Ще си изрежете ли зарядно за смартфона?

Ще си изрежете ли зарядно за смартфона?

Възможно е и вие като мен, да не можете да си представите живота, без съвремените технологични джаджи. Смартфонът и лаптопа, с които почти не се разделяме, се нуждаят периодично от зареждане. И затова в чантите ни наред с всевъзможните други неща, стои и зарядно устройство. За съжаление, не винаги е удобно да го мъкнем със себе си – заема място, тежи…
Съществува проблем, следователно някъде на планетата нестандартно мислещи глави вече са се захванали с търсене на негово решение. И затова го намират.
Както направиха изследователи от Токийския университет: те създадоха непозната система за безжично зареждане на електронни устройства – смартфони, умни часовници… Предавателят на енергия е необичаен – наподобява на гъвкав лист, който можем спокойно да режем с ножица, без това да навреди на неговата работоспособност. В зависимост от конкретния обект, за който ще го използваме, ние можем да изрежем и неговата форма. По-важното е, че няма тромави зареждащи чаркове, липсват и всевъзможни кабели, в които често се оплитаме.


Създател на невероятно удобното устройство е Рио Такахаши от Висшата школа по информационни науки и технологии. Изучавал е робототехника и е разработвал удобни устройства за захранване на роботи. Така се появила и на пръв поглед странната му, но много полезна идея: да се изрязва от лист форма, пасваща на повърхността, която искаме да зареждаме. Самият лист е тънък и гъвкав, лесно може да се положи върху извити повърхности – чанта, дрехи, играчки… И така да ги превръщаме в зони за безжично зареждане.
Рио Такахаши е убеден: в недалечно бъдеще такива гъвкави листа за безжичен трансфер на енергия, ще бъдат вграждани в мебели, играчки, чанти, дрехи… И тогава вероятно ще решим проблема със зареждащите устройства завинаги.