Работното ни място утре

Работното ни място утре

Всеки един от нас разполага с невероятен ресурс, който винаги му е под ръка. Нарича се въображение и неговите възможности са безгранични.
Но и той, както всички останали съставки, които образуват нашия организъм, се нуждае от енергия. Трябва да бъде захранван – по-възможност по всяко време. При това, колкото по-необичайни срещи му предлагаме, толкова по-нестандартни хрумвания той ще ражда. А ние, ако сме печени, ще ги реализираме – ще ги превръщаме в работещи проекти. И благодарение на тях ще си осигуряваме така нужните ни финансова независимост и социално признание.
За съжаление, увлечени във всекидневните си ангажименти и проблеми не винаги  си даваме сметка, че около нас всичко ври и кипи. С невероятна скорост протичат процеси, които формират непознати тенденции, очертават различно от нашия днешен ден, близко бъдеще. Известни технологии се преобразуват и получават неочаквани възможности. В патентните ведомства по света непрекъснато се подават заявки за нови открития. Така е във всяка област на живота – имаме късмета да живеем в невероятно интересно време. И всичко, което ни заобикаля – от интернет до възможността да обикаляме планетата, ни позволява да черпим щедро от глобалния креативен потенциал на човечеството. А той непрекъснато ражда щури хрумвания, предлага ни перспективи, за които не сме и подозирали. Затова, ако сме страшно любопитни, ако не ни мързи да активираме сетивата си, то нямаме никакви проблеми и с осигуряването на така нужната ни енергия за нашето въображение.
Да вземем за пример офиса, в който днес всеки ден се труди значителна част от човечеството. Броени години ни делят от времето, когато той повече няма да ни е нужен – поне във вида, в който го познаваме. Това ни подсказва един необичаен проект на дизайнера Чи Чжан. Той го е разработил за конкурса “Работното място на бъдещето” на списание Metropolis. Неговият личен портативен офис се побира в раница и мълниеносно се разгъва. Състои се от различни слоеве, които в зависимост от времето могат да привличат светлина, да осигуряват топлина, да изолират работещия от външния шум. Промишлеността вече  предлага много ефективни тъкани, които осигуряват тези цели. С този офис-раница можем да работим където си поискаме – в парка, в планината, на площада, на поляната край вилата… С появата на безпилотните автомобили много от площите, които сега са заети от паркинги, ще бъдат превърнати в зелени зони – идеално място за подобни мобилни офиси.

В началото на декември стана известно за писмо на корпорацията “Епъл” до управлението за осигуряване безопасността на пътното движение в САЩ (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA). Както съобщиха The Wall Street Journal (WSJ) и Financial Times (FT), знаменитата корпорация активно инвестира в машинното обучение и автоматизацията, включително в транспорта. Първите автомобили от нейния проект, под кодовото име Titan, най-вероятно ще се появат през 2019 г. В писмото си “Епъл” убеждава своите читатели, че безпилотните автомобили ще донесат сериозни социални ползи – например те ще могат да предотвратят милиони катастрофи и хиляди жертви от тях всяка година.
Епъл, разбира се, далеч не е единствената корпорация, която започва да проявява растящ интерес към безпилотните автомобили. Много други – не само могъщи, но и малки компании работят усилено в това направление.  Броени месеци остават до революцията в транспорта, която ще обуслови и дълбоки промени във всички области на живота ни.
А появата на безпилотните автомобили поражда и други алтернативи за работното място. В тях пътуващите няма какво да правят – за безопасността и превоза им ще се грижи изкуствения интелект. И възникна нестандартно хрумване: да превърнем пространството в автомобила в офис. Воланът се движи, накъдето поискаме, креслата също, независимо от скоростта, с която лети колата. И всичко, което доскоро сме били принудени да вършим в офиса, го правим в уютното купе на безпилотния автомобил. Пестим време, а имаме и свобода, за която дори не сме мечтали.
Звучи ви като фантастика?

Утре това ще е реалност.