Професии, за които ще са нужни все по-малко хора: 2

Професии, за които ще са нужни все по-малко хора: 2

Оценители на застрахователни щети
Те разглеждат възможни претенции, за да определят, че плащанията са в съответствие с практиката и процедурите на компанията.
Предвиждано съкръщение: 1,5 на сто
Средна годишна заплата: 63680 долара
Брой на хората, които заемат тази длъжност в САЩ през 2016 г.: 311100
Прогнозирано число на хората, които ще я изпълняват през 2026 г.: 306600

Агенти по покупки, с изключение на продукти на едро, дребно и от ферми
Те се занимават с покупки на машини, оборудване, инструменти, детайли, консумативи или услуги, необходими за работата на различни учреждения.
Предвиждано съкръщение: 5,6 на сто
Средна годишна заплата: 63300 долара
Брой на хората, които заемат тази длъжност в САЩ през 2016 г.: 309400
Прогнозирано число на хората, които ще я изпълняват през 2026 г.: 292100

Специалисти по трудови отношения
Те разрешават спорове между работници и мениджъри, водят преговори за сключване на трудови договори или координират процедури за разглеждане на жалби.
Предвиждано съкръщение: 7,8 на сто
Средна годишна заплата: 62310 долара
Брой на хората, които заемат тази длъжност в САЩ през 2016 г.: 81100
Прогнозирано число на хората, които ще я изпълняват през 2026 г.: 74800

И тази прогноза ни убеждава: нищо сигурно няма в нашия свят. Новите технологии настъпват и напълно е възможно да увеличат многократно предвижданите съкращения в посочените професии.
Да вземем например професията на компютърния програмист – днес, това са едни от най-търсените специалисти. Но дори и в тази престижна и особено нужна професия, се задават драматични промени. Никак не е изключено бюрата за помощ на безработни да започнат да се пълнят и с програмисти. Причината е, че тук изкуствения интелект има невероятни шансове за развихряне.

На сайта аз разказах историята на програмист от Калифорния, който сам автоматизирал работния си процес. Така получил свободата да прави, каквото си поиска през работно време. И човека се забавлявал яко в продължение на 6 години – шляел се, сърфирал в мрежата, посещавал спа-центрове… Но всичко, което му се възлагало, било перфектно изпълнявано – от компютъра. А симпатягата само прибирал заплатата си – около 95000 долара на година.

Това, което доскоро изглеждаше немислимо, вече е на път да стане реалност. В Гугъл създадоха самообучаваща се система за изкуствен интелект, която сама създава други самообучаващи се системи. Известно е, че те се използват все повече за всевъзможни дейности. Но създаването на системи за изкуствен интелект е сложно и педантично дело, в което са заети стотици и дори хиляди висококвалифицирани специалисти. В Гугъл обаче са убедени, че изкуствения интелект сам трябва да създава подобни самообучаващи се системи за изкуствен интелект.

И затова там реализират сега проекта AutoML. Той е основан на принципите на дълбочинното машинно обучение и самообучение и е ориентиран към създаване на други специализирани самообучаващи се системи, които трябва да изпълняват конкретни задачи. Най-добрата система, създадена от човека, демонстрира точност от 39 на сто. Докато система, сътворена от изкуствен интелект показва точност от 43 на сто, а при някои задачи и 82 на сто успешно изпълнение!

Създаването на система, способна да създава други системи, ще позволи да се внедри изкуствения интелект навсякъде, където е нужно.
Парадоксът е в това, че хората, които работят по системите AutoML сами режат клоните, на които са седнали. В мига, когато се появат системи за изкуствен интелект, които са способни с огромна скорост да “раждат” други специализирани системи, повече няма да има нужда от висококвалифицирани програмисти например. При това технологията “изкуствен интелект, създаден от друг изкуствен интелект” буквално ще превземе за кратко време всички области на живота – от здравеопазване до търговия.

Единственото сигурно нещо утре е, че то ще бъде несигурно. Нашият шанс е в това да бъдем максимално открити за информация, любопитни, включително и в области, които днес игнорираме.
Просто защото незнаем, от кой храст ще изскочи заека, който ни е нужен.