Ще повторят ли югославският сценарий в Донбас?

Ще повторят ли югославският сценарий в Донбас?

https://telezritel.su/uploads/monthly_2020_04/1030487220_24.jpg.4d9380a55c533ec996844180e7ef8c75.jpg

На 14 април т.г., по нареждане на американското военно министерство бе отменен прехода на  ескадрените миноносци (разрушители) „Рузвелт”  (DDG-80 USS “Roosevelt“) и „Доналд Кук”  (DDG-75 USS “Donald Cook”) в Черно море. Западната пропаганда представи този акт като „стремеж на Вашингтон към дългосрочна деескалация в дадения регион“. Но сега военни експерти предупреждават: независимо от това решение  опасността от ескалация на напрежението в Донбас никак не намалява! А по-скоро се случва точно обратното – тя стремително расте. Доказателство за това е и факта, че през последните седмици САЩ увеличават доставката на военни средства за украинската армия. Самолети C-17 и C-130 летят от САЩ, Германия и прибалтийските държави и кацат в Бориспол – най-голямото украинско летище, разположено на 6 км западно от град Бориспол и на 29 км източно от центъра на столицата Киев. Според военни експерти най-вероятно американските самолети транспортират комплекси за радиоелектронна борба, а това предвещава скорошно настъпление на украинската армия срещу самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР). Над линията на съприкосновението между Украйна и двете републики постоянно работят разузнавателни дронове RQ-4 Global Hawk, а снимките с действията на техните армии в реално време се анализират от украинските военни.

Разрушителите „Рузвелт”  и „Доналд Кук” сега се намират в Бяло (Егейско) море, което е част от Средиземно море и е разположено между Балканския полуостров, Мала Азия и остров Крит. Те спешно са напуснали американската база Souda Bay на остров Крит и сега са максимално близко до Азовско-Черноморския басейн.

Според различни анализатори на двата кораба се отделя важна роля за осигуряване на победа на украинските въоръжени сили в предстоящия им сблъсък с армейските корпуси на ДНР и ЛНР. Главното оръжие на „Рузвелт“ и „Доналд Кук“ са крилатите ракети „Томахавка“, способни да носят и ядрени заряди. Предполага се, че след като бъдат изстреляни от разрушителите, те ще унищожат укрепените райони на ДНР  и ЛНР. И така ще позволят на украинските войски да затворят „прозореца“ на границата, който свързва двете републики с Русия. Всичко това ще се случи много бързо, без да се даде време на на руските войски да се притекат на помощ на на ДНР  и ЛНР. Надеждите на управляващите в Украйна са да решат кризата на Донбас с помощта на разрушителите. Един маскиран удар с техните томахавки, съчетан с мощен обстрел на украинска артилерия и ракетни системи за залпов огън, не само ще деморализира, но ще допринесе и за бързото унищожаване на  защитниците на двете републики.

https://warfiles.ru/uploads/posts/2017-04/org_tvpn512.jpg

Като се вземе предвид далекобойността на крилатите ракети „Томахавка“ (около 2400 км) изстрелването им от от Егейско море ще позволи да се избегне зоната, която се защитава от руските зенитно-ракетни дивизиони С-300ПМ2/С-400 и С-300В4, разположени в Крим. Според експерти, за тази цел 112-те „Томахавки“ (всеки от разрушителите носи по 56 от тях) ще бъдат програмирани да прелетят над територията на Гърция, България, Румъния, Молдова и централните области на Украйна. Така те ще се намират на разстояние 450 км от Крим.

В интерес на истината прехващането на „Томахавките“, изстреляни от разрушителите и насочени срещу Донбас, не е проблем за руските противовъздушни системи. Това те доказаха още през 2017 г. в Сирия. През нощта на 7 април същата година два американски разрушителя („Рос“ и „Портър“) изстреляха  крилати ракети „Томахавка“ срещу сирийската авиобаза Шайрат. От тях пет долетяха до нея, но 29  рухнаха в морето – не стигнаха дори и до брега. Тогава западни експерти заявиха, че средствата им за насочване най-вероятно са изключени посредством руски системи за радиоелектронна борба (РЕБ).

Сега Русия притежава уникални комплекси за РЕБ, които според нейния военен министър Сергей Шойгу нямат аналози в света. Благодарение на тях тя е в състояние да създава т.н. „мъртви зони“ – райони, напълно защитени от проникване на вражески безпилотни летателни апарати, крилати ракети и високоточно оръжие.

Освен тях  крилати ракети, изстреляни евентуално от американските разрушители в Егейско море ще бъдат унищожавани от ескадрили изтребители Су-30СМ/35 или прехващачи  МиГ-31БМ. Много ефективни срещу тях са и  зенитно-ракетните полкове, въоръжени със системи С-350 «Витязь» или ЗРС С-300В4, разположени в Ростовска област. А за започналата атака в Русия ще узнаят в момента, когато „Томахавките“  се отлепят от двата разрушителя. За това ще се погрижат самолети за далечно радио-локационно насочване, както и най-новите и ефективни  радиолокационни станции „Контейнер“, които вече са на постоянно бойно дежурство в кризисния район.

https://politeka.net/images/2017/06/08/WV61KqyGphZGtHNRoFgtpnyLHc2Jp4pT.jpg

Но, ако някои у нас си мисли, че всичко това не го засяга, то той е просто един голям наивник. За да ударят Донбас част от американските крилати ракети ще трябва да прелетят през българското въздушно пространство. Няма съмнение, че и сегашните ни управляващи ще повторят грешката от юни 1999 година. Тогава премиера Иван Костов и президента Петър Стоянов осигуриха въздушен коридор на натовските самолети, летящи  да бомбардират деца, майки, възрастни хора в Югославия. Но те отказаха да пропуснат руски самолет, който превозваше храна и медикаменти за руските войници, разположени на летището в Прищина. Сега в парламента, благодарение на липсата на памет, но най-вече на невежеството на голяма част от избирателите, отново влязоха хора от партията на Костов. Ето защо въздушният коридор за американските крилати ракети в нашето небе е гарантиран. Те ще летят за да убиват отново, както през 1999 г. деца, жени, възрастни хора, но този път в Донбас.

А всичко това означава, че и прекрасната ни Татковинаще се окаже съпричастна към една американо-украинска агресия срещу населението на Донбас, следователно и срещу Русия. А това, естествено, ще програмира в ракети на руските комплекси „Искандер“   и цели, намиращи се в България. Само припомням, че срещу тях са безпомощни американските и натовските системи за противовъздушна отбрана. Ракетите на „Искандер“ с хирургическа точност и сто-процентова ефективност поразяват всеки обект.

Впрочем тогава ще разберем и какво означава да си безхаберен към това, кой влиза в коридорите на властта – дали ще е компетентен, почтен и отговорен, или фанатизиран, ограничен, некомпетентен слуга на чужди интереси.

Точно както е казано в народната мъдрост – като се обърне каруцата, пътища много…