Среща с непознатото

Среща с непознатото

 

Не зная дали ви е известно, но чрез мимиката на лицето си ние можем да изразяваме над 10000 емоции! И винаги, когато се срещнем с нещо необичайно, плашещо или радващо ни, чувствата се изписват на лицето ни. А те могат да разкажат много на другите за нас. Изследвания показват, че ако хората променят изражението на лицето си за да изразят емоции, те фактически започват да чувстват тези емоции. Лицето на другия човек ни показва дали той се радва, разбира, страхува, удивлява, тъжен е, отвратен е, гневен е, нетърпелив е, обича, мрази…


Емоционалната интелигентност – умението да разбираме какво чувстват другите, днес се превръща в една от най-важните предпоставки за успех в живота. Проучвания сочат, че дали ще постигнеш или не целите, които си поставяш, ще зависи на 25 на сто от твоя разум и на 75 на сто от твоята чувствителност – от умението ти да “четеш” емоциите на другите и адекватно да реагираш на тях.
Ето три истории, в които не ни е необходимо да ни се говори, за да разберем какво се случва в душата на човека.
1.
На любители на автомобилни спортове едва ли е необходимо да се обяснява, кой е Валтер Рьорл.

Знаменитият немски автомобилен рали състезател, често наричан бог зад волана, през март тази година навърши 70 години. Той е бил два пъти световен рали шампион (1980 и 1982). Но самият Валтер най-високо цени четирите си победи в рали Монте Карло. Той ги печели с четири различни автомобилни марки: 1980 – Fiat; 1982 – Opel; 1983 – Lancia и 1984 – Audi. Освен “гений зад волана” (така го нарича Ники Лауда, негов колега от Формула 1), който е изминал над 9 милиона километра, той е и страхотен скиор.


За своето жизнено кредо Валтер казва пред журналисти:
– Аз никога не съм се състезавал заради пари. Аз съм го правил за себе си, аз просто исках да узная колко съм добър.
Валтер е от малкото хора, по лицето на които трудно можем да разчетем емоциите им – той има железни нерви и самообладание. За разлика в случая от неговата спътничка – известната телевизионна водеща по Bild TV Барбара Шьонебергер. По лицето и буквално се изписва  ужаса, който тя преживява, седейки в шофирания от Валтер автомобил Audi S3. Цял спектър от емоции ни показва журналистката, които са особено забележими на фона на невъзмутимия Валтер.

2.
Как ще се чувствате, ако ви предложат напитка, която никога преди това не сте опитвали? Най-вероятно ще подходите с известни резерви към нея. Но след като отпиете едва ли ще скриете чувството, което сте получили.
Точно така постъпва и малката Еви, която за първи път се докосва до Кока-Кола. Лек шок, последван от изпитаното удоволствие от напитката – всичко това е изписано на лицето на Еви.

3.

Необичайно е това, което кара другите да произнасят: “Не, това е невъзможно!” Вижте реакцията на това малко момиченце, което вижда за първи път влак. Не са нужни думи – емоциите са на лицето му…

Успяваме ли така да изненадваме и радваме другите, може да не се притесняваме за мястото си под слънцето. Хората могат да забравят, какво сме казали и какво сме направили, но те никога няма да забравят, как сме ги накарали да се чувстват.