Ще повтори ли Украйна грешката на Грузия?

Ще повтори ли Украйна грешката на Грузия?

https://static.lsm.lv/media/2016/01/large/0/58d0.jpg

През 2014 г. населението на Донбас пожела независимост, след като в резултат на организиран и ръководен от САЩ държавен преврат, ултранационалисти и откровени неонацисти дойдоха на власт в Украйна.  В резултат се появиха самопровъзгласилите се  Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР). Същата година украинските власти започнаха военна операция срещу тях. По данни на ООН жертвите от нея са около 13000 души.

След известно затишие обстановката в  района рязко се изостри през февруари тази година. Нарастват украинските въоръжени сили в Донбас, увеличава се и интензивността на стрелбата с артилерия срещу мирното население, несекват  престрелките. Една от последните жертви е петгодишно момченце, което бе убито в ДНР от хвърлена от украински дрон бомба.

Засилващото се военно и техническо сътрудничество със САЩ и други държави от НАТО (в това число и България!), внушава на украинските власти илюзията, че „донбаския въпрос“ може да го решат силово.  Все повече са наблюдателите, които стигат до извода: Киев подготвя голямо настъпление срещу ДНР и ЛНР!  Вероятността от възобновяване на воените действия между непризнатите републики на Донбас и украинските въоръжени сили, вече е много висока.

Но, ако украинците очакват, че Америка ще им се притече на помощ, след като точно тя им е наредила да воюват в Донбас и с Русия, това едва ли ще се случи. Така твърди Тед Гален Карпентър – старши сътрудник по изследвания на сигурността в Института Катон,  автор на над 900 статии по международни отношения и на 12 книги. Последната от тях, която излезе през 2019 г., е озаглавена много точно: „НАТО: Опасният динозавър“.

Тед публикува в американската медия The National Interest статия, в която твърди: украинската политика на Джо Байдън по същество е повторение на тази на друг американски президент – Джордж Буш, но в Грузия. Според автора, администрацията на Байдън  сега полага усилия да увери властите в Украйна, че САЩ и НАТО ги подкрепят в нарастващата им конфронтация с населението на Донбас и със самата Русия. Той припомня, че в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, Байдън му е заявил за “непоклатимата подкрепа на САЩ  за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в лицето на продължаващата агресия на Русия в Донбас и Крим“.

https://rusdialog.ru/images/news/99e42ba7062428d19f55b616eba9b4c0.jpg

Впрочем и други служители на неговата администрация на високо равнище, правят същото.  Така  прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви: САЩ са все по-обезпокоени от „ескалиращите руски агресии“ в Донбас. А държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен подчертава, колко важно е да се противопоставят САЩ и НАТО на Украйна срещу „едностранните руски провокации“.  В интервю за телевизионния канал  NBC, говорейки за ситуацията на Украйна, той заяви за възможни „последици“ за Русия от страна на Вашингтон, ако тя продължи да „действа агресивно“.

Като анализира случващото се Тед стига до извода: администрацията на Байдън е  напълно възможно да възпроизведе катастрофалната политика на Джордж Буш. По негово време тя всячески насърчаваше президента на Грузия Михаил Саакашвили да вярва, че страната му е много ценен съюзник на Америка. И, че САЩ и НАТО ще дойдат незабавно на помощ на Грузия, ако тя има въоръжен конфликт с Русия. САЩ предоставиха оръжие за милиони долари на Тбилиси, обучаваха грузински войски. Американската пропаганда всячески възхваляваше „демократичната революция“ в Грузия. Тед припомня реч на Джордж Буш през май 2005 г. в Тбилиси, в която той нарича Грузия  „маяк на свободата“ и хвали самозваните „демократи“ в тази страна, за създаването на шаблон за други „цветни революции“. „Вашата смелост вдъхновява демократичните реформатори и изпраща послание, което отеква по целия свят: свободата ще бъде бъдещето на всяка нация и всеки народ на Земята“,  заявява тогава Буш.

