Смартфонът си тръгва – задава се нещо друго

Смартфонът си тръгва – задава се нещо друго

https://g4.dcdn.lt/images/pix/430x260/GyvwNBD5f5A/google-glass-akiniai-61431937.jpg

Наскоро имах възможност да посетя столицата на друга страна. Но честно казано, разхождайки се из големия чужд град имах усещането, че не съм напускал родната си София. И там, както и у нас, всяко хлапе и млад човек не се отлепяше от смартфона. По улиците, в обществения транспорт, в заведенията – всички бяха стиснали „умния“ телефон. Той бе станал неразривна част от тялото им, предмет, чиято загуба едва ли биха преживяли. И това си е самата истина – многобройни проучвания сочат, че смартфона за по-голямата част от представителите на най-новите поколения, е по-ценен от всичко друго.

Но нищо не е вечно: доказателствата, че дните и на смартфона са преброени, стават все повече. Така авторитетни медии, като  Bloomberg, Business Insider, The Information, The Verge и др., съобщават за секретна среща на босове и служители на Apple. Тя се е състояла наскоро в централата на компанията, разположена в Купертино – град в щата Калифорния (САЩ). Ръководел я е вицепрезидентът на Apple Майк Рокуел. На нея е било обсъждано, какво ще замени iPhone – продукт, от който през изтеклото десетилетие Apple спечели стотици милиарди долари. Решението е това да са умни очила.

Устройството, което ще се появи до не повече от 36 месеца ще прилича на  обикновени слънчеви очила с дебела рамка, в които ще се побират батерии и процесори. Те ще са предназначени за целодневна употреба и ще са началния етап от замяната на iPhone с по-ефективно устройство.

В интерес на истината по този проект – очила с добавена реалност (augmented reality – AR) Apple е започнал да работи още през 2015 г. Производителят на iPhone от години натрупва ресурси в тази област, купува технологии от по-малки компании, насочва все повече служители да работят по този проект. Сега по инициативата AR и VR (виртуална реалност) работят около 1000 инженери, ръководени от  вицепрезидента Майк Рокуел.  Той контролира екипа, отговарящ за продукти с добавена реалност (augmented reality – AR) и различните инициативи за виртуална реалност на Apple.

https://centerforindividualism.org/wp-content/uploads/2018/06/Googleglass_mini.jpg

Мултидисциплинарният екип е част от отдела за хардуерно инженерство на тази компания. В състава му има специалисти, които са работили върху софтуерната система за игри на Apple, по-ранния хардуер на iPhone, софтуерното проектиране и производството. Привлечени са и бивши инженери от НАСА, бивши разработчици на игри и графични експерти. Екипът е разположен в Сънивейл, Калифорния, недалеч от основния кампус на Apple в Купертино.

Добавената реалност (AR) смесва реалния и виртуалния свят. Тя позволява на потребителя да взаимодейства с други хора, докато същевременно вижда цифрова информация – текстови съобщения, упътвания, карти и др. Най-общо казано става дума за очила, които ще позволяват да се вижда реалния свят, но същевременно ще предлагат и изображения, създавани от компютър и проектирани върху картината на същата тази действителност. Вместо да гледаме смартфона си, ние ще видим интерфейса, който се прожектира в нашето зрително поле. Версия на Apple Maps в AR например, би наслагвала упътванията върху света около нас. Очилата ще използват нова 3D сензорна система, много по-усъвършенствана версия на Face ID камерата, монтирана в iPhone и iPad Pro днес.

Според Тим Кук – изпълнителният директор на  Apple, появата на очилата с AR най-вероятно ще промени завинаги начина, по който хората ще използват технологии.

Впрочем Apple далеч не е единствената компания, която търси следващата революционна технологична платформа за замяна на смартфона. Негови конкуренти, като Facebook, Microsoft, Google също инвестират много в тази област. За това свидетелстват проектите HoloLens и Oculus например. Много активно работят и високотехнологичните китайски компании, както и фирми от други страни.

Нещо повече – в играта се включват освен гиганти в бизнеса и стартъпи. Така малко известната компания Human Capable планира през следващата година да започне продажбата на своите елегантни очила с добавена реалност. Върху Norm Glasses  тя работи активно  през последните четири години. Моделът, който ще се появи след броени седмици на пазара, ще тежи около 35 грама. Всички компоненти на Norm Glasses – процесор, памет, батерия, високоговорители, микрофони, камера, оптична система, която показва цифрова информация в зрителното поле на потребителя, са вградени дискретно в леките рамки. Интелигентен механизъм за регулиране на силата на звука гарантира, че няма да се смущават хората в непосредствена близост. Връзката им със смартфона се осъществява чрез Bluetooth. Батерията издържа 36 часа непрекъсната работа.

Human Capable открывает предзаказ на легкие AR смарт-очки Norm Glasses

Norm Glasses позволява на собственика им да разговаря по телефон, да слуша музика, да работи с текстове и електронни писма, да заснема и преглежда фотоснимки и видеоклипове, да сърфира из социалните мрежи. Той може да интегрира в очилата и гласов помощник. Удобни, стилни и леки, Norm Glasses   изглеждат като съвсем нормални очила.

Средства за производството на своите умни очила Human Capable сега набира на краудфъндинговата платформа Kickstarter. Очаква се цената на Norm Glasses   да е около 300 долара.

Нищо не е вечно – в един момент съществуващото или ще се трансформира в нещо по-добро, или ще се появи друг,  непознат, но далеч по-ефективен продукт. Днес в различни лаборатории и институти специалисти не само мислят, но и работят за следващите мощни платформи, които да заменят така познатите ни сегашни мобилни устройства. И най-вероятно те ще ни омагьосват и с неизчерпаемите възможности на виртуалната и добавена реалност.

А смартфонът ще остане все по-отдалечаващ се спомен от близкото минало…