Нова колония на Запада ли е България?

Нова колония на Запада ли е България?

https://lux.fm/uploads/600x315_DIR/importedNews/main/2011/05/bd0a609d7d87918eca9461568c575b52bd8edf09.jpg

Един от най-изтъкнатите съвременни изследователи в света днес е френския икономист Тома Пикети. Заедно с колегите си Филип Новокмет и Габриел Цукман, той осъществи много интересно проучване на прехода от света на социализма към този на демокрацията. Въз основа на много факти Пикети и неговите партньори стигнаха до извода, че бившите социалистически страни от Източна Европа вече не са независими. Те са се превърнали в “държави с чуждестранни владетели”. Според авторите богатството и доходите на тези страни отива в джобовете на чуждестранни инвеститори.
Изводите, до които достигат изтъкнатите учени, не са кой знае каква тайна за немалко българи, но си е друго да го кажат авторитети. Един ярък пример за това, че България няма право да решава сама съдбините си, а е длъжна е да прави това, което и нареди Запада, е примера със строителството на газопровода “Южен поток”. То бе спряно точно заради изричната забрана на ЕС и САЩ. Само заради това страната ни се лиши от 3 милиарда долара, които щеше да получава като заплащане за транзита на природен газ.
А една от най-авторитетните медии в света – Bloomberg View, публикува статията на Леонид Бершидски под красноречивото заглавие “Как западния капитал колонизира Източна Европа”. Авторът разкрива нещо, което критично мислещи глави у нас също отдавна са установили: България, както и останалите бивши социалистически държави, сега практически се е превърнала в икономическа колония на Запада. Това е самата истина, въпреки приказките на корумпирани политици и обслужващи ги, щедро заплатени манипулатори. Леонид Бершидски заключава, че шансове да се промени ситуацията реално няма: източноевропейските страни дотолкова са загубили контрола над собственото си икономическо бъдеще, че техния самостоятелен политически избор е станал вече невъзможен.

https://img.tourister.ru/files/8/6/2/4/2/6/3/original.jpg

Една от причините за липсата на перспектива пред страната ни е свързана и с факта, че наши млади хора буквално се изсмукват от новите колониалисти. За това свидетелства и интересния анализ, който осъществи изследователската група на Vienna Institute of Demography (VID) за сравнителна европейска демография, ръководена от Томас Соботка. Специалистите са установили, че всички страни, в които се очаква най-активно съкращение на населението, са разположени в Източна Европа. А на първо място в света по този показател е България.
След 1990 г. от Източна Европа на Запад са заминали около 15 милиона жители. Демографите предупреждават, че опасността е в масовото напускане от тези страни на млади хора на възраст между 18 и 30 години. Те се изнасят главно по икономически съображения. Ако в Германия работната заплата за половината от населението е около 16 евро на час, то в България тя е около 1,5 евро. По покупателна способност Дания е на първо място в ЕС, но България е на последно.
Българите в чужбина основно работят в строителството, ремонти, чистота, по фабрики и заводи, берат ягоди… Реално те са новите роби – перспективните професии са запазени най-вече за “цивилизованото” коренно местно население.
Наскоро и Стефан Лауер публикува в Le Monde твърде интересен коментар, посветен на застаряването на населението и изселването в рамките на Европа. В него той подчертава, че източноевропейските страни сами са позволили да им бъдат ограничени пълномощията в много сфери. Стефан цитира данни на Евростат, според които 7 на сто от българите са заминали да работят в други европейски страни. Но за разлика от мащабните миграционни явления в началото на ХХ век или през 60-те години на миналия век, сега мигрират млади и образовани хора. Това, че те напускат родината си е сериозен удар по местното население и нейните производителни сили, коментира автора.

https://ic.pics.livejournal.com/sib_max13/27383143/106113/106113_original.jpg

Но има и още нещо, което ни кара да се замислим, кой кого всъщност финансира: Запада нас или ние него? Тъжната истина е, че заминаването от страната на млади образовани хора, е износ на мозъци, на огромно национално богатство.
През 1986 г. България беше на първо място в света по брой научни работници на човек от населението. Факт е, че българските учени бяха добре подготвени, информирани, продуктивни. Според ЮНЕСКО България през 1986-1987 г. е на едно от водещите места в света по развитие на електрониката и биотехнологията например.
Но с идването на демокрацията разходите за наука бяха рязко съкратени – през 1992 г. като дял от бюджета те вече бяха 1.95 процента спрямо 3.5 процента през 1988 г. Липсата на препитание обуслови мощна вълна на изтичане на мозъци от България. През 1985 г. заетите българи в изследователските сфери са 79 364, докато през 1993 г. броят им спада на 54 567. И се оказва, че още през 90-те години на миналия век България подарява на Запада милиарди долари, във вид на изнесен интелектуален капитал.
Федерико Фубини в Project Syndicate посочва, че когато една страна я напускат млади хора, чието образование тя е финансирала, то това е наливане на пари в чужди държави. Според Фубини страните на Източна и Южна Европа са инвестирали над 200 милиарда евро само в немската икономика за периода от 2009 до 2017 г. Излиза, че печеливши в новата реалност сме не ние, а богатите западни държави. Защото като изсмукват свежи родни жизнени сили, за нас става все по-сложно да осъществяваме промени, които да ни направят конкурентоспособни. Една от негативните последици за нашата страна от това, че корумпирани властимащи съзнателно предоставят пълномощия за вземане на решения в много области на чужди корпоративни структури, са задаващите се гигантски трудности с плащането на пенсиите на хората в бъдеще.
Рут Александър – журналист от BBC News, се опита да намери отговор на въпроса защо населението на България става все по-малко. За да подготви своя репортаж тя посети вътрешността на страната ни. И лично се увери, колко много запустели български села вече има, как се закриват училища, автобусни линии, а хората напускат страната в търсене на препитание. Рут цитира често чувани думи от малкото хора, които е срещала по пътя си из българската провинция: “Политиците ни захвърлиха. Тях ги вълнуват единствено собствените им интереси. А България изчезва”.
Това, че властите ни са най-корумпираните в Евросъюза, също не е кой знае каква тайна. Според Transparency International по този показател ние се равняваме с островната държава Вануату, разположена в югозападната част на Тихия океан и африканската Буркина Фасо.
Ако вярваме на чуждите експерти и наблюдатели, то Родината ни нищо добро не я очаква в бъдеще. Зад лицемерието и демагогията на родни корумпирани властимащи и обслужващи ги “интелектуалци”, се крие една сурова истина: България е страна, която вероятно е обречена да бъде нова колония на Запада.
Независимо дали това ще ни хареса или не…