Първият в света космически ядрен двигател е реалност!

Първият в света космически ядрен двигател е реалност!

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/3828869/pub_5f6f7bba6e33974a01ae6422_5f7033b363b25d04cd6affb2/scale_1200

Руската компания „Роскосмос“ сключи договор на стойност от 4.2 милиарда рубли за разработката на т.н. аванпроект на космическият ядрен буксир „Нуклон“, съобщава руската информационна агенция РИА Новости. С терминът „аванпроект“ се нарича комплексът от дейности, които обосновават целесъобразността от създаването на определена продукция, както и техническата документация за нейното производство и експлоатация.

„Нуклон“ е орбитален комплекс, който включва транспортно-енергетичен модул, модул с полезен товар, технически комплекс на космодрума Восточный, наземен комплекс за управление, специални средства за транспортиране. Общата му маса ще е до 55 тона, като полезният товар ще е до 20 тона. Наречен е  „Нуклон“   (от лат. nucleus — ядро), което е общото наименование на протона и неутрона – частиците от които се състои атомното ядро.

Уникалното в „Нуклон“ е, че за първи път ще се появи буксир с ядрена енергетична установка. Произвеждената  от нея електроенергия ще е с мощност от респектиращите  500 киловата. За сравнение – международната космическа станция посредством слънчевите си батерии изработва не повече от 60 киловата енергия.

Ядрена двигателна установка  от мегаватен клас за космически апарати ще позволи да бъдат реализирани полети, които доскоро бяха от областта на научната фантастика. На ракетите вече няма да са необходими стотиците тонове гориво, с които сега са натоварени. Няколко десетки килограма ядрено гориво ще са достатъчни за поредица от полети до Марс и обратно. Ядреният реактор ще изработва енергия, която чрез турбини ще се преобразува в електрическа и ще захранва йонни електрореаективни двигатели. С тях Русия вече разполага. Те бяха създадени и изпитани през 2014 г. в държавния научен център на името на академик Мстислав Келдыш (1911-1978 г.) – знаменит съветски учен – математик, един от идеолозите на съветската космическа програма.

https://www.atomic-energy.ru/files/images/2020/01/kosmicheskii-buksir-proekt-1200x6751.jpg

Ядрената енергетична установка за ракети за първи път започва да се разработва по времето на Съветския съюз. Тогава – благодарение на високото равнище на съветската наука и образование, бяха направени уникални открития, включително и за използването на ядрена енергия за полети в космоса. Както отбелязват руски експерти, ако не беше се случило разпадането на Съветския съюз (сега вече е известно, че най-голяма заслуга за това има Америка и подкрепяни от нея групи вътре в страната) то прототипа на първия ядрен двигател вероятно щеше да е станало в края на 80-те и началото на 90-те години.

През 2010 г. след доклад на руския президент Владимир Путин  започва финансирането на проекта за неговото създаване. А главен разработчик на двигателя е Научноизследователският и конструкторски институт по енерготехника на името на  Николай Доллежал (1899-2000) – знаменит съветски учен, професор, конструктор на ядрени реактори. Той е и главният конструктор на реактора на първата в света руска атомна електростанция, която заработва през 1954 г. А самият комплекс от космическа апаратура „Нуклон“ активно се разработва от 2012 г. от авторитетни руски изследователски организации и университети.

Една от първите научни задачи на руският ядрен буксир „Нуклон“ ще е свързана с изследване на Луната. Планира се той да достави там 10 тона товар в рамките на 4800 часа. Това само на пръв поглед изглежда странно –  цели 200 денонощия да са необходими за доставка от начална орбита (900 км над повърхността на Земята) до намиращ се в орбитата на Луната изкуствен спътник. Специалистите обясняват, че товарите ще поемат към Луната предварително, след като се знае датата на пристигане на пилотирания кораб с екипаж. Те просто ще бъдат на нужното място в нужното време. Това напомня на практиката с транспортирането на товари в руския Краен Север – там те се изпращат веднъж в годината, но в огромни партиди. Дейността на „Нуклон“ ще напомня и освояването на Арктика.

Доставката на различни полезни товари с ядреният буксир е несравнимо по-евтина отколкото е сега с традиционните космически средства. Ако за хората е важна скоростта на пътуването – с увеличаването на бързината расте и сигурността им, то това не е от съществено значение за пътуването на товари. За тях най-важна е икономическата ефективност и да са на мястото, когато ще са нужни на хората в космоса.

Наземните изпитания на първият в света космически ядрен двигател вече са приключили. Те са били осъществени в условия, максимално приближени към тези в космическото пространство. А за първи път макет на „Нуклон“ бе показан на Международния авиокосмически салон МАКС-2019. На тазгодишният  форум „Армия-2020“ бе демонстрирана триизмерна графика за неговата работа в космоса.

https://mstrok.ru/sites/default/files/news-images/ms-104180-4.jpg

Руските учени, конструктори и инженери доказаха, че са сред най-добрите на планетата, като направиха своето фантастично откритие: ядрен двигател за междупланетни пътувания. И сега работят активно върху неговото въвеждане в действие. Първият полет на „Нуклон“ е планиран за 2030 г. Тогава той ще се стикова в космоса с научно-изследователски спътник и ще го достави на Луната. След това  ще се отправи към Венера, в чиято орбита също ще изведе изследователски спътник. А после  буксирът с останалата научна апаратура ще направи гравитационна маневра и ще полети към един от спътниците на Юпитер.

Създаването на руският ядрен двигател, в основата на който стоят непознати досега технологични решения,  издига на принципно ново равнище руската наука. А Русия оставя далеч зад себе си и в тази област Запада.

На този фон е обяснима  враждебната реакция, с която там приемат руските постижения в областта на ядрените двигатели. Според експерти въведените санкции от страна на САЩ към държавната корпорация „Роскосмос“, която управлява космическият отрасъл на Русия, са предизвикани от нейният успех с ядрената енергетична установка.  САЩ правят всичко по силите си за да не допуснат появата на  руския ядрен буксир „Нуклон“.

Мисия невъзможна, разбира се: та точно в усвояването на космоса Русия е признат лидер. Креативността, таланта и качеството на нейните учени, конструктори, инженери е познат не от днес в света. Достатъчно е да си спомним, че не друга  държава, а Съветския съюз постави началото на изстрелването на спътници в космоса.

И не някой друг, а неговият гражданин Юрий Гагарин стана първият човек, който летя там.