Това, което си мислим, не винаги е това

Това, което си мислим, не винаги е това

Една от основните грешки, която правим в живота си е да си представяме, че това, което нас силно ни вълнува, занимава умовете и на другите хора. Разминаването между нагласите е една от основните причини за провала на кандидат-студенти и брачни партньори, на производители и търговци, на политици и избиратели.

Немалко хора с изумление установяват, че не всички обичат футбола, пържените картофи, ракията със салата, телевизионните реалити предавания и дори чалгата. Други пък не могат да разберат, как можеш да живееш на този свят, без да се интересуваш от ортодоксалното християнство и логиката на Аристотел, от музиката на Йохан Себастиан Бах и творчеството на Казимир Малевич.

Затова е добре винаги да си имаме едно наум, когато ни се налага да представим своя идея или проект пред някаква общност. Вероятността това, което ние сме подготвили като аргументи да не работи точно пред тях, си е съвсем реална. Просто това, което на нас ни изглежда като очевадно, на тях може да се стори неинтересно или наивно.

Ето и един пример за този свят на разминаващи се реалности: кой според вас е по-бърз – заека или костенурката?
Вероятно и вие като мен ще кажете: разбира се, че заека!
И ще сбъркате – също като мен.