Случайно да се нуждаете от личен хамалин?

Случайно да се нуждаете от личен хамалин?

Да пренасяме разни неща необходими във всекидневието ни или при пътуване, често ни се налага. А това не винаги е лесно, особено когато багажа е по-тежък. Не е и особено приятно.

В интерес на истината този проблем не е от днес. И на нашите далечни предшественици им се е налагало да пренасят различни неща. За тази цел те са използвали сандъци, торби, плетени кошници… Но с появата на каретите, а после автомобилите, влаковете, корабите те ставали все по-неудобни. Докато един френски майстор по опаковане (много престижна професия в миналото) – Луи Вюитон (1821-1892), предложил просто и нестандартно решение: куфари с еднакви, твърди и плоски повърхности. Това позволявало, за разлика от загръглените им предшественици и огромни сандъци, те да се подреждат удобно един върху друг. Така дрехите, а и чупливите неща в тях се запазвали при пренасянето им.

И неговият наследник Жорж Вюитон продължил да усъвършенства средствата за транспортиране на багаж. Така през 1876 г. се появява куфара на принципа на гардероба, който съдържал малки чекмеджета за съхраняване на дрехи. Той изобретява и куфара с пет ключалки, всяка от които можела да се кодира – нещо невиждано за 19 век.

През 1972 г. Бернард Садоу получава патент за куфар с колелца. По-късно се появява и телескопичната дръжка и той става още по-удобен за ползване.

Но и днес любопитни и вдъхновени, енергични и търсещи хора не спират да търсят хрумвания за да оптимизират средствата за пренасяне на различни багажи. За да ги направят не само по-удобни и привлекателни за хората, но и да освободят ръцете им – за смартфона например.

http://fbl.ba/wp-content/uploads/2018/06/piaggio-gita-4.jpg

Така постъпиха в италианската компания за производство на превозни средства Piaggio (известна е най-вече със скутерите си Vespa): там се заеха да създадат автономен робот, който да пренася различни неща. За тази цел създадоха и специална дъщерна фирма в Бостън – Piaggio Fast Forward (PFF).

Оказа се, че това не е лесна работа. Реализацията на робота Gita  (означава „кратко пътуване“) отне на хората от PFF цели четири години. И сега персоналният хамалин вече е готов да се появи на пазара – в средата на месец ноември стартират неговите продажби. Всеки, който може да отдели 3250 долара ще се снабди с личен и напълно автономен робот, който да носи вещите му – дрехи, продукти, инструменти и пр., навсякъде, където собственика му пожелае.

Gita е дълга около 70 см, широка 56 см и висока 61 см. В състояние е да пренася до 40 кг тегло, а максималната и скорост е около 10 км/час. Тежи 50 кг.

https://cdn0.tnwcdn.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2017/02/Gita.jpg

Роботът е напълно автономен благодарение на камери, разположени в челото му и отстрани, както и на различни датчици. Монтираният в него изкуствен интелект му позволява да разпознава околното пространство, другите хора и да следва само своя собственик. А той го управлява посредством приложение на смартфона.

Зарежда се от обикновен контакт у дома за два часа, след което е в състояние да работи непрекъснато в продължение на четири часа. Впрочем става и за музикално оформление – в него е вграден Bluetooth високоговорител.

http://gearmix.ru/wp-content/uploads/2019/10/Gita-robot-stop.jpg

Ефективен и лесен за използване Gita ще зарадва много хора, които пазаруват, пътуват, спортуват и им се налага да пренасят различни предмети и продукти – храни, дрехи, уреди за фитнес, детски принадлежности, скейтборд и пр.