Оръжия, които ще спасят живота на милиони в Донбас

Оръжия, които ще спасят живота на милиони в Донбас

https://politobzor.net/uploads/posts/2017-01/org_nppw771.jpg

Ситуацията в Донбас става все по-тревожна. Интензивността на сблъсъците между милициите на самопровъзгласилите се републики и украинските войски нараства не с дни, а с часове. Ако човек проявява интерес и внимателно следи изявленията на сега управляващите в Киев, няма начин да не стигне до извода, че те са поели по пътя на войната. И не само срещу четирите милиона души, живеещи в Донбас, а срещу Русия. Към това те всячески са подтиквани от САЩ и НАТО. Американското военно министерство, както и президента Джо Байдън, вече обещаха пълна подкрепа на Украйна за една агресия срещу Донбас и Русия. Нещо повече: Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (EUCOM) обяви максимална бойна готовност на войските в  Европа. Както съобщава The New York Times, генерал Тод Уолтърс – върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа, е повишил нивото на наблюдение на EUCOM за Украйна от възможна криза до потенциална неизбежна криза – най-високото равнище. А според руски експерти, с последните си заявления по Донбас Франция и Германия не са осъдили растящата агресивност на сегашния украински режим и  де факто са подкрепили една война там.

Народните милиции на двете донбаски републики (ДНР и ЛНР) трудно биха се справили сами с украинската армия, която в последните години бе обучавана и въоръжавана от САЩ и НАТО. Благодарение най-вече на Америка в страната са на власт крайни русофоби. През последните няколко години в Украйна се осъществява и невероятна по мащабите си пропагандна кампания. Нейната цел е да внушава у украинците и най-вече у младите хора неистова омраза към Русия. Всячески се толерират от властите не само ултранационалистически, но и определено нацистки формации в страната. Ето защо един разгром на защитниците на Донбас би означавало   истински геноцид за живеещите в този регион. При това над 400000 души от тях са граждани на Русия и притежават нейни паспорти. Всичко това означава, че Русия няма да гледа безучастно касапницата, която подготвят сегашните украински управляващи под ръководството на САЩ за хората на Донбас.

Марк Епископос – експерт по национална сигурност, публикува в американската медия The National Interest интересна статия. В нея той разглежда пет оръжия, които Русия би могла да използва, за да унищожи украинския агресор за броени дни. Марк прави уговорката, че става дума само за воюващи Украйна и Русия – ако има намеса от страна на НАТО, то нещата драстично може да се променят.

Ето и тези пет руски оръжия, за които разказва  The National Interest и срещу които украинската армия е безпомощна. Тази информация съм я обогатил за вас и с мнения на руски военни експерти.

С-400. Руските подразделения за противовъздушна и противоракетна отбрана С-400 „Триумф“ са в състояние да унищожат всички въздушни цели в централната и източна част на Украйна. Те поразяват със сто процентова сигурност пилотирани летателни апарати, дронове, крилати и балистични ракети. Радарите на С-400 откриват въздушните цели на разстояние до 600 км, а ракетите и ги свалят на далечина над 400 км. За да бъде унищожена цялата военна авиация на Украйна са необходими само два дивизиона от С-400 (един дивизион включва 12 пускови установки по 4 ракети на всяка от тях или общо 48 ракети). Впрочем за  блокиране на украинските самолети е достатъчно да се активира и само руската система за радиоелектронно противодействие „Красуха-4“.

https://3.bp.blogspot.com/-YaZ2Y8R9AfM/WhoMFs-l8PI/AAAAAAAACWA/5ln84JS6QNg0jyIRfuHRrXFlX3zzv8NWQCLcBGAs/s1600/%25D0%25A1%25D1%2583%2B-%2B35%2B2.jpg

Су-35С. Изключително ефективен самолет, с който старите изтребители МиГ-29 и Су-27, бомбардировачите С-24 и щурмовиците Су-27, които са на разположение на Украйна, въобще не могат да се мерят. При това украинските летци не се отличават и с кой знае какъв професионализъм – те летят всяка година около 40 часа, което е крайно недостатъчно той да се появи. Су-35С притежава много ефективна радиолокационна станция с голяма далечина на действие. Ракетите му „въздух-въздух“ са последна дума на технологиите – високоманеврени, със самонасочващи се бойни глави и способни да прехващат противника от много далечно разстояние. Освен тях  носи и до 8 тона високоточни ракети „въздух-земя“, с които може да нанася разрушителни удари по ключови обекти на украинската военна и политическа инфраструктура.

