Универсалният лечител: част 3

Универсалният лечител: част 3

За жените, за мъжете
Крушата е много полезна за жените – арбутина в нея, за който вече споменах, помага при много женски заболявания. В същото време има и много добър козметичен ефект. Почиства кожата, подхранва я, отстранява пигментни петна, появили се на нея. Но тази съставка не е единствения плюс на крушата – всичко в нея помага за здравето, но и за красотата на жената. Това прави и витамин Р например, на който тя е богата.

Той не се синтезира самостоятелно от организма и поради трябва да постъпва отвън, най-добре от храната, която поемаме. Той работи за здравето, тонуса, еластичността на кожата на дамата, но така също подобрява и дейността на нейната отделителна система. Затова крушата е много полезна при цистит, бъбречно-каменна болест, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища и др. Подобрява храносмилането.


Но и мъжете трябва редовно да хапват круши, особено ако са преминали вече 45 години. Със своите съставки тя ги пази от простатит, а ако вече страдат от него – компота от сушени круши ще им помогне много. И дори ще ги излекува от него. Ето една полезна рецепта за мъжете, получили простатит и аденом на простатната жлеза: 30 грама цветове от крушово дърво заливаме с литър вода. Получената смес оставяме да престои 10 минути. Прецеждаме и пием по една чаша 5 пъти на ден.

И жените, и мъжете, които редовно консумират круши, могат да бъдат спокойни за външния си вид – те ги подмладяват и предотвратяват преждевременното им остаряване.

И още крушови ползи
Този прекрасен плод пази и укрепва сърцето ни. Пектинът, на който крушата е богата извежда вредния холестерол от организма ни, почиства сърдечносъдовата ни система и така намалява риска да се появи атеросклероза.

За това работят и вече споменатите фибри в нея – достатъчни са само 10 грама от тях на ден, за да намалим равнището на холестерола, ако е увеличено. Ако редовно се консумират круши, то се понижава артериалното и пулсовото налягане в сравнение с изходното равнище.
В нашето стресово време немалко хора прибягват до хапчета, за да се справят с депресии, главоболие… И така само застрашават здравето си.

Далеч по-добре е редовно да похапват круши – един превъзходен и напълно безопасен антидепресант. Те ни помагат да се успокоим, снемат възбудата на нервната ни система и като цяло я подобряват. При депресия е добре да вдишваме аромата на круша – той ще повиши настроението ни. Но ако ни боли и главата, тогава можем да си направим компрес с отвара от сварени круши. И от главоболието няма да има и следа.


Понякога ни е трудно да се откажем от яденето на вкусни, но вредни продукти още повече, че магазините са препълнени с тях. Е, тук отново ще ни помогне крушата: просто трябва да я помиришем. Това особено много помага, ако си падаме по различни вредни сладкиши.
Крушата предотвратява появата на ракови клетки и най-вече рак на дебелото черво, на гърдата, ректума.

За това работят голямото количество от витамин С в нея и меда. Съчетанието между тях има много мощно антиоксидантно влияние – защитава клетките ни от вредни промени.
Има множество начини за консумиране на круши: като пресни плодове, варени, печени, изсушени , сладка от тях, сокове, компоти, отвари, пюрета…

Но е добре да помним: този прекрасен продукт е доста капризен – той не иска да го ядем на гладно. И е по-добре да си го хапваме следобяд, отколкото рано сутрин.
Наистина универсален суперпродукт е сочната и ароматна круша. И затова трябва да я похапваме. Често.
А най-добре е всеки ден.