И Саакашвили си повярва, че ако се сблъска с Русия, САЩ и НАТО ще го подкрепят. Припомням ви, че през август 2008 г. той нареди да бъде нападната Южна Осетия, която се бе отцепила от Грузия. Този район бе под закрилата на руски мироопазващи сили от началото на 90-те години. В отговор започна руска военна операция за „принуждаване към мир в зоната на отговорност на миротворците“. Тя бе проведена от 8 до 12 август 2008 г. на територията на Грузия и непризнатите от нея републики Абхазия и Южна Осетия. За пет дни руските войски стигнаха на разстояние от 25 км до столицата Тбилиси. И щяха да влязат и в нея, ако вечерта на 12 август тогавашния руски президент Дмитрий Медведев не обяви, че операцията по принуждаване за мир  е завършена.

По официални данни загубите на въоръжените сили на Грузия в тази война са 170 убити и пропаднали без вест, други 1964 души са били ранени. От руските военни са убити 64 души, а 283 са ранени. Жертви на грузинската агресия в Южна Осетия са станали около 1700 души – предимно мирни жители. Други 30000 са били принудени да станат бежанци, а някои от тях са били отвлечени в Грузия. В резултат на петдневната война тази държава загуби окончателно Абхазия и Южна Осетия – те обявиха своята независимост от Грузия, а Москва ги подкрепи за това.

https://rusvesna.su/sites/default/files/styles/orign_wm/public/tankovoe_nastuplenie_ucheniya_centr-2019.jpg

Тед ни припомня в The National Interest, че надеждите на грузинците за реална военна подкрепа от своя мощен и  „демократичен приятел“ – Америка, се оказаха пълна илюзия. Независимо от красивите приказки и обещания нито САЩ, нито техните европейски съюзници не бяха склонни да рискуват една непредсказуема конфронтация с държава, притежаваща ядрено оръжие. И войските на САЩ и НАТО останаха  в казармите си. А Саакашвили трябваше да приеме унизително мирно споразумение, което окончателно остави Южна Осетия и Абхазия под сигурна руска защита.

Паралелите между прекомерното насърчаване на Вашингтон за Украйна и гафа на Буш по отношение на Грузия, са зловещи и тревожни, подчертава Тед. Той припомня, че Кремъл е дал на САЩ и Запада предостатъчно предупреждения през годините: опитът да превърнат Украйна във военен клиент на НАТО, преминава ярко червена линия по отношение на сигурността на Русия! Събитията в Крим и Донбас  достатъчно красноречиво показват това.

За Тед сега съществува риск от два нещастни резултата от американският подход: един лош и един ужасен. Най-вероятно е да се повторят събитията в Грузия – страната, която бе насърчавана от САЩ за военни действия с обещания за американска подкрепа. И която не само претърпя съкрушително военно поражение, но и бе унижена от американските лидери, които се въздържаха от участие във войната.

Но има и по-лош вариант, подчертава Тед: администрацията на Байдън да реши, че трябва да спазва ангажимента си към Украйна и да участва в евентуални боеве на украински с руски сили.  Това ще е невероятна глупост, тъй като може да завърши с ядрена война. Но като се има предвид силното ниво на враждебност към Москва, което съществува в администрацията и голяма част от политическия елит на Вашингтон, това не може да се изключи, обобщава Тед Карпентър.

Ясно е, че Русия няма да допусне етническо прочистване на Донбас от руски граждани, за което се готви Украйна. Руският прессекретар Дмитрий Песков предупреди, че страната му няма да позволи да възникне „човешка катастрофа, подобна на Сребреница“ през 1995 г.

Малко вероятно е САЩ и НАТО да се решат на сблъсък с Русия заради „някаква си Украйна“. Това просто не им е присъщо – те ще нарушат комфорта си единствено срещу беззащитен противник, особено, ако на територията му има петрол и други природни богатства. Техният манталитет е с чужди ръце да вадят горещи кестени от огъня – в случая да тласкат Украйна да изправя  Русия пред нови проблеми.

Руската военна стратегия ясно и лаконично изразява президента на страната Владимир Путин: „Ние  няма да воюваме с никого, ние се опитваме да създадем условия никой да не помисли да воюва с нас!“ Точно това демонстрират и сега провежданите крупни военни учения в Русия, недалеч от украинската граница. Те свидетелстват за руската военна мощ, която ще бъде задействана, ако се наложи и за защита на мирното население на Донбас.

Случи ли се това– не дай си Боже!, то и Украйна вече ще е друга. А може и въобще да се разпадне. Външният министър на Русия – Сергей Лавров вече предупреди: ако Киев възобнови войната в района на Донбас, този ход може да доведе до унищожаване на държавата Украйна.