Не иска ли баба ви да стане програмист?

Не иска ли баба ви да стане програмист?

Немалка част от хората, когато прехвърлят 60-те години, заживяват с мисълта, че повече шансове, за каквато и да е реализация, нямат. Остава им телевизията, картите, приказките с връстници и очакването на поредната пенсия.
Но се срещат и други, за които пенсионирането е едно ново начало. Като японката Масако Вакамия, която в страната и ласкаво наричат Ма-чан. Тя цели 43 години е работила в крупна японска банка. А когато навършила 60 години се пенсионирала. По цели дни се грижела за възрастната си майка и се чувствала безкрайно изолирана. Докато веднъж съвсем случайно попаднала на списание, в което се разказвало за възможностите на персоналните компютри. Тя била поразена, когато научила, че с него без да излиза от дома си, може да общува с други хора по света.
Ма-чан незабавно си купила компютър, въпреки че той струвал скъпо, предвид размера на пенсията и. Но точно тази “неразумна” покупка, както първоначално тя сама я определила, променила живота и.
За нея никак не било лесно да овладее компютъра – та тя за първи път се срещала с подобно чудо. Но решила, че сама трябва да се справи с него. След три месеца упорити опити, най-после на екрана се показал поздрав – тя успяла да се включи към интернет.

-Аз започнах да викам: “Да, успях да направя това сама!” – разказва Ма-чан. – Лицето ми бе покрито с пот и сълзи. Това бе потресаващо чувство – та аз можех да намеря приятели, аз отново бях въвлечена в живота… Аз получих крила! И те ме понесоха през целия огромен свят, където аз никога не съм била, преди да се науча да работя на компютъра.
След смъртта на майка си (тя умира на 100 годишна възраст), Ма-чан създава проект в помощ на възрастни хора. Купува си самоучител по Excel и сама овладява тази програма за електронни таблици.

-Винаги ми е харесвало да създавам предмети – споделя Ма-чан. – Но изделия, направени ръчно може да се подарят само на тези хора, които срещаш. А аз исках да даря радост не само на моите приятели, но и на хора, които по-рано не съм виждала. Това звучи така романтично!
Тя много харесала клетките на таблиците на Excel. Започнала да ги оцветява в различни цветове и така да създава необичайни модели. Не е за учудване, че рисунките и бързо станали много популярни. Оказало се, че когато възможностите на тази програма се съчетаят с японски традиции в рисуването, се раждат необичайни и красиви фантазии. Рисунките и започнали да се използват за украсяване на чанти, обвивки, ветрила, екрани, текстилни произведения…

Апетитът идва с яденето – у Ма-чан се породило желание да се научи и да програмира сама. Когато навлязла в осмото си десетилетие, тя овладяла езика за програмиране Swift. И така създала игра за възрастни хора, която нарекла Hinadan.
Смисълът на играта е да се подредят по определен ред кукли от Японския куклен фестивал. Той се провежда всяка година на 3 март – празника на Деня на куклите (наричат го още “Денят момичетата”). На играча се предлага да разположи 12 традиционни японски кукли в определена последователност. Ако съумее да го направи (играта има четири равнища), то прозвучава звуков сигнал. Играта на Ма-чан бе високо оценена и от професионални програмисти. Сега приложението Hinadan за iOS-устройства, е достъпно безплатно в магазина App Store, а неговия рейтинг е с пет звезди.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е App-Success-Stories.jpg

-Повечето приложения са създадени за млади хора – казва Ма-чан. – И за хората от моето поколение те не са интересни. С годините нашето зрение се влошава, ние не можем вече да работим ловко и с пръстите си. Тази игра е построена така, че даже хора с подобни проблеми ще могат да и се наслаждават.
Ма-чан има свой сайт, на който споделя опита си с други пенсионери, съветва ги как да се възползват от невероятните възможности, които им предоставя интернет. Разказва за себе си, предава знанията и опита си на всеки, който реши да последва примера и. На сайта тя качва и различни учебни пособия за работа в Excel и други полезни съвети за възрастни хора, които искат да овладеят компютъра.
А на международна конференция за програмисти в Сан Хосе, Калифорния, генералния директор на Apple – Тим Кук, лично представи Ма-чан пред публиката, като най-възрастния програмист на планетата.
Ма-чан ни показва, че възрастта е без значение, ако имаш мечта, която искаш да постигнеш. Дори и дейност като програмирането, за която повечето от нас допускат, че е по силите само на хлапета, е постижима цел и за хора, натрупали доста години. Тя е доказателство за верността на правилото учи се, докато си жив. Защото винаги ще има какво да научиш.
С това, което прави, Ма-чан ни убеждава още, че всяка възраст има своята красота. И носи нови възможности за онези, които сами не са затворили сетивата си за тях.

-Често повечето хора, които са далеч по-млади от мен, не мислят за възрастните години като за приятно време – казва Ма-чан. – Но за мен точно сега е най-хубавото време в живота!
И тя се радва на своя нов живот. Ма-чан планира да програмира и други приложения. Най-вероятно те ще се появат. По простата причина, че осмото и десетилетие е отлично време, за да постави началото на непознати перспективи.