БМП-3M. При евентуални сражения в градски зони с висока плътност на населението и много сгради, ефективни са не тежките танкове, а леките и маневрени бойни машини на пехотата (БМП). Русия сега разполага с новите БМП-3, които имат най-съвременни системи за защита, невероятна огнева мощ, използват и нови типове боеприпаси. Видеокадри показват, че БМП-3 са  превозвани по моста, който свързва Русия с Крим. Освен тях на разположение на руската армия е и бойната машина за десантиране  БМД-4 „Бахча“. Тя също е мощно въоръжена, но има едно преимущество пред БМП-3М: може да плава. А това ще е много полезно при форсиране на Днепър и битката за Киев например.

Т-90М. Почти сигурно е, че в евентуални сражения с участието на руски въоръжени сили ще участват и танкове. Русия разполага с най-много от тях в света – над 13000 единици. При това голяма част от тях вече са преминали през съществена модернизация. Украинският основен танк Т-84 „Оплот“ (бастион) не е в състояние да се противопостави на руския модернизиран Т-90М „Пробив“. Що се отнася до „новия“ украински танк Т-84БМ „Оплот“ то той има  стандартното за съветската школа въоръжение, скорост, подвижност.

Украинците могат да използват срещу руските танкове  противотанковите комплекси FGM-148 “Javelin”, които са им подарили американците. Но далечината им на действие е до 2500 метра, а с тях лесно се справя и най-новата руска машина за подкрепа на танкове – „Терминатор“.

2С19 МстаС“. В последните дни Русия прехвърля с влакови композиции в Крим модернизираните си самоходни гаубици 2С19 „Мста-С“. Това невероятно мощно оръжие притежава боекомплект от 50 снаряда, които може да изстрелва със скорост до 10 снаряда за минута. Тежката гаубица е в състояние да покрие с огън значителна част от територията на Украйна.

В евентуален военен сблъсък руските въоръжени сили  ще използват и други оръжия, за които The National Interest не пише. Като „Искандер-М“, ракетите на който е невъзможно да бъдат прехванати. Или крилати ракети „Калибър“, с които са въоръжени корабите на Черноморския флот. Могат да бъдат задействани  бреговите ракетни комплекси „Бал“ и „Бастион“ с техните мощни ракети. Или да бъдат активирани самолети Ту-95МС и Ту-160, чиито ракети достигат цели на разстояние от 5500 км, т.е. не е необходимо въобще да летят до Украйна.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1704908/pub_5ded24eca1bb8704f99a4e79_5ded349c92414d00afe528f0/scale_1200

Естествено, ръководството на въоръжените сили на ДНР и ЛНР ще получава в реално време цялата му необходима информация от руските самолети за стратегическо радиолокационно и оптично-електронно разузнаване Ту-214Р и Ил-20М. Същевременно Русия в случай на украинска агресия срещу Донбас може да осигури мощна артилерийска подкрепа  и чрез  реактивните системи за залпов огън „Торнадо-С“. Те стрелят с  високоточни управляеми снаряди с далечина на действие до 120 км. Това означава, че на техните екипи не им е необходимо да навлизат в Украйна. Целите им – унищожаване на   украински ключови укрепени райони, огневи позиции на тяхната артилерия и моторизираните им подразделения, са достижими от руска територия.  А както може да се очаква едно от първите руски действия ще е да установи зона, забранена за полети над територията на военните действия.

Русия вече разположи на границата си с Украйна в Ростовска област зенитно-ракетни дивизиони С-300ПМ1 от своите военно-космически сили. Задачата им е да блокират полетите на украинските самолети и да унищожат турските дронове „Bayraktar TB2“, на които в украинския генерален щаб възлагат големи надежди.

Само като се вземат предвид петте оръжия на Русия, обобщава Марк в публикацията си в The National Interest, може да направим извода: Украйна няма никакви шансове във военен сблъсък със своята съседка! Армията и ще бъде окончателно сразена само за няколко дни.