно ще  активира своето и в резултат планететата ни ще стане напълно необитаема.

Самият факт, че президента Байдън обещава подкрепа на украинския президент е свидетелство за това, колко дълбоко той се заблуждава относно съотношението на силите и възможните последици от реална война с Русия. Две десетилетия безразборни схватки с безпомощни противници, въстанически формирования, които нямат сухопътни войски, авиация и противовъздушна отбрана, не са позволили на американските въоръжени сили да станат наистина боеспособни. Американските генерали нито са достатъчно умни, нито пък са талантливи, за да се справят с коренно променената военна среда, твърди полковник Макгрегор.

За него все по-голям проблем е и състоянието на днешна Америка – нейната вътрешна сплотеност е тотално разрушена, тя вече не съществува. И това ярко бе демонстрирано през лятото на 2020 г. А ако се вземе под внимание резкия скок на нелегалната търговия с хора и потоците от наркотици, нахлуващи през южната и граница, може да не се съмняваме: една голяма война в Източна Европа ще покаже реалната слабост на въоръжените сили на САЩ. Както и невероятната крехкост на съвременото американско общество.

Струва си да  припомним, пише полковник Макгрегор, че когато войнствено настроени чиновници в държавни и военни структури настояваха за военни действия срещу Иран през 2019 г., то президентът Тръмп просто каза: „Не!“. Днес изглежда, че на заседанията в Белия дом доминира идеологията, базирана на желания. Истината е, че в Овалния кабинет днес няма възрастен човек, който да може просто да каже „Не“. Президентът Байдън, вицепрезидентът Харис, техните „мъдри“ съветници дори не осъзнават, че те  си играят и със собственото си оцеляване, обобщава полковник Макгрегор.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1922981/pub_5d99d2e6a3f6e400b11d753d_5d9c472d34808200af9a2475/scale_1200

Ще си позволя да цитирам още едно мнение – това на Стивън Уолт, професор по международни отношения в Харвардският университет. Своя публикация в авторитетното списание Foreign Policy той озаглави така:  „Смъртта на американската компетентност“. В нея проф. Уолт пише, че пропагандата на САЩ внушава: това е най-великата държава в света, с най-способните служители, най-добре управляваният бизнес, най-сложните финансови фирми и най-добродетелните лидери. Истината е точно обратната и причините за това са многобройни, пише проф. Уолт. Една от тях е високомерието и самодоволството, обхванали Америка. Друга причина е отказът на хората да бъдат отговорни. Днес в САЩ  изпълнителните директори управляват лошо компании, но след това ги напускат с многомилионни „златни парашути“. Украсени генерали се провалят в битки, които управляват от дистанция, но след това ги назначават в корпоративни бордове и влиятелни позиции като уважавани специалисти. Почтеността и всеотдайността остават без награда, докато неуспехът не носи наказание. А, когато това се случва, компетентността неизбежно страда, обобщава проф. Уолт.

Събитията в Украйна са неоспоримо доказателство, че полковник Дъглас Макгрегор и харвардският професор Стивън Уолт, са напълно прави.

За голямо съжаление, защото некомпетността, корумпираността, алчността и идеологическия фанатизъм на преобладаващата част от днешните западни лидери, като нищо могат да ликвидират живота на планетата ни.