„Пеницилин“ – неуловим, прецизен и ефективен

„Пеницилин“ – неуловим, прецизен и ефективен

https://i.artfile.ru/1920x1280_731862_[www.ArtFile.ru].jpg

Ако денят се познава от сутринта, то се задават все по-несигурни и опасни години. Става все по-вероятно набиращата сега скорост студена война да премине в гореща. В публичното пространство има предостатъчно информация, която сочи, че САЩ и НАТО са на път да предизвикат въоръжен сблъсък с Русия. Едва ли ще се стигне до използване на ядрено оръжие, защото това би означавало края на човечеството. Но конфликти, в които могат да бъдат активирани традиционни оръжия – артилерия, системи за залпов огън, тактически ракетни системи с конвенционални заряди и пр.,  изглеждат неизбежни.

Реално погледнато срещу Русия, чието население е 144,5 милиона души стои многократно превъзхождащият я военен блок  на САЩ и останалите членки на НАТО. Ресурсите, с които той разполага многократно превъзхождат руските. При това Запада прави всичко възможно за да затруднява икономиката на Русия и да ограничава средствата, които тя би могла да отделя за военни цели. Факт е, че само военният бюджет на САЩ за тази финансова година е над 740,5 милиарда долара! За сравнение – руският военен бюджет е около 62 милиарда долара.

Това означава, че за да съхрани своята сигурност Русия трябва да търси и намира и необичайни решения  в сферата на отбраната и въоръженията. И тя го прави, при това достатъчно успешно и ефективно.

Ето един пример за креативно решение в областта на неядрените оръжия: най-новият автоматизиран звукотермичен комплекс (АЗТК) за артелерийско разузнаване на армията 1Б78 „Пеницилин“. Предназначен е да открива позициите, на които са разположени противникови гаубици, реактивни системи за залпов огън, тактически и зенитни ракетни комплекси. Става дума за напълно автоматизирана система – тя не се нуждае от оператор, което означава, че в реални бойни действия са изключени неизбежно появяващи се човешки грешки. По защитени канали в режим на реално време разузнавателната информация от „Пеницилин“ постъпва в командните пунктове на руските артилерийски и ракетни батареи. Следва незабавно унищожение на противника.

Уникалността на новата руска разузнавателна система е, че тя се основа на непознати за този вид въоръжение физически принципи. Руските учени са се отказали от  използването на радиолокация, с която работят преобладаващата част от подобни системи за засичане на артилерията на противника. Те са подходили необичайно – изобретили са нов принцип за съвместяване на топлинно и звуково разузнаване. А това не само на практика, но и на теория прави комплекса невъзможен за унищожение и блокиране посредством средства за радиоелектронна борба. Новата система не само не се разкрива (демаскира) за противника, но осигурява изключителна точност на действие.

https://storage.myseldon.com/news_pict_95/9553D2E26DBD542C92A77F2FF9877B42

„Пеницилин“ контролира широка зона – до 25 км дълбочина. Способен е да работи по всяко време на денонощието и при температури от -40 до +50 градуса. Свръхчувствителен е – в зоната на контрол улавя даже шума от затваряне на врата. Мобилен е – разположен е на автомобил КамАз с товароподемност 16 тона.

«Пеницилин» включва мачта от телескопичен тип, която носи 6 телевизионни и 6 термовизионни камери, 4 сеизмични датчици и система за управление. Последната е снабдена с мощен компютър с много висока производителност. По време на работа камерите се повдигат на височина, която им позволява да наблюдават бойното поле. Сеизмичните датчици се закрепват на земята и се съединяват с кабели със системата за обработка и управление. Към нея се включват и камерите, които фиксират  проблясъци от изстрелите на артилерийски оръдия и ракетно оръжие, както  и от избухването на снаряди. Сеизмичните датчици преобразуват колебанията на почвата в електрически сигнали. Компютърът разшифрова цялата тази информация и определя точно координатите на вражеските оръжия. Дори, ако плътността на огъня на противника е много висока, „Пеницилин“ е способен да засече разположението на над 90 на сто от неговите оръжия. За прецизното определяне на всяка огнева точка отиват по-малко от 5 секунди. В реално време разузнавателната информация постъпва в командните пунктове на руските ракетно-артилерийски и авиационни поделения. Не закъснява и резултата – на врагът е нанесен съкрушителен удар.

Повята на „Пеницилин“ ще направи ненужни досега използваните за подобни цели радиолокационни станции. Тяхната задача е да проследяват траекторията на полет на неприятелските боеприпаси и така да намират източника, откъдето те са изстреляни. Само, че тези системи имат един основен недостатък: те излъчват сканиращи електромагнитни сигнали, а това означава, че противника лесно може да ги открие и унищожи. Това няма как да се случи с „Пеницилин“, защото той работи на съвсем други принципи.

Първите комплекси 1Б78 „Пеницилин“ вече са на разположение на руската армия. Предстои с тях да бъдат въоръжени не само артилерийски полкове и бригади на сухопътните войски, но и бреговите  подразделения на военноморския флот.

https://klevo.net/wp-content/uploads/klevo/thumbs/1545140912_2893.jpg

Уникалният разузнавателен комплекс „Пеницилин“ – неуловим, прецизен и безпогрешен,  определено ще повиши многократно боеспособността и ефективността на руската армия. Благодарение на него тя получава възможността да нанася мигновени ответни удари по позициите на противника, без самата тя да бъде забелязвана.

А това несъмненно е факт, който ще охлажда немалко разгорещени глави в САЩ и на Запад.

И така ще направи света по-малко опасен за всички нас.