COVID-19: проблеми имат тези, които имат проблеми!

COVID-19: проблеми имат тези, които имат проблеми!

https://media.hamshahrionline.ir/d/2020/03/23/4/4414458.jpg

Ако разгледаме данните за разпространението на коронавируса по планетата дори само за период от седмица, то няма начин да не изпитаме известна тревога. На 16.03. броят на държавите, където той се беше появил бе 142, а на 23.03. те вече бяха 167. Съответно броят на заразените от 180000 души близо два пъти е пораснал – на около 354000, а починалите – от  7100 на около 15500.

Италия е най-засегнатата страна на нашият континент, а най-вероятно и в света. Засега, защото вероятността САЩ да я настигнат и изпреварят по негативни резултати става все по-вероятна. Но запознаването ни с това, което се случва в тази слънчева страна определено ще ни е от полза, ако се вълнуваме за физическото си и психично състояние.

Данните, които се привеждат за броят на заразените хора в Италия едва ли съответстват на истината, както и цифрите от много други страни в света, включително и у нас. Така преди седмица организацията GIMBE Foundation заяви, че истинският брой на инфекцираните с коронавирус италианци е около 100000 или близо два пъти повече от сочените. Разминаването идва от факта, че се тестират само тези пациенти, които вече имат характерни за Covid-19  симптоми.

Това е от съществено значение, защото означава, че преобладаващата част от заразените дори може и да не разберат, че са прихванали коронавирус – при тях той протича в много лека форма. А сериозни здравословни проблеми имат предимно хора, които и преди срещата си с него вече са били много болни.

Изследване, проведено от Националният институт по здравеопазване на  Италия сочи: над 99 на сто от регистрираните жертви на коронавируса не са били здрави хора. Всички те са страдали от други заболявания, които нямат нищо общо с пандемията. И само 0.8 на сто от починалите не са имали в момента на заразяването си с Covid-19 други патологии (терминът е от гръцки и е образуван от две думички: „болест“ и „учение“ – наука за болестите). Нещо повече – почти всеки втори от починалите е страдал като минимум от три заболявания, които нямат нищо общо с коронавируса, а една четвърт са имали едно или две заболявания.

https://u-f.ru/sites/default/files/styles/main_700/public/koronavirus_italiya.jpeg?itok=YnOg13qn

Анализът им  разкрива, че 75 на сто от италианците, станали жертви на Covid-19 са имали високо кръвно налягане, а около 35 на сто са страдали от диабет. Сърдечно-съдовите заболявания увеличават риска от смърт при инфекциране с коронавуриса с 10.5 на сто, диабета –  със 7.3 на сто, хроничните респираторни заболявания – с 6.3 на сто, хипертонията – 6 на сто, онкологичните заболявания – с 5.6 на сто. Починалите са най-вече възрастни хора. А младите, които са станали жертва на коронавируса, също като тях са имали сериозни заболявания – сърдечно-съдови, бъбречни, психични, метаболични…

Ето защо донякъде следва да сме благодарни на коронавируса – той ни напомня, че безотговорното отношение към собственият ни организъм може да ни струва твърде скъпо. За съжаление,  съвсем не са малко хората, които точно така се отнасят към здравето си: само регистрираните хронично болни българи са около 1,5 милиона души! А колко са тези, които статистиката не е отчела, един Бог знае…

Хроничните или наричани още незаразни, са болести на сърдечно-съдовата система, астма, диабет, бъбречни проблеми и др. А определящият фактор за появата им е начинът на живот на човека. Ако той не пуши, не употребява или пие умерено алкохол, поддържа теглото си оптимално, храни се с чувство за мярка, избягва стреса, то и вероятността лесно да се справи с коронавируса е напълно реална.

Ние, българите например, сме на първо място в Евросъюза по дял на пушачите на глава от населението – над половината от мъжете у нас и над една трета от жените пушат редовно. Е, те трябва да са наясно, че – ако не дай си Боже!, ги навести коронавируса може да не се справят с него. Експерти предполагат, че пушенето на традиционни и електронни цигари (вейпинг) засилва симптомите на заболяването от коронавирус. Причината за това е, че те подтискат имунната функция на дробовете и провокират възпаления. Установено е, че особено тежки случаи на протичане на заболяването, което предизвиква Covid-19, има при хора с хронични заболявания на дробовете, вследствие на пушене и вейпинг. Изследвания на китайски учени са открили връзка между форми на развитие на болестта и продължително пушене на заразени с коронавирус пациенти. Техни колеги от Харвард отбелязват, че пушачите са с 1,4 пъти по-голяма вероятност да получат тежки симптоми на заразяването и с 2,4 пъти по-голяма вероятност да попаднат в реанимация или дори да умрат. Основната причина за появата на твърде сериозни проблеми  при заразяване с коронавирус на пушачи на традиционни или електронни цигари, е че те по този начин съсипват имунитета си.

https://progomel.by/wp-content/uploads/2020/03/a13d03f5-6a56-11ea-b33c-02fe89184577.jpg

Наивно е да смятаме, че Covid-19 е последната епидемия, с която се срещаме. Най-вероятно и в бъдеще ще бъдем изправяни пред неочаквани и трудни предизвикателства. Дали ще се справим с тях или не зависи не толкова от медицината, колкото от самите нас.

Една древна китайска поговорка казва: „Мъдрият човек предотвратява болестите, а не се лекува от тях“. Струва си да я запомним и по-често да се сещаме за нея – така ще си спестяваме много проблеми и немалко средства.

И най-вече ще си осигурим радостен и здрав живот.