Необратим процес в света, който старателно крият от нас

Необратим процес в света, който старателно крият от нас

http://oprzn.ru/wp-content/uploads/2019/06/molodeg13072017_2-e1561535396168.jpg

Живеем в твърде интересно време. Уж сме обкръжени от всевъзможни източници на информация, но ако се замислим за доста неща имаме смътни или никакви представи. Вярно, причината е и в нас – неинформиран е този, който не иска да е информиран. Но тя е най-вече е заслуга на родната ни демокрация – под лозунга за свободни и независими медии всъщност има строго контролирани и цензурирани родни медии. За да заслужат парите си те скриват немалко неприятни за наши и чужди властимащи истини, подменят ги с маловажни, сензационни истории и откровени глупости.
Неотдавна президентът на Франция Еманюел Макрон в свое програмно изказване пред френския дипломатически корпус заяви нещо, което отдавна вълнува немалко интелектуалци в света: идва края на хегемонията на Запада! В света, в който живеем, наблюдаваме небивали сътресения, осъществяват се дълбоки геополитически стратегически преобразования, изтъкна Макрон. Появяват се нови държави, значението на които на Запад е било недооценявано дълго време – Китай, Русия, чиято стратегия се реализира с огромен успех, Индия… Държави, които разполагат с политическо вдъхновение, имат истинска философия и представи, които Запада е загубил. В дълбока криза навлиза пазарната икономика, измислена на Запад, която сега само задълбочава социалното неравенство и бедността. Следствие на тези промени е факта, че “ние определено се явяваме свидетели на края на западната хегемония в света”, каза Макрон.
Интересно признание направи и Бил Гейтс при откриването на новия учебен център на Станфордския университет. Съоснователят на Microsoft и един от най-богатите хора на планетата отбеляза, че САЩ отстъпват лидерското място на технологичния пазар, което доскоро са заемали на други страни. За Гейтс прориви в областта на изкуствения интелект вече правят не американски учени, а изследователи от други държави.

https://amp.businessinsider.com/images/562e3b9bbd86ef335d8b98f5-1136-852.jpg

Не зная кого точно има предвид големият предприемач, но най-вероятно става дума за Китай и Русия. Известно е, че темпото на ресурсите, които Китай отделя за изследвания и разработки, е невероятно високо. От 2000-та година насам инвестициите на тази страна за тях растат средно с 18 на сто всяка година, докато в САЩ – с 4 на сто. Китай влага в научни изследвания над една пета от всички разходи, които прави света за тях. Според рейтинга за суперкомпютри Top500, Китай притежава най-голям брой от тези свръхмощни изчислителни машини на планетата. Страната привлича изтъкнати учени, предприемачи, инженери, иноватори от цял свят. А всичко това са ключови предпоставки за забележителни открития, които предстоят да осъществят китайски учени.
Русия също влага колосални пари в своята национална програма “Цифрови технологии”. Те са предназначени за развитие на изследователски центрове и стартъпи, за създаване на продукти, услуги, платформи, технологични решения и пр. Особено внимание се отделя на изследвания и разработки в областта на изкуствения интелект.
Проучване на корпорацията Microsoft показва, че около 30 на сто от руските компании сега активно внедряват изкуствен интелект. И това е най-високият относителен дял сред всички държави, които са били анализирани от Microsoft – Франция, Германия, Италия, Холандия, Швейцария, Великобритания и САЩ. Средно в света този показател е 22,3 на сто, а във Франция – 10 на сто. Според експертите на Microsoft в Русия напредничавите ръководители на бързоразвиващи се компании са несравнимо повече, отколкото в другите развити икономики.
Точно в Русия днес се подготвят и най-добрите специалисти в света в областта на програмирането. Доказателство за това е, че близо десетилетие студенти от най-реномирани американски университети – тези в Масачузетс, Калифорния, Станфорд и Харвард, губят от Русия на най-престижната олимпиада по програмиране – International Collegiate Programming Contest (ICPC). Печелят ги студенти от Московския държавен университет, Санкт-Петербургския държавен университет (СПБГУ) и Санкт-Петербургския национален изследователски университет за информационни технологии, механика и оптика (ИТМО). След 2012 г. техни студенти са победители на всички състезания на ICPC. И съвсем естествено е решението следващия шампионат на този най-престижен конкурс през 2020 г. да се проведе в Москва.

https://murtahil.com/wp-content/uploads/2019/05/soggiorno-studio.jpg

Макрон и Гейтс не са единствените, които забелязват растящите проблеми и залеза на Запада. Това усещат на гърба си милиони хора, живеещи в най-развитите страни на света. В проучването European Tech Insights 2019 бяха анкетирани 2500 души от осем страни – Франция, Германия, Италия, Испания, Португалия, Нидерландия и Великобритания. Основният извод, до който достигнаха изследователите от IE University (Испания) е, че стремително расте чувството за неопределеност и незащитеност в западното общество. Особено разочаровани са хората там от политиците на власт – доминират представите, че те са безотговорни, некомпетентни и корумпирани. Според учените подобни нагласи поставят под съмнение целия европейски модел на представителна демокрация. Хората все повече се съмняват в коректността, почтеността, компетентността на тамошните политици.
Впрочем започналият глобален и необратим процес, който всевъзможни родни и чужди манипулатори упорито искат да скрият от нас, е бил прозрян точно преди век от един германски учен. Освалд Шпенглер (1880 – 1936 г.) е знаменит философ и историк, един от основоположниците на философията на културата. Трудът на живота му е книгата “Залезът на Запада”. Появява се през 1918 г. на пазара и веднага става бестселър.
Днес това, което се случва в света и което неминуемо ще окаже влияние и на съдбата на всеки от нас, на децата и внуците ни, потвърждава правотата на Освалд Шпенглер. Западът безвъзвратно е поел пътя към своя залез.
За да освободи челното място на идващия нов и най-вероятно и далеч по-мъдър властелин на света – Изтока.