Учени, лекари, фармацевти: дружба, но за наша сметка

Учени, лекари, фармацевти: дружба, но за наша сметка

https://images04.noen.at/shutterstock_336270938.jpg/teaser-col-4/48.314.382

Това, че корупция разяжда здравеопазването в света, не е кой знае каква тайна. В публичното пространство в различни далавери с лекари и учени, са били замесвани имената на гиганти във фармацевтичната промишленост, като АстраЗенека, Новартис, ГлаксоСмит-Клайн, Бристол-Майерс, Ти Ей Пи фармацевтикалс и др. Особено полезните за тях хора – учени и лекари, компаниите обсипват с всевъзможни подаръци, екскурзии, щедри хонорари… Срещу това те получават космически по размер продажби на произвеждани препарати.
За възможностите да бъдем манипулирани от производителите на лекарства сочи факта, че огромната част от изследванията, които проверяват ефективността и безопасността им, се финансират (пряко и косвено) от… фармацевтичните компании. А колкото по-тесни са връзките между авторите на научни статии и производителите на лекарства, толкова по-често рисковете от приемането на техните препарати биват омаловажавани, а полезните им ефекти подчертавани.
Кокрейн Колаборейшън (Кокрановско сътрудничество) е независима неправителствена организация, която разполага с повече от 28 000 доброволци в над 100 страни. Официално е свързана със Световната здравна организация. Дейността и е финансирана от независими от фармацевтичната индустрия и търговския сектор, източници. Много полезни са нейните периодични анализи на клинични изпитания, които се публикуват в “Библиотеката Кокрейн”. Проучвания на организацията сочат, че в масовата медицинска практика нерядко се използват методи и препарати със съмнителна ефективност.

https://www.nv-online.info/wp-content/uploads/2018/07/photo_81773.jpg

Учени от различен ранг неправилно интерпретират резултатите от клинически изпитания на препарати – често скриват отрицателните резултати от клинични изследвания, предоставят неправилни данни, като “доказателства” за безвредността им. Така експерти на американския фонд “Health-Partners” установиха, че една трета от учените изкривяват данните от изпитанията на лекарства, като съзнателно им приписват очаквани лечебни свойства. Те преувеличават въздействието им, недооценяват риска, свързан с тяхното приемане, разширяват неправомерно списъка на показания. Измислят несъществуващи болести, оценяват нормални възрастови изменения като опасни заболявания, преувеличават сериозността на малки неразположения и пр.
Експерти на авторитетната международна организация за защита правата на потребителите – Consumers International, стигнаха до извода, че европейските фармацевтични компании изразходват два пъти повече пари за обработка на обикновените хора, отколкото за научни изследвания. Става дума за десетки милиарди евро само в Европа! Под влияние на манипулативните трикове на рекламата, хората сами молят лекари да им изписват препарати, които са им внушени от фармацевтите, но всъщност са им абсолютно ненужни.
През 2002 г. на американския пазар на лекарствени препарати лидери са Pfizer, с обем на продажбите от над 19.5 милиарда долара, ГлаксоСмит-Клайн – със 17.3 милиарда долара, Джонсън енд Джонсън – със 12.7 милиарда долара. Как мислите: дали тези фантастични печалби биха били възможни, ако те не ползваха услугите на всевъзможни манипулатори и добре финансово стимулирани учени? За да ви улесня с отговора, ето и още малко информация: за същата тази година Pfizer е изразходвал само за реклама близо 3 милиарда долара, ГлаксоСмит-Клайн – 2.3 милиарда долара, Джонсън енд Джонсън – 1.4 милиарда долара!

https://ak4.picdn.net/shutterstock/videos/7207864/thumb/12.jpg

Тази вредна практика се отнася не само до лекарствата: една голяма част от медицинските устройства не се проверяват и увреждат здравето на пациента, показа разследване на британския вестник The Guardian.
Изкуствени водачи на сърдечен ритъм, протези на стави, импланти на млечните жлези, се оказали сред опасните устройства. Рискови са били и немалко от предлаганите инвалидни колички, функционални легла, катетри. Заради тях много пациенти е трябвало допълнително да се оперират, не са малко и преждевременно починалите. Само във Великобритания за периода между 2015 и 2018 г., са били получени 62000 съобщения за подобни инциденти. Една трета от тях са имали много тежки последици за пациентите, а 1004 са завършили със смърт.
В САЩ Управлението по контрол на продуктите и лекарствата, е установило над 5,4 милиона нежелателни ефекти за последното десетилетие в света. В това число са 1,7 милиона случая на влошаване на здравето, 500000 – на допълнителни операции за отстраняване на устройства, 83000 – завършили със смърт. Хирурзите не са предоставяли на пациентите информация за рисковете от имплантите. При това в повечето случаи производителите на подобни устройства, са били наясно с проблемите им, но са си затваряли очите. Не е трудно да си обясним защо го правят – та става дума за пазар, на който печалбите надхвърлят 400 милиарда долара годишно!
Нищо ново няма под слънцето. Преди повече от 2500 години бащата на съвремената медицина Хипократ съветва своите съграждани: “Колкото по-малко са лекарствата за болния, толкова по-добре”. Ще сме доста големи наивници, ако вярваме сляпо на производители, учени и търговци, само защото са в бели престилки. И в областта на медицината, както и във всяка друга организация има хора, които се стремят да съхранят проблема, за решението на който тя е създадена. Та помислете дали те ще печелят, ако пациентите им стремително намаляват. Нищо лично – просто това си е техният бизнес.
А ние, ако сме разумни ще се храним нормално и ще движим яко и продължително крайниците си – всеки Божи ден. Само тогава ще бъдем независими от подобно “здравеопазване”.
И затова и здрави.