Умни телевизори тръгват към дома ни

Умни телевизори тръгват към дома ни

От няколко десетилетия в Лас Вегас през януари се провежда една много интересна международна изложба – на битова електроника, робототехника и мобилни технологии (Consumer Electronics Show – CES). И през тази година на нея се появиха любопитни неща, които свидетелстват за нестихващия стремеж на производители в света да намират непознати решения.

Пример за това са телевизорите, които ще ползваме утре. На CES – 2018 стана ясно, че техните производители вече се ориентират към телевизори с изкуствен интелект.
Когато се появат в домовете ни умните телевизори ще ни предоставят възможности, за които не сме и предполагали. Скоро няма да ни е необходимо дистанционно устройство – телевизорът с изкуствен интелект ще разбира и изпълнява това, което му казваме.

You'll be able ask Assistant to show you pictures from your Google Photos account.

Да го включим, да увеличим или намалим звука, да търсим канали, да намерим видео в интернет, да активираме игрова приставка – всичко това ще правим с гласа си. А телевизора послушно ще изпълнява всичко, което му наредим.
И не е само това – телевизора ще ни дава всякакви сведения, от които се нуждаем.

You'll be able to use your TV to control your smart home devices, including connected light bulbs.

Както си гледаме филма можем да му наредим да ни даде пълна информация за актриса, която ни е впечатлила – биографията и, семейното и положение, кулинарни пристрастия, филмографията и… И той ще ни разкаже всичко, което ни интересува за нея. Ако върви футболен мач стига да поискаме ще научим всякакви любопитни истории за конкретни играчи.

You'll also be able to check the weather without having to remember to say a particular phrase.
Или ако гледаме филм за Китай, може да ни стане интересно да узнаем, какво е времето там сега. Тогава просто ще попитаме телевизора: “Трябва ли да се облека по-топло в Пекин?” И нашият гласов асистент ще ни разкаже всичко, което ни е необходимо.

You'll be able to get Assistant on the LG TVs to do other cool stuff.
Телевизорът ще е още един център за управление на утрешния ни умен дом. Той може да намали осветлението, ако решим да гледаме филм. Ще разбере, когато искаме да включим видео за заниманията ни на бягаща пътечка или с велоергометъра.

And you'll be able to turn on your music by just talking to your TV.
Искаме да си поръчаме пица и пиво например, докато наблюдаваме интересно шоу? Просто казваме за желанието си и изкуствения интелект в телевизора ще изпрати мигновено заявката ни там, където трябва.

You'll even be able to get your TV to turn off as soon as the show you're watching is over.
Изкуственият интелект ще се използва и за подобряване на видеа с по-ниско качество. Така Samsung представи телевизор с разрешение на образа 8К. И тъй като сега няма съдържание от подобно качество, компанията разработва технология, която с помощта на изкуствен интелект ще преобразува обикновено HD-видео и видео с разрешение 4К в пълноценно 8К-видео.

Кога ще се случи това ли?
Производителите обещават до две-три години умните телевизори да ги има вече по магазините.