Президентът, който спаси Тори от изяждане

Президентът, който спаси Тори от изяждане

Южна Корея е страна на парадоксите. Столицата и – Сеул, е града с четвъртата най-развита икономика и е на седмо място сред екологичните градове на планетата.
Страната е петия най-голям износител и осмия най-голям вносител в света. Разполага с високо образовани хора и държи първото място в света по качество на образованието. Има най-бързия интернет в света и е първата държава, която е минала изцяло на широколентов достъп преди повече от десетилетие. Тя е родината на глобални марки, като Samsung, Hyundai, Kia, LG, SK, Daewoo…

Но същата тази Южна Корея, чието население е около 50 милиона души, е на второ място по самоубийства в света сред младите и възрастните хора. Тя има и най-ниската раждаемост в света. А по продължителност на живота на населението е на 34 място в света – 79,10 години.
И това е страната, в която се ядат кучета. Убиват ги с ток, бесят ги, прерязват им гърлата, сваряват ги, зверски ги измъчват… За корейците, колкото повече кучето страда, толкова по-добро става месото му. В страната е формиран един отлично печеливш и неконтролиран бизнес за развъждане на кучета, който едва смогва да задоволява търсенето на кучешко месо.

В Южна Корея бизнеса с кучета е поставен на индустриална основа – над 17000 ферми всяка година предлагат до 10 милиона кучета. Едно 30-килограмово куче се продава на търговците за 250 долара. Всяка година в Южна Корея се изяждат около 17 тона кучешко месо.


Сега, точно в разгара на лятото е пика на употребата на кучета за храна. Традиционното корейско блюдо от куче, се нарича “посинтхан” или “здравословна супа”.

Смята се, че тя помага по-леко да се понасят летните жеги. Широко е разпространена и представата, че кучешкото месо повишава издръжливостта и потентността на мъжа.
На 10 май 2017 година в длъжността президент на Южна Корея встъпи Мун Че-ин от Демократическа партия „Заедно“. Той бе избран след предсрочното отстраняване на предшественичката му Пак-Гън хе. На изборите Мун Че-ин получи около два пъти повече гласове от съперника си Хон Чжун-пхе. В следващите пет години той ще е стопанина на Синята къща – така в Южна Корея наричат сградата на президентството.


Мун Че-ин е с интересна съдба. Той е роден през 1953 година, син е на бежанец от Северна Корея, учи право, известно време е и политически затворник. Женен е и има две деца. В страната му го описват, като “много срамежлив” и “абсурдно непохватен”.
Мун Че-ин има ловджийско куче – десетгодишният Мару и котарак – Джинг-Джинг, който е взет от приют. Наскоро президента направи жест, с който спечели сърцата не само на много свои сънародници, но и на хора в чужбина.

По време на кандидат-президентската кампания Мун Че-ин активно се изказваше за защита на животните. Той посети приют, в който видя “некрасиво куче” и обеща да го осинови. И това се случи – четиригодишният Тори стана първото куче, което премина от приют в Синята къща. Тори, който никой не го искал заради местните предразсъдъци относно черния му цвят, стана първото куче в страната. И така бе спасено от готвената му съдба да бъде изядено.
Жестът на Мун Че-ин е чудесен пример за страна, в която всяка година хора се отказват от над 300000 домашни животни. И надежда у много южнокорейци, че президента ще работи за осъществяване на главното си предизборно обещание пред тях: да направи Южна Корея по-добро място за живеене и за хората, и за животните.