Здрави сме, ако ги избягваме: част 1

Здрави сме, ако ги избягваме: част 1

 

 

 

Без тях – витамините, няма как да съществуваме. Просто те са необходими за нормалното функциониране на нашия организъм.
Да вземем например витамин С. Той ни предпазва от сърдечносъдови заболявания и рак, помага за развитието на здрави клетки в тялото ни, за правилното абсорбиране на калция, за нормалното развитие и възстановяване на тъканите. Той укрепва имунната защита на организма ни, наш съюзник е в борбата ни срещу всевъзможни вируси и бактерии, реално увеличава продължителността на живота ни.

Витамин Е пречи на свободните радикали да превръщат “лошия” холестерол в опасен за здравето, повишава издръжливостта ни. Той защитава белите ни дробове, разтваря тромбите, намалява умората, понижава кръвното, стимулира имунната ни система, пази от рак черния ни дроб. И като цяло забавя стареенето на нашия организъм.
Витамините В (В1 – тиамин, В2 -рибофлавин, В3 – ниацин, В5 – пантотенова киселина, В6 – пиродиксин, В7 – биотин, В9 – фолиева киселина, В12 – кобаламин) са незаменими за възпроизводството на ДНК, за процеса на преобразуване на храната в калории. Благодарение на тях ние оставаме енергични през деня.


Витамин А ни осигурява добро зрение, както и нормално работеща имунна система. Витамин D ни е нужен за здрави кости, зъби, за правилно действащи мускули и щитовидната жлеза, отговорен е за връзките между клетките на организма ни. Той ни пази от остеопороза и рак на дебелото и право черво.
Витамин К играе много важна роля за съсирването на кръвта и поддържа костите ни здрави, пази ни от остеопороза и атеросклероза. Витамин Р помага на организма ни да усвоява и натрупва аскорбинова киселина, работи за укрепване на стените на капилярите ни и защитава кръвоносните ни съдове.

Витамин РР (никотинова киселина) е жизненоважен за синтеза на полови и други хормони, за функционирането на нервната система и мозъка, за укрепване на кръвоносните съдове и за лечение на спукани капиляри и болести по вените.
Недостигът на различни витамини води до проблеми в нашето тяло. Така кожата ни става суха при недостиг на витамините С, В6, РР, А;, кожни изривания получаваме, когато липсват В6, Р, А; апетита ни се губи при отсъствието на А, В1, В2, В6, В12, Н;

не можем да заспим, ако не ни достигат В6 и РР; ставаме податливи на инфекции при недостиг от С и А; раздразнителни и безпокойни сме при оскъдни С, В1, В6, В12, РР, Н; имаме проблеми със зрението – трябват ни повече А, В2, В6; спохождат ни стомашни разстройства – следва да увеличим В12, РР, А; венците ни кървят – липсват ни витамините С, В6, РР и т.н.
Проблемът е, че с известни изключения витамините не могат да се създават или синтезират от собствения ни организъм. А това означава, че трябва да ги получаваме отвън – от храната.


Или от аптеките: едва ли тарикатите от фармацевтичната индустрия ще изпуснат такава златна ниша! И заводите им бълват милиарди хапчета, а щедро заплащани от тях маркетолози денонощно ни промиват мозъците за това, колко те са са ни нужни. Преизпълнени от любов към нас (по-точно към портфейлите ни) те непрекъснато разширяват продуктите си: витамини за деца, тинейджъри, мъже, жени, възрастни хора – над 30+, над 40+, над 50+, над 60+…; витамини за планиращи да забременеят, за бремени и вече родили; за тенисисти, скиори, културисти, шахматисти, шофьори; за здрави кости и зъби, за добро зрение, за полова мощ, за блестяща коса, за прекрасна кожа; мултивитамини за 15, 23, 35, 40, 62, 75, 88, 93, 105, 110 лева… А работещите за тях манипулатори не спират нито за миг да ни обещават чудесата, които изкуствените витамини и мултивитамини ни носят: от удължаване на младостта ни до блокиране процеса на стареене на организма ни. Ще ни направят свежи и красиви, и много, много успешни…


Няма да ми стигне мястото, за да изредя всички оферти, които ни предлагат днес аптеките или независими търговци – в магазини или по интернет. Човек буквално се разтапя от вниманието и загрижеността към нас, която проявяват симпатягите от могъщата фармацевтична индустрия.
И се оказва, че парите, които се харчат за пране на мозъците ни, вършат работа – продажбите на изкуствени витамини бележат стремителен възход. Те заемат много важен дял от общите продажби на лекарства у нас, които за миналата година са нарастнали с около 10 на сто в сравнение с 2016 година. И само българския пазар на лекарства е донесъл на производители и търговци приходи от над 1,7 милиарда евро!
Само дето има малък проблем: техните витамини не вършат работа. А още по-лошото е, че хапчетата от аптеките не просто са безполезни – те са и много опасни за здравето ни! Проучване на специалисти от Националния институт по онкология на САЩ още през 2007 година показа, че при мъжете, вземали мултивитамини риска да умрат от рак на простатата е два пъти по-висок, отколкото при тези, които не ги употребяват.
Друго изследване, осъществено четири години по-късно с участието на 35633 здрави мъже е установило, че вземането на добавки с витамин Е и селен увеличава риска от рак на простатата със 17 на сто.


Изследователи от Центъра за изследвания в областта на рака „Фред Хътчинсън“ в Сиатъл осъществиха проучване сред 162000 жени на възраст между 50 и 79 години, които се увличат по витамини от аптеките. И така стигнаха до следния извод: жените на средна възраст, гълтащи мултивитаминни добавки, по-скоро навреждат на здравето си, отколкото да го укрепват. Те определено не намаляват риска от най-разпространените видове рак и въобще не влияят на сърдечносъдовите заболявания.