Неграмотни и нагли политици ще ни лишат и от храна

Неграмотни и нагли политици ще ни лишат и от храна

https://dolgoprudny.com/wp-content/uploads/2021/07/uauau-scaled.jpg

В специализираната по селскостопански проблеми германска медия Agrarheute, се появи интересен коментар на д-р Олаф Зинке. Той е озаглавен достатъчно красноречиво: „В индустриите за агрохимикали и торове съществува риск от масови прекъсвания на производството и затваряне на заводи“. За автора основната причина е в буквално експлозивните цени на енергията, които правят производството на различни компании нерентабилно. Той дава пример с  химическият гигант BASF, който рязко е намалил производството на торове в заводите си в Лудвигсхафен и Антверпен. Същото е направил и производителят на торове SKW Piesteritz. Agrarheute цитира говорителят  на енергийната политика на Асоциацията на химическата индустрия д-р Кристоф Гюнтер, който казва: „Достигнатото ниво на цените на природния газ заплашва  самото съществуване на нашите компании. Те вече са на ръба да изключат системите“. Целият процес на трансформация към неутрална по отношение на климата икономика, ще доведе до огромни инвестиционни разходи, е категоричен д-р Гюнтер.

А от немската Асоциация на земеделската индустрия предупреждават, че вече е невъзможно едно разумно производство на амоняк  и азотни торове, за които природният газ е от решаващо значение – като суровина и като източник на енергия. Поради свиването на предлагането на изкопаеми горива и едновременното нарастване на търсенето, те са се утроили само през тази година – от първоначално 23 евро на 63 евро за тон. Немските специалисти очакват да се закриват предприятия за производство на амоняк и азотни торове в Германия и в чужбина.

Agrarheute припомня, че Федералната одитна служба на Германия вече остро критикува резултатите от енергийния преход на федералното правителство. Според нея то е  твърде скъпо, а и сигурността на доставките е застрашена. За Федералната одитна служба „енергийният преход е неадекватно координиран и лошо управляван. Огромните усилия и големите тежести за гражданите и бизнеса са непропорционални на оскъдната доходност”. Надеждното и евтино снабдяване на частните домакинства и бизнеса с електричество е под въпрос, а всичко това застрашава енергийния преход и конкурентоспособността на Германия, обобщава Agrarheute.

Германия не е единствената държава, в която се съкращава производството на торове и агрохимикали и се закриват компании, които ги произвеждат. Това вече направи американската CF Industries Holdings, която спря двата си завода във Великобритания, норвежката Yara, която намали с 40 на сто производството на амоняк в своите заводи, испанската Fertiberia, която също спря заводите си, нидерландската  OCI, която намали производството на торове, литовската Achema и др.

Недостигът на жизнено необходимите за селското стопанство торове расте и по други причини. Китай – един от най-големите в света производители на торове рязко ограничи износа им през октомври тази година.

А Европа бе лишена от продуктите на  голямата беларуска компания „Беларуськалия“. Тъпи евролидери въведоха санкции срещу нея и така лишиха фермерите в Европа от нужните им торове. За да започнат те да получават така необходимите им продукти от  „Беларуськалия“  ЕС  трябва да отмени санкциите си. Но тъй като евролидерите са под пълен американски контрол това просто няма как да се случи. Така в усилията си да навредят на Беларус неадекватни политици на власт обричат на глад и то след броени седмици милиони европейци.

https://r9ehu3b03f8qg3nim601s198-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2020/03/20940592_web1_JOHV11352366-1200x851.jpg

Сега и Русия – друг основен производител на торове на нашия континент, въвежда  ограничения  за износа им от страната за периода от 1 декември до 1 май.  Прави това за да задоволи растящото търсене на торове и други продукти на родното си селско стопанство, което вече  години наред бележи небивали рекорди в добивите си. Руските лидери – за разлика от европейските им колеги, са загрижени за продоволствената сигурност на своята страна. А и не искат да натоварват населението с непоносими за тях цени на храната –  за разлика от евролидерите и евробюрократите.

Несъмнено решението на руските власти за ограничаване износа на торове още повече ще задълбочи проблема с производството на храна през 2022 година на нашия континент. Фермерите просто няма да са в състояние да купуват необходимите им торове и миренерални удобрения за производство на хранителни продукти. А в интерес на истината няма никаква причина Русия да проявява загриженост за Европа, която тези дни отново продължи санкциите си срещу нея.

Задълбочаващият се дефицит на торове и агропрепарати за селското стопанство означава да се произведе много по-малко храна, а продуктите, които ще се появят по рафтовете на магазините да са на цена в пъти  по-висока от сегашната. Но има и още нещо, което е плод на дефицита на торове и което също е ключова предпоставка за очертаващото се невероятно поскъпване на всевъзможни продукти и услуги. Така амоняка се използва в автомобилостроенето, текстилната промишленост, здравеопазването, козметиката… Много торове са необходими за производството на въглероден диоксид, без който е невъзможно да имаме на трапезата си месни продукти и бира, да се съхраняват бързо развалящи се стоки и др.

Проблемите с производството на торове водят до много сериозна транспортна криза. Спирането на заводите означава  появата и на друг голям дефицит – на  карбамид, основна добавка, която е необходима за намаляване на вредните  емисии от дизеловите двигатели. Това ще засегне всички фирми, които превозват продукти с автомобили с дизелово задвижване, ще възникнат проблеми и в работата на противопожарните служби, в здравеопазването… Милиони нови дизелови автомобили просто няма как да работят без карбамид, тъй като техните модерни двигатели отговарят на екологичните стандарти за дизелови превозни средства.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1586206/pub_5e837d6613cc2b78dcfa994a_5e837fc6ddc8e520673d7421/scale_1200

На нашия континент  се съкращава производството на на  AdBlue – воден разтвор на карбамид. Той се използва за намаляване на вредните емисии на азотен оксид (NOx), генерирани при горивните процеси на двигателите на тежките превозни средства. Увеличението на цената на природния газ накара трима от най-големите производители на AdBlue в Европа (словашкият Duslo, италианският Yara и немският SKW Piesteritz) да намалят и дори да спрат производството на този течен тор. Испанската Fertiberia, която произвежда и AdBlue също спря завода си в Huelva поради необичайно високите цени на газа и електроенергията. В Италия, Германия, Франция, Великобритания цената на AdBlue се  утрои. Е, вероятно  няма да ви затрудни отговора на въпроса, кой в крайна сметка ще плаща оскъпените доставки до магазините на различни продукти – пак ние,  обикновените хора.

Ако страната ни бе наистина суверенна и независима, то би се намерило решение и на очертаващия се изключително сериозен проблем с торовете и другите жизнено необходими продукти за родното селско стопанство. Държавата би могла да увеличи субсидиите за фермерите, за да им помогне да се справят с непоносимите за тях цени. И така да осигури както продоволствената сигурност на страната ни, така  да помогне и на нас, обикновените хора, да имаме достатъчно родни хранителни продукти на трапезата и то на достъпни за нас цени.

Но, за съжаление, всичко това е в рамките на фантазиите – такива политици у нас няма. А и избирателите, които  са наясно на кого трябва да поверим кормилото на държавното управление, стават все по-малко. Потвърждават го и прогнозите на различни агенции за това, кои партии ще са на власт след парламентарните избори у нас.