Хората на Запад: все по-разочаровани от Запада!

Хората на Запад: все по-разочаровани от Запада!

https://1.bp.blogspot.com/-dPVnBe2QdMw/XaqVFQqWpoI/AAAAAAADAPo/3ybxk4dtpLUk5IRIkNtrCno44sh5yRAKgCLcBGAsYHQ/s400/154559_1068610739914929_1576951477640937800_n.jpg

Подобно на други бивши социалистически страни и у нас през последните десетилетия се нароиха немалко неправителствени организации. Сред тях несъмнено има и действително полезни – като тези, които работят активно за опазване на природата например. Но в интерес на истината все повече са онези, които са се заели с мисията да ни научат правилно да мислим. И го правят твърде ентусиазирано, което е обяснимо – затова в наше време доста добре се заплаща.

Сърфирайки в интернет попаднах на любопитен текст, който ме информира за осъществено проучване, озаглавено „Антидемократичната пропаганда в България. Информационни сайтове и печатни медии: 2013-2016 г.“ Осъществено е от непозната за мен организация, помпозно наречена Фондация за хуманитарни и социални изследвания. Оказа се, че то е част е от друг проект –  „Антилиберални дискурси и пропагандни съобщения в българските медии: разпространение и социално възприятие“. Докато четях текста имах чувството, че съм попаднал в най-мрачните времена на студената война.  Авторите, някои от които добре познавам и следя с интерес метаморфозите им във времето обясняват, че искат да разкрият зловещата роля на  „антидемократичният руски пропаганден пакет“. Защото неговата цел е да охулва „хегемонията на Запада, мултикултуризма и либерализма“, да работи за „геополитическо подриване на либералната демокрация в глобален мащаб и на ЕС в частност“, да е инструмент „за завладяване на държавите отвътре.“  Не се и изненадах, когато прочетох, че тяхната „научна дейност“ е спонсорирана не от кой и да е, а точно от Фондация Америка за България. Това е сигурно доказателство, както за тяхната „правилна геополитическа ориентация“, така и за „безпристрастността и обективността“ в оценките им за Русия.

Що се отнася до скромната ми персона то си е ясно, че мисленето ми е „неправилно“. Признавам си, че изобщо не споделям и  така горещо защитаваните точно от „Запада, мултикултуризма и либерализма“ забрани на мъжа да казваме мъж, а на жената – жена, към татко да се обръщаме с родител 1, а към мама – с родител 2. И нямам никакво намерение да споделям натрапваното ми от тях отношение към педофилията като алтернативна „сексуална ориентация“, която е част от „приемането на различни сексуални идентичности“.

http://static2.businessinsider.com/image/506a153feab8ea402d000006-1200/austerity-has-sparked-massive-protest-rallies-highlighting-the-pressure-on-the-spanish-government-from-an-angry-electorate.jpg

Но онова, което определено ме подразни, е категоричното и неподлежащо на съмнение определение за „хегемонията на Запада“. Не толкова заради „неправилното“ ми мислене, а защото няма нищо общо с истината.  „Учените“, които настойчиво ни го пробутват, влизат в много сериозно противоречие с реалността. За техен ужас (впрочем  Фондация Америка за България напразно им е дала от парите си – ако ме бяха попитали безплатно щях да споделя информацията си с тях) разочаровани точно от „хегемонията на Запада, мултикултуризма и либерализма“  днес са най-вече хората, родени и живещи на Запад!

За да не бъда голословен ще приведа основният извод от най-новото проучване на Кеймбриджкият университет – „Глобално удовлетворение от демокрацията 2020“: все по-голяма част от населението на света е недоволно от демокрацията! От нея, която традиционно  асоцираме със Запада и неговите ценности, през 2005 г. са били неудовлетворени 38,7 на сто от гражданите в света. Днес те са вече  57,5 на сто. Особено важна е тенденцията, която ясно е очертана: разочарованието от Запада продължава устойчиво да расте. Направо си е шок за родните апологети на тази част на света да узнаят, че скокът на недоволството се води не от някои забравени от Бога държави, а от самите САЩ и Великобритания! Точно в страната, откъдето ни е дошла на гости и Фондация Америка за България, днес недоволните от демокрацията са 55 на сто. А съвремените американски изследователи, които оценяват работата на собствената им политическа система като непрекъснато влошаваща се, никак не намаляват – те само се увеличават. На американски изследователи са оценките, че в САЩ се повишава политическата поляризация, все по-широко се използват публични длъжности за частни облаги, увеличава се социалното неравенство във всичките му измерения, растат самоубийствата и т.н. 

Atlantico е много популярен френски информационен сайт, който започна да излиза през 2011 г. Коментарът към новото проучване на Кеймбриджкият университет в него, е озаглавен така: „Западът губи вкусът към демокрация“. В него се обръща внимание на факта, че все по-голям е относителният дял на гражданите на Запада, които не вярват на неговите демократични институти, на водената политика в тези държави, на лишената от човешки фактор икономика. Все повече са отчаяните от духовната деградация, обезсърчените от липсата на перспективи и увереност в утрешният ден. Изводът е, че кризата на доверието между народа и елитите на Запад, става все по-дълбока и непреодолима. Е, на този фон да се пише и говори за „хегемонията на Запада, мултикултуризма и либерализма“, е не просто некоректно и ненаучно, а направо си е смешно.

И не „руският пропаганден пакет“ е причината за  уважението и обичта на много хора и у нас към тази велика страна. Gallup е глобална компания за изучаване на общественото мнение на населението на много държави. Нейно проучване стигна до следният извод: по-голямата част от населението на Източна Европа на практика се състои от русофили! А мненията, че посткомунистическата „Нова Европа“ е твърде проамериканска и желае ескалация на конфликта с Русия, са мит. Мнозинството от славянските народи – чехи, словаци, българи, сърби, хървати, словенци, македонци, са категорично против да се нагнетява вражда с Русия. Напук на прозападно ориентираните и добре „спонсорирани“ от Запада интелектуалци и всевъзможни неправителствени организации, които непрекъснато се опитват да ни я натрапват.

https://anna-news.info/wp-content/uploads/2017/11/2-24.jpg

Несекващите опити да се открие „руски пропаганден пакет“ у нас ми напомнят за българската притча да търсиш под вола теле. Както и за извода, до който са стигнали двама американски учени – Пол Лазарсфелд и Робърт Мъртън в интересният им труд, наречен „Масова комуникация, популярен вкус и организирани социални действия“. През далечната 1948 година тези авторитетни изследователи ще напишат в него: „Големият бизнес финансира производството и разпространението на медиите. И все пак, независимо от всички намерения, който плаща на оркестъра обикновено поръчва и музиката.“

Дали ще са пари на крупни корпорации или на американски данакоплатци, това не променя ситуацията, описана от двамата истински, а не измислени учени: изследванията се правят  за бъдат удовлетворени очакванията на тези, които си плащат за тях!

Днес, седем десетилетия по-късно, отново се уверяваме, че те наистина са прави.