Ще имаме ли работа утре: част 1

Ще имаме ли работа утре: част 1

Наскоро в залата на Генералната асамблея на ООН се проведе една много интересна конференция. Тя бе организирана от международната школа на ООН и в нея не участваха дипломати, политици или министри. Този път гости бяха ученици от горните класове на гимназии от много страни в света – Германия, Белгия, Китай, Япония и др.

А темата на двудневната конференция бе свръхактуална: какво ще работят децата ни утре. Слово на нея произнесе самата Амина Мохамед, която е първи заместник на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Този факт говори не само за интереса от страна на световната организация към темата, но най-вече за сериозността на това, което предстои скоро да се случи в света.

А в него се задават наистина кардинални промени. Един пример: много експерти са на мнение, че 65 на сто от сегашните първокласници ще имат професии, които днес не съществуват. Но за други като нищо този относителен дял може да надхвърли и 80 на сто – просто динамиката на случващото се в света, под влияние на  най-новите технологии, си е направо изумителна!

И ако подхождаме към него с обикновените си, традиционни представи, е почти невъзможно да се ориентираме в предстоящите дълбоки трусове.
На конференцията бе изтъкнато, че за да бъдат успешни децата ни утре, ще трябва да настъпят сериозни изменения и в областта на образованието. Да, ще има нужда от инженери например, но това ще са съвсем друг тип инженери.

Ще се появат около два милиона работни места в области, свързани с технологии, математика, архитектура, но към кандидатите за тях ще бъдат предявявани изисквания, доста по-различни от днешните. И ще е почти невъзможно да се реализираш, ако не ги притежаваш. Дори и само поради това, че за едно престижно работно място ще се състезават десетки, а някъде стотици и дори хиляди хора.

Според представители на ООН до 80 на сто от дейностите в целия свят в близките години ще започнат да се вършат от роботи. Във верността на подобна прогноза може да не се съмняваме – тя се потвърждава от многобройни факти. Така само компанията “Амазон” в периода от 2014 до 2016 година е увеличила броя на роботите в своите складове от 1400 на 45000. И продължава да наема нови.


Тайванският производител на електроника Foxconn с ускорени темпове уволнява работници и назначава на техни места роботи. През миналата година от 10 негови конвейра изчезнаха живите хора, а на техните места се настаниха роботи. Тях впрочем Foxconn сам си ги произвежда. Скоро ще бъдат освободени и останалите 500000 работника.

И знаменитият производител на маратонки Nike стремително автоматизира своите фабрики – около половин милион работни места по света предстои да бъдат скоро закрити. А китайският производител на мобилни телефони Changying Precision Technology вече уволни 90 на сто от сътрудниците си – на тяхно място се появиха роботи. И производителността на труда веднага скочи с над 250 на сто!


Но тази тенденция за замяна на хора с роботи засяга не само тези, които се трудят на конвейри и въобще в производството. Тя с пълна сила важи и за всевъзможни служители в банки и компании, за професии като тези на журналисти, преподаватели, юристи, застрахователи, ИТ-специалисти, счетоводители, лекари…

Deutsche Bank се готви да уволни половината от служителите си и да ги замени с изкуствен интелект. По прогнози на Citigroup най-малко една трета от всички функции, сега изпълнявани от банкови служители, до 2025 година със сигурност ще бъдат автоматизирани. Прогнозира се, че до две години алгоритмите ще направят безработни и около 70 на сто от индийските програмисти.