Руската ваксина против Ковид-19 вече е готова

Руската ваксина против Ковид-19 вече е готова

https://armeniatoday.news/wp-content/uploads/2020/07/1440x810_cmsv2_2611e931-937a-5865-a072-9763d3856919-4759974.jpg

В Русия завършиха клиничните изпитания на ваксина против коронавирус, съобщи руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко. Първият в света ефективно работещ и безопасен за човека  препарат, е разработен от учени на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология на името на академик Николай Фьодорович Гамалея (1859-1949) – руски и съветски лекар, микробиолог и епидемиолог. В момента се подготвят документите за неговата регистрация, която се очаква да бъде издадена на 10 август т.г. А държавното разрешение, след което ще стане възможно и имунизиранено на граждани, ще бъде издадено  на 15 август т.г.

Изпитанията на тази ваксина започнаха на 17 юни в Сеченовският университет и във военната болница „Бурденко“. В университета е била тестирана ваксина във вид на прах, от който се правел разтвор за въвеждане в мускулите, а в болницата – течна ваксина. На 20 юли е изписана и втората група от 20 доброволци. Резултатите от анализите категорично сочат: ваксината изработва имунен отговор! Не са установени странични негативни действия, усложнения или нежелателни реакции, както и няма жалби за състоянието на здравето от доброволците, върху които тя е била проверявана. При това високото равнище на антитела, което е налице след ваксинирането, дълго се съхранява в организма на човека.

Руската информационна агенция РИА Новости цитира директорът на Института за транслационна медицина и биотехнологии на Сеченовският университет Вадим Тарасов, който обяснява защо  научноизследователският център Гамалея първи в света е успял да създаде работеща и сигурна ваксина против Ковид-19. Според него високо технологичната платформа, с която разполага центъра, е била създавана в продължение на две десетилетия. Това е позволило на руските учени да се ориентират своевременно в коронавирусните елементи и да открият от какви белтъци се състои Ковид-19, както и как може да се предизвика реакция на имунен отговор. Той припомня, че точно на тази база в Гамалея са били създадени и препарати за лечение на смъртоносната инфекция Ебола, както и на  MERS (близкоизточният респираторен синдром). Те се използват днес в много държави, защото се справят отлично с опасните инфекции.

Александър Гинцбург, който е директор на Центъра Гамалея изтъква, че технологията, по която е създадена руската ваксина е патентована. Тя е уникална и превъзхожда всички други чуждестранни аналози. Става дума за двукомпонентен препарат, благодарение на който се създава продължителен имунитет против коронавируса.

https://balakovo24.ru/wp-content/uploads/2020/03/5440713.jpg

Освен препарата създаден от Центъра Гамалея в Русия на финален етап са и антикоронавирусни ваксини, по които работят други научни институти. Сред тях като най-успешна се очертава тази на  научният център „Вектор“, разположен в град Новосибирск. Нейните клинични изпитания, които стартираха на 27 юли, се очаква да приключат през септември, а производството и да започне през ноември. Интересното е, че ваксината на „Вектор“ се различава от останалите: тя е пептидна (думата е от гръцки произход и означава разграден) – няма биологически агент и поради това е абсолютно безвредна.

Масовото ваксиниране на руски граждани с ваксината, произведена от Центъра Гамалея,  се очаква да започне в началото на месец октомври т.г., а с тази на центъра „Вектор“ – в края на 2020 г. За граждани на Русия тази процедура ще е напълно безплатна – всички разходи ще бъдат покрити от държавния бюджет. Най-напред ще бъдат ваксинирани две групи от населението – медицински персонал и учители.

Както съобщи американската медия CNN  създаването на руската ваксина от учени на Центъра Гамалея може да бъде сравнено с изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята от Съветския съюз на 4 октомври 1957 г. Тя предостави думата на ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF) Кирил Дмитриев, който разказа за забележителното руско постижение.

Впрочем CNN е сред малкото западни медии, която обърнаха внимание на изключителното постижение на руските учени. „Обективните“, „независими“, „свободни“ западни журналисти просто игнорираха тази сензационна новина. По този повод  R.A. Джоунс – публицист и изследовател коментира в GPA Project, че вместо да информират за изключителното руско откритие, медиите в САЩ са предпочели да съобщават  през последните седмици за африкански талибани, на които е плащано от Русия да убиват американски военни. Те са създали и мита за това, как Русия задига тайни от западни лаборатории, работещи за създаване на ваксини срещу Ковид-19. Джоунс припомня, че тези твърдения са  определени като абсолютни лъжи от компетентни институти, но това въобще не пречи на тамошни медии да продължават да ги тиражират масово. И да игнорират факта, че точно в Русия са създадени повече от 30 варианта на 17 ваксини против Ковид-19. За да се стигне и до успеха на учените от Центъра  Гамалея, благодарение на който Русия стана първата държава в света успешно създала работеща ваксина против Ковид-19. Факт, който потвърждава високото равнище на научноизследователската и развойна дейност на Русия и във все по-важните области като биология, вирусология, епидемиология, биотехнологии, компютърни науки и др.

https://storage.myseldon.com/news_pict_F0/F0D92BBFDE0D36C64944E55FBA772A30

Русия днес осъществява гигантски прорив за цялото човечество на фона на най-тежка криза, която преживява Америка и Запада, когато цялото здание на „американския век“ безвъзвратно се проваля в очертаващата се финансова пропаст. Заради всичко това е наивно да се очаква, че Запада ще престане да скрива добрите и истински новини, които идват от Русия (а също така и от Китай с неговите изпитания на ваксината Sinovac), обобщава Джоунс. За него по-скоро ще се случва точно обратното – фейковите съобщения за руски и китайски заговори, които заплашват САЩ и Запада като цяло  ще продължават  да доминират в западното публично пространство…

Но много по-важното е, че благодарение на руската ваксина всички ние имаме шанса скоро да забравим за кошмара, наречен коронавирусна пандемия.