Стига да поискаме, решение ще се намери

Стига да поискаме, решение ще се намери

http://www.gazetagreencity.ru/upload/resize_cache/iblock/ecc/370_230_2/ecc73b46c56aec86f3b479da06e21f50.jpg

Циркът е древно изкуство, обичано от много хора в света. Привличат ги акробатите, фокусниците, комиците… И разбира се, дресировката на животни – слонове, коне, лъвове, маймуни…
Но с времето се променя и общественото мнение: днес все повече хора не желаят в цирка да има живи животни. Причината за това е, че при тяхното дресиране се използва и насилие, включително и електрошокове. Често животните се намират в ужасни условия, гладуват, лишени са от достъп до природата. Това увеличава критиките срещу циркове, където показват живи животни. Протестират хора, които ги обичат, правозащитници. Като отговор на растящото социално негодувание в редица държави – Холандия, Ирландия, Мексико, вече е забранено да се използват в циркове диви зверове. Във Великобритания със закон от следващата година влиза в сила подобна забрана за подвижните циркове.

https://www.nastroy.net/pic/images/201906/501432-1559763608.jpg

Възможно ли е, обаче, да се съхрани традицията и номера на дресирани животни да ги има в цирковата програма, без това да предизвиква обществено несъгласие? Оказва се, че това е напълно постижимо, ако с тази задача се заемат креативно личности. Така се появи първия в света цирк, в който вместо живи животни играят холограми: немския Roncalli, основан през 1976 г. Неговото ръководство се отказа напълно от трикове, изпълнявани от живи животни и ги замени с 3D-холограми.

https://d2wsh2n0xua73e.cloudfront.net/wp-content/uploads/2019/06/German-Circus.jpg

Сега зрителите се радват на изображения на слонове, коне и риби, които се движат в пределите на цирковата арена. А тя съвсем не е малка – широка е 32 метра и дълбока 5 метра, което позволява обзор на зрителите от 360°. Това става възможно благодарение на 11 лазерни (холографски) проектора ZU850. Те така са установени, че зрителите, където и да се намират виждат еднакво качествена картина.
А чудесната идея на цирк Roncalli ни доказва за пореден път, че стига да искаме винаги можем да намерим решение на проблем, пред който сме изправени.